Tips over wetten, regels en uitkeringen
Waar kunt u aan denken?
Deze tips zijn gebaseerd op onder meer de reacties van leden van de Nederlandse Hypofyse Stichting en een gesprek met loopbaanadviseur Astrid Zwaan.
- Besef dat het bij inkomen bij arbeidsongeschiktheid uiteindelijk om een verzekeringskwestie gaat.
- Check alle voorzieningen en verzekeringen. Soms komen arbeidsongeschikten er pas na jaren achter dat ze rechten (privé of zakelijk, zelf, via partner, of werkgever) kunnen ontlenen aan iets waar ze niet eerder bij stil hebben gestaan. Bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij het afsluiten van de hypotheek.
- Kijk regelmatig op de site van het UWV. Daar staan allerlei richtlijnen. De regels kunnen maandelijks veranderen.
- “De wet poortwachter is belangrijk, hou het zelf ook goed bij. In de Wet Poortwachter staat wat werkgever en werknemer in de eerste twee ziektejaren moeten doen.”
- Het is verstandig altijd voorbereid te zijn op eventuele problemen met arbeidsongeschiktheid en inkomen. Bijvoorbeeld door lid te worden van een vakbond of door een rechtsbijstandsverzekering op dit terrein af te sluiten.
- “Eventueel Mediation, als je er niet uitkomt.”
- “Pas met hulp van mijn rechtsbijstandverzekering werd ik door het UWV serieus genomen.”
- “Voordat je gesprekken begint, weten wat je rechten zijn en welke niet. Juridische bijstand van de Unie was voor mij perfect. Overigens het UWV was ook positief.”
- Schakel als het kan iemand in, een kennis met een P&O achtergrond. Word uw eigen specialist.
- Ga als het kan een preventief gesprek aan met de bedrijfsarts bij de eerste klachten op het werk.
- Neem contact op met de Weldergroep, als u er niet uitkomt.
- “Probeer van de wetjes gebruik te maken, zoals reiskostenvergoeding voor ziekenhuisbezoekjes en tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg).”
- “Als je minder gaat werken via detachering laat je dan wel ziek melden. Dan kun je later aanvulling krijgen op je salaris. Ik ben indertijd niet arbeidsongeschikt gemeld en loop dus salaris (uitkeringen) mis.”
- Het komt voor dat mensen zelf besluiten om minder te gaan werken omdat ze hun werk niet meer aankunnen. Ze gaan bijvoorbeeld een dag per week minder werken en nemen de achteruitgang in inkomen voor lief. Mocht het later alsnog tot een afkeuring komen, dan wordt die gebaseerd op het laatst verdiende loon. En dat is toch wel heel sneu. Dus houd daar rekening mee.
- “In mijn geval heb ik na mijn eerste tumorronde en de destijds zeer geringe kennis over de blijvende klachten, steeds gedacht dat het wel goed zou komen. Hierdoor ben ik zelf minder uren gaan werken, in de veronderstelling dat ik na een rustige periode wel weer fulltime aan de slag kon. Hiermee heb ik mij financieel flink in de vingers gesneden.”
- Bent u lid van de Nederlandse Hypofyse Stichting? Dan heeft u in Hyponieuws nr 1-2014, een artikel kunnen lezen over een lotgenote die vertelt over haar conflict met het UWV. Hierin wordt de term 'medische afzakker' gebruikt. Dat is iemand die als gevolg van ziekte steeds minder uren gaat werken. Voor mensen met een chronische ziekte is dit soms een noodzaak. Maar denk goed na voordat u die stap neemt. Het is niet de bedoeling dat u een medisch probleem op deze manier oplost.
- Maak als u langer arbeidsongeschikt blijft een nieuw pensioenplan.
- “Bij gedeeltelijke afkeuring heb je , als je in loondienst was en het bedrijf daarvoor verzekerd was recht op gedeeltelijke pensioenaanvulling, in mijn geval het ABP. Als je een klein percentage werkt ook recht op een UWV-uitkering. In mijn geval een Loonaanvullingsuitkering (LAU) en kom je in totaal uit op 83% van je laatst verdiende loon.”
- “Mijn ervaring is wel dat revalidatie een ondergeschoven kindje is. Vraag revalidatie aan via een verwijsbrief van een arts. Laat je goed begeleiden in het voorzetten van je bewegingsmogelijkheden, zoals sporten.”
- “Vraag toestemming om vrijwilligerswerk te doen.”