Problemen oplossen
Wat is de oorzaak?
Bij problemen op het werk, moet u eerst nagaan wat de oorzaak is. Vaak kunt u dit samen met uw bedrijfsarts en hulpverlener(s) achterhalen. Is er iets mis met uw leefstijl, de aanpak van uw hoofdpijn of veroorzaakt de werkplek de problemen? Heeft u bijvoorbeeld last van te fel licht, te veel lawaai of van de airconditioning? Wanneer u antwoord op deze vragen heeft, kunt u op zoek gaan naar oplossingen.
Wat heeft u nodig?
Neem zelf het initiatief om problemen op te lossen en ga na wat mogelijke aanpassingen zijn. Als ervaringsdeskundige weet u het beste wat wel en wat niet werkt. Wanneer u zelf al oplossingen heeft bedacht, kunt u deze met uw leidinggevende en de bedrijfsarts bespreken.
U kunt hierbij gebruikmaken van mijnwerkscan.nl. Deze scan geeft u binnen 10 minuten meer inzicht in uw werkvermogen plus adviezen om uw werksituatie te verbeteren. Uw werkvermogen is de mate waarin u lichamelijk en geestelijk uw huidige werk kunt doen. Deze scan helpt u om een goed evenwicht te bewaren tussen uw inzet en belastbaarheid, zodat u met meer plezier aan het werk blijft. Het is mogelijk om naar aanleiding van deze werkscan een gesprek aan te vragen met een deskundige. Hieraan zijn kosten verbonden. Werkgevers zijn vaak bereid deze kosten te vergoeden.
Zie Mijn re-integratieplan voor adviezen over aan het werk gaan en blijven. Deze online tool biedt gerichte ondersteuning bij uw re-integratie.
Met de online EigenWerkWijzer ontdekt u hoe u zo optimaal mogelijk uw werk kunt blijven doen. Met optimaal bedoelen we: voor langere tijd het beste uit uzelf en uw leven halen, zonder op te branden. U gaat in de EigenWerkWijzer na wat uw beperkingen zijn, en waar passend werk voor u aan zou moeten voldoen. Wat voor werk u ook doet, u heeft altijd te maken met anderen: uw werkgever, uw collega's of klanten. Zo nu en dan moet u met hen praten over uw mogelijkheden en beperkingen en wat u nodig heeft om goed uw werk te kunnen doen. In de EigenWerkWijzer onderzoekt u wie belang heeft bij informatie over u, en op welk moment deze informatie gedeeld kan worden. U gaat ook na met wie welke afspraken moeten worden gemaakt. De EigenWerkWijzer vindt u bij Blik op Werk.
Wat voor werk u ook doet, u heeft altijd te maken met anderen: uw werkgever, uw collega's of klanten. Zo nu en dan moet u met ze praten over uw mogelijkheden en beperkingen en wat u nodig heeft om goed uw werk te kunnen doen. In de EigenWerkWijzer onderzoekt u wie belang heeft bij informatie over u, en op welk moment deze informatie gedeeld kan worden. U gaat ook na met wie welke afspraken moeten worden gemaakt.
Uw werk aanpassen
Het kan zijn dat u door uw hoofdpijn uw oude werk niet meer - volledig - kunt blijven doen. Dit betekent niet automatisch dat u uw baan moet opgeven of dat u arbeidsongeschikt wordt verklaard. Soms zijn er aanpassingen van uw werk mogelijk, waardoor u toch kunt blijven werken. Uw werkgever is verplicht actief aan deze aanpassingen mee te werken.
Volgens de Wet Verbetering Poortwachter heeft een werkgever de plicht zich in te zetten voor de re-integratie van een (langdurig) zieke werknemer. In hoeverre een werkgever bereid is veranderingen door te voeren hangt vaak af van de individuele werksituatie en de relatie tussen de werkgever en werknemer.
