Wel of niet vertellen over uw hypofyseaandoening?
Hoe open moet u zijn?
Of u uw hypofyseaandoening wel of niet ter sprake brengt, hangt af van de functie waarop u solliciteert en de invloed van uw hypofyseaandoening op uw leven.
Wat mag uw werkgever vragen?
Tijdens het sollicitatiegesprek mag een werkgever niet vragen naar uw gezondheid of uw ziekteverleden. Hij of zij mag ook niet vragen of u een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft gehad, zoals een WAO-uitkering. Dit is verboden in de Wet op de Medische Keuringen.
Wat moet u vertellen?
Voor sollicitanten geldt de plicht om alles wat van invloed is op uw werk en het functioneren in uw werk zelf te vermelden. In het uiterste geval kunt u op staande voet worden ontslagen als blijkt dat u verzwegen heeft dat u niet alle taken kunt uitvoeren. Het gaat hierbij om een ziekte of handicap waarvan u zelf kunt weten of kunt begrijpen dat deze invloed heeft op het uitvoeren van de functie waarnaar u solliciteert.
Dat betekent bijvoorbeeld dat u:
- niet de taken uit de taakomschrijving kunt uitvoeren, of niet alle taken
- verwacht dat u vaker dan anderen ziek zult zijn
- minder productief bent
- een aanpassing op de werkplek of andere voorziening nodig heeft
Of u uw hypofyseaandoening ter sprake moet brengen, hangt dus af van de functie waarop u solliciteert. En hoeveel problemen uw hypofyseaandoening geeft. Als u solliciteert, kunt u zelf nagaan in hoeverre de uw hypofyseaandoening van invloed is op uw werk.
Moet u een vragenlijst of sollicitatieformulier invullen?
Op deze vragenlijst mogen géén gezondheidsvragen staan. Vragenlijsten met gezondheidsvragen kunnen als klacht worden gemeld bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen: www.aanstellingskeuringen.nl.
Geen gevolgen voor het werk
Wanneer uw hypofyseaandoening geen directe gevolgen heeft voor het werk dat u gaat doen, mag u zelf weten of u tijdens het solliciteren vertelt over uw hypofyseaandoening en wat u vertelt.
Wat zet u in uw sollicitatiebrief?
Over uw gezondheid hoeft u in uw sollicitatiebrief niets te schrijven. U wilt uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek omdat u vindt dat de functie goed bij u past en u de functie leuk vindt. De meeste deskundigen en sollicitanten met gezondheidsproblemen adviseren om een chronische ziekte niet in een sollicitatiebrief te noemen. U beslist uiteindelijk zelf of u het wel of niet wilt opnemen in uw brief.
Wel of niet vertellen?
Gaat u wel of niet vertellen over uw hypofyseaandoening? Beide keuzes hebben voor- en nadelen. U maakt uiteindelijk zelf de keuze hoe open u wilt zijn. Tip: overleg met uw partner of een goede vriend of vriendin of u moet vertellen dat u een hypofyseaandoening heeft als u gaat solliciteren. Zij kennen u en uw ziekte goed.
“Wees open over de aandoening om vragen te voorkomen. Ik vertel het daarom direct in het eerste sollicitatiegesprek. Dit is mij altijd positief gevallen.”
Wat is een goed moment?
Sommige mensen vertellen in hun eerste gesprek al over hun gezondheid. Ook als dat volgens de regels niet hoeft. Dat is een persoonlijke keuze. Anderen vertellen het zo laat mogelijk in de procedure en alleen als het moet. Bijvoorbeeld als duidelijk is dat u de baan krijgt, maar u nog niet bent aangenomen. U kunt het dan ter sprake brengen bij de contractbesprekingen.
Wat vertelt u?
Als u heeft besloten om over uw hypofyseaandoening te vertellen, is het goed om er tijdens het sollicitatiegesprek zelf over te beginnen. Geef precies aan hoe u met de hypofyseaandoening omgaat en wat u nodig heeft om uw werk goed te kunnen doen. Daarmee laat u zien dat u begrijpt dat een beperking een werkgever voor vragen stelt en dat u heeft nagedacht over een oplossing.
Benadruk de positieve kanten van uw hypofyseaandoening. Bijvoorbeeld dat u enorm gemotiveerd bent om aan het werk te gaan. Of dat u uw grenzen goed heeft leren kennen. Maar laat de hypofyseaandoening niet de rode draad zijn in het gesprek. Stuur het gesprek zo snel mogelijk weer terug naar de baan waarop u solliciteert, uw kwaliteiten voor dit werk, uw motivatie en uw enthousiasme. Dat zijn uiteindelijk de redenen om op deze baan te solliciteren.
Tips:
- Oefen uw verhaal een aantal keren met iemand die u vertrouwt, bijvoorbeeld een goede vriend(in) of familielid. Geef aan waar uw oefenpartner op moet letten tijdens het proefgesprek.
