Problemen op uw werk

Door ernstige hoofdpijn kunnen er problemen ontstaan op uw werk. Hieronder geven we een paar voorbeelden.

Veiligheid van anderen

Problemen_op_uw-Werk_IQimages-0168968884Uw hoofdpijn kan in bepaalde gevallen een veiligheidsrisico betekenen. Tijdens een hoofdpijnaanval bent u minder alert, trager in uw handelingen en minder goed geconcentreerd. Het is niet moeilijk om voorbeelden te verzinnen waarin dat gevaarlijk kan zijn: een buschauffeur, iemand die (zware) machines bedient, iemand die op een hoge steiger werkt enzovoort.

Hoofdpijn is niet altijd goed te voorkómen. Daarom is het verstandig - bijvoorbeeld samen met de bedrijfsarts - een inschatting te maken van de veiligheidsrisico's die er in uw geval kunnen zijn.

Uw eigen veiligheid

Mensen met ernstige hoofdpijn gaan soms heel ver om hun werk (zo goed mogelijk) te blijven doen. Misschien geldt dat ook voor u. Vaak komt heel het leven in het teken van het werk te staan. De werkdagen houdt u vol, maar in de avonden en weekeinden bent u uitgeput. U heeft al uw tijd nodig om voldoende uit te rusten en weer aan een nieuwe werkdag of -week te beginnen.

Het is bijna onvermijdelijk dat u hierdoor problemen krijgt, allereerst met uw partner en andere gezinsleden. Daarbij is zo'n manier van werken op den duur niet vol te houden. U raakt steeds meer uitgeput. De kans dat u steeds vaker en heviger hoofdpijn zult hebben, is bovendien groot.

Mogelijk neemt u extra medicijnen om in elk geval tijdens uw werk geen hoofdpijn te hebben. Hiermee neemt u een groot risico, omdat u medicatieafhankelijke hoofdpijn kunt ontwikkelen. Daarmee bent u nog veel verder van huis.

Dat veel mensen met ernstige hoofdpijn op het werk extra hun best doen, is begrijpelijk. Werk is voor veel mensen belangrijk, niet alleen vanwege het inkomen, maar ook omdat ze er plezier in hebben, omdat het ze in contact brengt met anderen en omdat het status en prestige geeft. Het is dan logisch dat u tot het uiterste gaat om uw werk voort te zetten. Toch zal het uiteindelijk niet vol te houden zijn om alles in het teken van het werk te stellen of om langdurig te veel medicijnen te gebruiken: het zijn doodlopende wegen.

Zwaar lichamelijk werk

Zware lichamelijke inspanningen kunnen invloed hebben op uw klachten. Door zware of verkeerde lichamelijke inspanning heeft u een grotere kans op klachten aan armen, schouders of nek. Dit kan hoofdpijnklachten uitlokken.

Er zijn allerlei voorbeelden te bedenken van zware inspanningen. De meeste voorbeelden liggen voor de hand: veel duwen of trekken, tillen en dragen, zware lasten hanteren, eenzijdige belasting, veel knielen en hurken enzovoort. Beroepen waarin dit een rol speelt zijn bijvoorbeeld: bouwvakkers, stratenmakers, verhuizers, boeren, magazijnmedewerkers, verpleegkundigen enzovoort.

Sommige inspanningen zijn minder opvallend, zoals veel in dezelfde houding moeten staan of geknield of gehurkt werken, zoals iemand die in een schoenenwinkel werkt.

Ook werken in een koude omgeving betekent een zware lichamelijke inspanning. Een lage temperatuur kan bovendien hoofdpijn uitlokken. Voorbeelden van een koude werkomgeving zijn: werken in een koelcel, de gekoelde vrachtruimte van een schip, in de winter buiten werken enzovoort.

Meer stress en vermoeidheid

Bij ernstige hoofdpijn kan een negatieve spiraal ontstaan. Alle vormen van ernstige hoofdpijn zijn op zichzelf lichamelijke aandoeningen. Maar als u jarenlang geregeld last heeft van uw hoofdpijn, of de klachten nemen toe, gaan ook mentale en sociale aspecten meetellen. Hoofdpijn kan dan een vaste, terugkerende spelbreker worden, op uw werk en in uw privéleven. U gaat bijvoorbeeld meer verzuimen, afspraken afzeggen en verzetten. Of u loopt leuke activiteiten buiten het werk mis of kunt vanwege uw klachten uw sport of hobby niet meer uitoefenen. Als dit gebeurt, werkt uw hoofdpijn stress en vermoeidheid in de hand. Dit geldt zeker als uw beroep sowieso al werk- en tijdsdruk met zich meebracht.

Sommige mensen leven door hun werk onregelmatig. Ze hebben bijvoorbeeld avond-, nacht- en weekenddiensten, zitten veel op de weg of verblijven regelmatig in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u steeds op andere tijden slaapt of eet. Een onregelmatig leven kan ook stress en vermoeidheid veroorzaken. Door slaapgebrek in combinatie met een verkeerd eetpatroon bent u een makkelijke prooi voor een hoofdpijnaanval.

U kunt bij u zelf nagaan of u hier ook last van heeft. Zo ja, dan is dat een reden om na te denken over andere werkzaamheden of zelfs een andere baan. Overleg zo nodig met de bedrijfsarts. Hij of zij kan u meer vertellen over de relatie tussen uw werk en uw klachten.

Problemen op het werk

Mensen met ernstige hoofdpijn noemen de volgende problemen:

  • Je bent minder productief

Bij ernstige hoofdpijn en verminderde belastbaarheid en uitval als gevolg daarvan, komt het werk dat moet worden gedaan onder druk te staan. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid werk, als voor de kwaliteit ervan. Het leven komt dan vaak in het teken van werk te staan. Dit is uiteindelijk een doodlopende weg.

  • Anderen zien je niet als een volwaardige medewerker

Een ander groot probleem is dat je collega's en leidinggevende je niet meer als een volwaardige medewerker zien, omdat je geregeld uitvalt of verminderd belastbaar bent. Bij migraine speelt in dit verband mee dat iemand de ene dag (erg) ziek en afwezig kan zijn, en de volgende dag weer 100% en niets-aan-de-hand terug op het werk. Oftewel: als je ze ziet, hebben ze het niet; als ze het hebben, zie je ze niet. Dit werkt onbegrip in de hand.

  • Je wordt een probleemgeval

Op basis van onbegrip kunnen je collega's je gaan 'verwijten' dat je hoofdpijn hebt.' Je wordt dan vooral gezien als 'probleemgeval'. Dit kan de opmaat zijn voor het verlies van werk.