Een goede samenwerking en communicatie met uw werkgever zijn noodzakelijk om veranderingen door te voeren. U kunt hierin een bijdrage leveren door goede informatie te leveren over uw aandoening, klachten, de uitlokkende factoren, mee te denken over oplossingen enzovoort.
Andere taken
Misschien kunt u door de hoofdpijn niet meer al uw werkzaamheden doen, maar nog wel een gedeelte ervan. Bespreek met uw werkgever de mogelijkheid van een aangepast takenpakket. Bepaalde taken kunnen dan door collega's worden overgenomen of misschien helemaal vervallen.
Probeer in overleg met uw leidinggevende en de bedrijfsarts tot wederzijdse aanpassingen te komen. Dit heet ook wel job carving: het op maat snijden van taken en functies binnen een organisatie.
Aangepaste werkplek
In de Arbowet staan allerlei maatregelen die genomen moeten worden om werknemers veilige, gezonde werkomstandigheden te geven.
Het kan nodig zijn dat uw werkplek wordt aangepast. Misschien heeft u bijvoorbeeld baat bij een rustiger werkplek. Of misschien zijn er aanpassingen aan uw stoel of bureau nodig, zodat uw houding beter wordt. Een werkgever kan in sommige gevallen premiekorting krijgen. Persoonsgebonden aanpassingen - bijvoorbeeld een speciale beeldschermbril - moet u zelf aanvragen bij het UWV. Het gaat hierbij om aanpassingen die u mee kunt nemen naar een andere werkplek. U hoeft geen arbeidsongeschiktheidsuitkeringen te hebben om hiervan gebruik te maken.
Volgens de nieuwe arbowet moet de werkgever ervoor zorgen dat u de bedrijfsarts moet kunnen bezoeken als u vragen heeft over werk en uw gezondheid. U mag dit zelf desgewenst anoniem aanvragen. De bedrijfsarts koppelt alleen iets terug aan uw werkgever als iets noodzakelijk is voor de uitvoering van uw werk. En alleen met uw toestemming.
Informeer bij het UWV (www.uwv.nl) of en op welke voorzieningen u aanspraak kunt maken.
Een andere baan bij uw huidige werkgever
Een andere mogelijkheid is dat u bij uw huidige werkgever een andere baan gaat doen. Dit gebeurt meestal in overleg met de bedrijfsarts die uw werkgever ondersteunt bij de ziekteverzuimbegeleiding en de arbeidsre-integratie (arbeidsre-integratie wil zeggen: weer aan het werk gaan, uitgaand van uw mogelijkheden). De bedrijfsarts kan bepalen tot welke werkzaamheden u nog wel in staat bent.
"Mijn baas heeft me laten omscholen voor een administratieve functie, gewoon op kantoor. Als verkoper trok ik het gewoon niet meer. Altijd maar onderweg, van hot naar her, en altijd die spanning of ik wel voldoende zou omzetten. Ik kreeg steeds vaker hoofdpijn. Deze functie gaat me beter af. Het zijn geregelde tijden, geregelde werkzaamheden. De spanning is er wel een beetje af, maar voor mij kan dat geen kwaad."
Mijn re-integratieplan
Deze online tool helpt u te achterhalen wat er van u en uw werkgever verwacht wordt, waarom u niet meer (volledig) kunt werken, welke aanpassingen en maatregelen er nodig zijn en hoe u de gesprekken met uw werkgever en bedrijfsarts kunt voeren. Zie www.mijnreintegratieplan.nl.
Andere werktijden
Een aanpassing in de werktijden kan ook een oplossing zijn: korter werken, flexibele werktijden, een andere pauzeregeling of soms een dag thuiswerken. Door te 'spelen' met uw werktijden, is het makkelijker om rekening te houden met uw hoofdpijnklachten.
Tips
Mensen met ernstige hoofdpijn noemen de volgende oplossingen:
Begrip van de werkomgeving
- Ik heb geen last van negatieve druk, zoals ik van anderen weleens hoor. Ik heb de tijd voor m'n werk en heb ook tijd voor m'n rust tussen twee cliënten door. Ik krijg die tijd ook. Ik heb gewoon een hele goede werkgever. En dat is ook nodig voor mij.