- Vertel in een paar zinnen welke beperking u heeft door uw hypofyseaandoening en wat u nodig heeft om uw werk goed te kunnen doen.
- Vermijd medische termen. Als u ze toch gebruikt, leg ze uit.
- Probeer tijdens uw sollicitatie niet emotioneel te zijn over uw hypofyseaandoening.
- Vertel welke werkzaamheden u minder goed of niet kunt uitvoeren vanwege uw beperking. Bedenk wat daar eventueel voor in de plaats goed zou kunnen doen.
- Geef een oplossing voor mogelijke knelpunten die uw hypofyseaandoening met zich meebrengt.
- Wees zo precies en duidelijk mogelijk.
- Wees positief over wat u wel kunt en benadruk dit.
Omgaan met lastige vragen
Wanneer u zelf over uw gezondheid begint te vertellen, zal een werkgever daarover vragen stellen. Vaak wordt gevraagd naar een situatie die u heeft meegemaakt en hoe u daarin heeft gehandeld. Probeer dus een paar goede voorbeelden te bedenken van situaties die in de functie belangrijk kunnen zijn. Daarmee kunt u vertellen over vaardigheden die u heeft gebruikt en uw omgang met hypofyseaandoening. Vragen of vooroordelen over hypofyseaandoeningen kunnen lastig zijn. Bedenk welke vragen u lastig vindt. Maar bedenk vooral hoe u daar een antwoord op gaat geven.
Wat heeft u nodig om uw werk goed te kunnen doen?
Als u een speciale aanpassing nodig heeft op uw werkplek, dan kunt u die aanvragen bij het UWV. Bespreek van tevoren met een arbeidsdeskundige van het UWV wat er mogelijk is en op welke termijn het te regelen is. U laat dan zien dat u meedenkt. Wanneer u geen contactpersoon heeft bij het UWV, bel dan naar het UWV: 0900 - 9294. Op www.blikopwerk.nl vindt u meer informatie over solliciteren en werken met een chronische aandoening.
UWV-subsidies
Een hypofyseaandoening is geen arbeidshandicap, maar sommige complicaties kunnen wel een arbeidshandicap worden. In dat geval komen u en uw (toekomstige) werkgever wellicht in aanmerking voor UWV-subsidies. Kijk voor meer informatie over voorzieningen en regelingen op www.uwv.nl.
“Door een Indicatie voor een SW-Bedrijf (Sociale Werkvoorziening) kan ik in een werkomgeving werken waar verplicht rekening gehouden moet worden met mijn beperkingen.”
Medische keuring mag niet zomaar
Sinds de Wet op de medische Keuringen van 1998 mag er niet zomaar medisch gekeurd worden. Een aanstellingskeuring mag alleen worden gedaan wanneer u solliciteert naar een baan met bijzondere medische eisen. Deze eisen moeten voordat u gaat solliciteren al bekend zijn. Ze moeten dan worden genoemd in de functie-eisen. De vragen en onderzoeken moeten belangrijk zijn voor het werk dat u gaat doen. Onderzoek naar alcohol, drugs en geneesmiddelen mag alleen als dit van belang is voor de baan.
In de gids Solliciteren en gezondheid staan de regels en tips hoe u zich goed kunt voorbereiden op een medische keuring. Ook leest u hierin wat u kunt doen met de uitslag ‘ongeschikt’ of als u het oneens bent met de uitslag.
Afgewezen vanwege uw hypofyseaandoening?
De werkgever heeft de vrijheid de meest geschikte kandidaat aan te nemen. Belangrijk is dat ook een gehandicapte werknemer, met of zonder aanpassing, de meeste taken van de functie moet kunnen uitvoeren. Bent u zo goed als zeker dat uw hypofyseaandoening de reden is voor de afwijzing? U kunt dan een klacht indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling. Als u wordt afgewezen, oordeelt deze Commissie of een werkgever de Wet Gelijke Behandeling heeft overtreden:
- op grond van uw hypofyseaandoening
- omdat u in de WAO of WIA heeft gezeten of nog zit
De Commissie is te bereiken via: www.cgb.nl. U kunt daar ook meteen een klacht indienen.
Alles op een rij
Op naar het sollicitatiegesprek! Heeft u zich goed voorbereid en kunt u ja antwoorden
op alle volgende vragen?
- Heeft u besloten of u gaat vertellen over uw hypofyseaandoening?
- Zo ja, weet u wat u gaat vertellen over de hypofyseaandoening en de gevolgen voor uw werk?
- Heeft u een aantal voorbeelden die laten zien dat u weet wat uw mogelijkheden en beperkingen zijn? En dat u uw grenzen goed kunt aangeven?
- Weet u of er eventueel subsidiemogelijkheden voor u en de werkgever zijn?
- Heeft u een aantal vragen bedacht die u zelf wilt stellen aan de werkgever?
- Weet u welk antwoord u geeft op veelgestelde en lastige sollicitatievragen?