Het werk oppakken
Soms wel, soms niet
Werken met een hypofyseaandoening kan heel lastig zijn. Het proces van ziekte en arbeids(on)geschiktheid verloopt bij iedereen weer anders. Sommige mensen kunnen na een periode van arbeidsongeschiktheid weer geheel of gedeeltelijk aan het werk in hun oude functie. Anderen moeten een andere functie accepteren of een nieuwe baan zoeken die beter bij hun nieuwe situatie past.
Een aangepaste functie
Werken is zeker mogelijk voor mensen met een hypofyseaandoening, maar soms zijn er aanpassingen nodig, zoals aanpassingen in de werktijden en/of de zwaarte van de lichamelijke of geestelijke inspanning. Zeker kort na een hypofyse-operatie of tijdens het instellen van de substitutietherapie speelt gebrek aan energie bij veel mensen een te grote rol. Vaak is het dan beter en zinniger om de mogelijkheden tot werken wat aan te passen aan de lichamelijke en geestelijke situatie van dat moment in plaats van andersom. Het is verstandig om niet te proberen zo snel mogelijk het oude (werk)niveau te halen, ter voorkoming van een burn-out. (Bron: Zelissen 2012)
“Laat via de endocrinoloog uitleggen aan de bedrijfsarts wat het probleem is, en welke invloed dit kan hebben op je werkuren en je werktijden. Vraag ook tijd om de medicatie goed in te laten regelen (bij mij duurde dit bijna 1,5 jaar). In deze tijd kun je goed aangeven hoe je lichaam reageert, waardoor het makkelijk wordt om samen met de werkgever je diensten/uren zo aan te passen dat je zoveel mogelijk voor je werkgever kan betekenen (en dus ook voor je eigen werkplezier en inkomsten).”
“Toon pogingen tot re-integratie aan, maar wees geen Don Quichotte, door steeds te veel te doen met regelmatige uitval. Deze manier verhoogt de geloofwaardigheid van je beperkingen niet: de ene keer alles, dan weer niets.”