- Het blijft lastig uit te leggen en de ene collega staat sceptischer tegenover migraine dan de ander, maar bij ons gaat iedereen er eigenlijk wel prima mee om!
- Je kunt eigenlijk niet zonder een begripvolle omgeving. Je moet er dan natuurlijk wel zelf over vertellen.
- De ziekte wordt eigenlijk wel als chronische aandoening herkent en men vraagt ook regelmatig hoe het met me is.
- Ik heb een leidinggevende die zelf ook migraine heeft. Als ik me ziek meld, weet zij meteen wat er aan de hand is.
- Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat de beste manier is als beide partijen open zijn. Er moet een balans ontstaan, 'a give and take'. Alleen zo voorkom je dat vooroordelen aan beide kanten blijven bestaan.
Praktische steun
- Mijn directe collega ziet aan mij als 't niet goed gaat. Zij kan dan zeggen: "Jij komt morgen denk ik even niet."
- Er wordt in de planning rekening gehouden met mijn hoofdpijn. Ik draai minder avonddiensten dan de collega's. Die afspraak is gezamenlijk gemaakt. Iedereen weet dat en het is geen probleem. Het gaat ook eigenlijk maar om 2 avonden in 4 weken minder. Maar dat beetje minder levert heel veel op! Ik heb mij het afgelopen jaar niet ziekgemeld. Ja, 1 keer, voor griep.
Flexibiliteit in werktijden en -taken
- Ik kan de uren die ik verlies door mijn hoofdpijn, op andere dagen en tijden inhalen.
- Ik plan zelf m'n routes.
- Mijn baan is gebaseerd op flexibiliteit. Ik werk 3 dagen, maandag, dinsdag en donderdag. Als ik op 1 van die dagen uitval, kan ik die altijd op woensdag of vrijdag inhalen.
- Ik heb een vast contract voor 19,5 uur en werk gemiddeld 25 uur per week.
- Mijn werk vraagt geen dwingende aanwezigheid. Dat maakt dat ik vaak wel kan schuiven met uren of werkdagen.
- Ik kan mijn werk volledig zelf indelen.
- Ik kan naar eigen keuze een avond werken, in plaats van een middag. Het gaat dan om administratie. Een zorgplan schrijven, of een intake uitwerken doe ik dus 's middags op het werk, of 's middags of 's avonds thuis.
Werkaanpassingen
- In mijn dagelijks werk houd ik rekening met mijn spanningshoofdpijn. Ik sta regelmatig even stil, en doe dan soms een korte yogaoefening. Ik hoef daar niet voor te gaan liggen hoor, haha. Ik maak ook regelmatig even een korte wandeling. Door te bewegen maak ik mijn hoofd leeg.
- Ik kan als het voor mijn hoofd nodig is, even op een andere plek gaan zitten. Daar heb ik minder last van geluid en licht.
- We hebben op het werk nu geen tl-licht meer en ik ben met mijn rug naar het licht gaan zitten.
- Ik mag op mijn werk de lampen instellen zoals ik het prettig vind en collega's maken hier nooit een punt van.'
Tips voor de werknemer
Streef ernaar om het contact met uw leidinggevende en collega's goed te houden. Dat doet u door op eigen initiatief uw collega's en (met name) uw leidinggevende te informeren. Informeer hen regelmatig hoe het met u gaat, en vertel wat u zoal doet om de klachten aan te pakken. Het is aan uzelf om te bepalen hoe ver u hierin wilt gaan; om te bepalen hoe vaak u informeert en aan wie u hoeveel vertelt. Dat zal namelijk verschillen. Aan een naaste collega met wie u goed contact heeft, vertelt u misschien meer, of in ieder geval op een andere manier, dan aan uw direct leidinggevende. Als het contact met uw leidinggevende en/of werkgever goed is, is er in principe geen reden om terughoudend te zijn met informatie.
Tips voor de leidinggevende en/of werkgever
Streef ernaar om het contact met uw medewerker goed te houden en op de hoogte te blijven van de gevolgen die zijn of haar hoofdpijn op het werk heeft. Dat doet u door gemaakte afspraken te monitoren en evalueren. Ga dus regelmatig het gesprek met uw medewerker aan. Het is aan u om in overleg met uw medewerker te bepalen hoe vaak u de gang van zaken wilt bespreken. Dit kan bijvoorbeeld per jaar –tijdens het functioneringsgesprek -, per halfjaar, per drie maanden, of, als de afspraken net zijn gemaakt, per week of per maand.
Steun
Wanneer u er samen met uw werkgever niet uitkomt, is er professionele hulp, zoals de bedrijfsarts.
Bedrijfsarts
De meeste bedrijven werken samen met een bedrijfsarts, die doorgaans in dienst is bij een arbodienst. De bedrijfsarts begeleidt zieke werknemers. Als u door uw hoofdpijn problemen heeft op het werk - of problemen dreigt te krijgen -, kan het advies van een bedrijfsarts zinvol zijn. De inzet van dat advies is om uw werk zo te organiseren, dat u uw werk goed kunt doen. Een iets ander takenpakket, hulp bij bepaalde zaken, misschien andere werktijden - er zijn allerlei mogelijkheden.
Job coach
Op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen kunt u in aanmerking komen voor begeleiding door een 'job coach', iemand die u helpt bij allerlei zaken rondom het werk. Zie www.blikopwerk.nl voor een goede jobcoach in uw regio. op deze website staan de onafhankelijk onderzochte tevredenheid en de kwaliteit van deze dienstverleners vermeld.
Gesprekken voeren
Hier volgen tips die nuttig kunnen zijn voor het voeren van gesprekken.
- Zorg altijd voor voldoende persoonlijke gegevens en informatie: schriftelijke gegevens van uw arts, uitslagen van onderzoeken, brochures, relevante artikelen over uw aandoening, uw eigen aantekeningen, logboek enzovoort.
- Medische gegevens hoeft u niet te delen met uw werkgever. Voor een bedrijfsarts kan deze informatie wel handig zijn. Medische gegevens die u wel deelt met uw werkgever, mag de werkgever niet registreren of in uw dossier opnemen.
- Wees zo volledig mogelijk. Vertel niet alleen wat u allemaal kunt op een goede dag, maar ook wat u wel en niet kunt op een slechte dag.
- Oefen gesprekken met uw werkgever en/of bedrijfsarts van tevoren. Zo zorgt u ervoor dat u de informatie over uw klachten en de gevolgen voor uw functioneren paraat heeft. Ook leert u zo beter hoe u kunt omgaan met het beantwoorden van kritische vragen.
- Schrijf al uw vragen van tevoren op en neem iemand mee naar het gesprek. Vertel diegene wat u allemaal wilt bespreken.
- Maak een kort verslag van het gesprek. Leg in ieder geval de afspraken vast en de reden voor die afspraken. Geef uw gesprekspartner een kopie van uw verslag.
Actuele informatie
Blijf op de hoogte van de huidige wetgeving. Regelingen rondom werken met een chronische ziekte veranderen regelmatig, dus zorg voor actuele informatie.
Maak gebruik van alle beschikbare kennis en adviezen. Laat u informeren door onafhankelijke instanties en schakel deskundigen in, bijvoorbeeld via de ondernemingsraad (OR), een vakbond, rechtsbijstand of een organisatie voor mensen met een aandoening of beperking, zoals Ieder(in) en MEE.
U kunt ook veel online informatie krijgen, bijvoorbeeld via www.werkhoezithet.nl. Op deze website vindt u ook een forum waarop u (anoniem) uw vragen kunt stellen.