Starten als zelfstandig ondernemer

Wilt u als ondernemer aan de slag? Hier vindt u nuttige informatie en adressen.

Verantwoording

Zelfstandig_ondernemer_IQ_07955702Deze informatie en adressen zijn verzameld ter ondersteuning van het Project Werken aan werk - oktober 2012. Met dank aan de bijdrage van Spierziekten Nederland (www.spierziekten.nl).

Oriëntatie: is ondernemen wat voor u?

Het is handig na te gaan of zelfstandig ondernemen wat voor u is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het kunnen omgaan met onzekerheid, ook financieel. Hoe u opdrachten gaat verwerven, hoe u werk, privé en bijvoorbeeld vakinhoudelijke ontwikkeling gaat combineren en of er zaken zijn die u kunt en wilt uitbesteden, zoals administratie of de website.

Op de website van de kamer van Koophandel vindt u een uitgebreide test of te onderzoeken of ondernemen wat voor u is: www.kvk.nl.

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is verplicht als u voor het starten van uw onderneming financiering nodig heeft. Ook als u geen ondernemingsplan nodig heeft voor financiering, kan een plan u helpen om helder voor ogen te krijgen wat u wilt gaan doen en welke zaken u moet regelen, zoals met de Belastingdienst. De volgende organisaties kunnen u hierbij van dienst zijn:

Kamer van Koophandel www.kvk.nl

  • Bij de Kamer van Koophandel (KvK) kunt u hulp en advies krijgen bij de voorbereiding van uw bedrijf.
  • De website biedt een voorbeeld van een ondernemingsplan. Zie www.kvk.nl.
  • Verder kunt u terecht op een van de KvK startersdagen.

Rabobank

De Rabobank heeft eveneens en online tool voor het maken van een ondernemingsplan. Zie: http://www.rabobank.nl/bedrijven/speciaalvoor/starters/ondernemingsplan/

Financiële aspecten

Pensioen en financiële buffer

Als zelfstandige moet u zich zelf verzekeren voor verlies aan inkomen en een pensioen of buffer opbouwen. U dient zelf uw verlies aan inkomen bij ziekte en uw pensioen te regelen. Zeker een verzekering tegen uitval door ziekte en arbeidsongeschiktheid kan bij een chronische aandoening tot hoge premies of uitsluitingen leiden. Zie de informatie over arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Startersvoordelen

  • Om als startend ondernemer van allerlei (belasting)voordelen gebruik te kunnen maken (zoals zelfstandigenaftrek) moet u minimaal 1225 uur per jaar (gemiddeld 23,5 uur per week) met uw onderneming bezig zijn. Meer informatie: www.belastingdienst.nl.
  • Voor mensen met een arbeidshandicap of zogenaamde SFB-status wordt de norm gehanteerd van 800 uur per jaar. Dat is ongeveer 16 uur per week. SFB staat voor structurele functionele beperkingen. Deze status wordt toegekend op basis van beoordeling door UWV. Zie voor meer informatie: www.belastingdienst.nl en www.uwv.nl.
  • Tip: neem contact op met een regionaal belastingkantoor. Enkele ondernemers met een chronische aandoening hebben goede ervaringen met een persoonlijk gesprek met een adviseur van een regionaal belastingkantoor. Zie voor contactgegevens: www.belastingdienst.nl.

Starten vanuit een WIA-uitkering

Als u vanuit een WIA-uitkering start als ondernemer kunt u gebruikmaken van advies en bepaalde regelingen en vergoedingen:

  • Een arbeidsdeskundige of werkcoach van het UWV kan onderzoeken of uw plannen haalbaar zijn en u helpen bij de voorbereidingen die nodig zijn om uw bedrijf te starten.
  • Mogelijk kunt u in aanmerking komen voor een begeleidingstraject.
  • Als u nog niet gestart bent, kunt u gebruik maken van het voorbereidings- of starterskrediet.
  • Inkomenssuppletie is een aanvulling op uw inkomen gedurende maximaal de eerste vier jaar van uw ondernemerschap. Voor informatie zie bijvoorbeeld www.regelhulp.nl> inkomenssuppletie.
  • Er zijn vergoedingen verkrijgbaar: voor begeleiding bij uw werk als zelfstandige, voor voorzieningen op en rond uw werkplek en voor vervoer van uw woonadres naar uw onderneming en terug.

Meer informatie

  • Het UWV heeft nuttige brochures, bijvoorbeeld: Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Met een WW-uitkering of met een ziekte of handicap een eigen bedrijf beginnen (juli 2011). Zie voor meer informatie: www.uwv.nl en www.uwv.nl/eigenbedrijf-AG/
  • Ook Blik op werk heeft een uitgebreide startersbrochure voor ondernemers met een WIA-uitkering. Met onder meer inzicht in de gevolgen voor de uitkering. De brochure is digitaal en te bestellen via de webwinkel op www.blikopwerk.nl.

Starten vanuit de bijstand

Wanneer u een bijstandsuitkering heeft, kunt u voor ondersteuning bij starten als zelfstandig ondernemer terecht bij de gemeentelijke sociale dienst. De gemeente dient u toestemming te verlenen om als ondernemer te starten. Laat u informeren bij de gemeente waar u woont.

  • Als u van de gemeente toestemming heeft om te starten als zelfstandig ondernemer, kunt u een beroep doen op Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Dit kan u recht geven op onder meer een tijdelijk inkomen en financiering. Voor meer informatie zie www.rijksoverheid.nl en zoek op de naam van dit besluit.
  • Sommige gemeenten hebben een startersfonds. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Starten als deeltijdondernemer

U kunt het zelfstandig ondernemen combineren met een deeltijd loondienstverband. Dit heeft als voordeel dat u verzekerd bent van een basisinkomen. Het is ook een manier om te ontdekken of zelfstandig ondernemen wat voor u is. Het nadeel is dat de combinatie van werken in loondienst en een eigen bedrijf de nodige energie vraagt. Bespreek daarom eventuele plannen voor een zelfstandig ondernemerschap met uw werkgever.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zelfstandig ondernemer heeft u geen vanzelfsprekend financieel vangnet bij ziekte. U kunt binnen uw onderneming een financiële buffer opbouwen waarvan u kunt leven als u uitvalt door ziekte. Een andere manier is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering

Als u gaat ondernemen vanuit een vast dienstverband of een uitkering, kunt u een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering afsluiten bij het UWV. Er is geen keuring en u hoeft geen gezondheidsverklaring af te geven. Er geldt een vaste, wettelijke premie die vergelijkbaar is met die van werknemers in loondienstverband. U moet deze verzekering afsluiten binnen dertien weken nadat de verplichte werknemersverzekering via uw werk of uitkering is gestopt. Deze verzekering valt vaak gunstiger uit dan een vangnetverzekering. Zie voor meer informatie www.uwv.nl.

Vangnetverzekering

Uw aandoening kan problemen opleveren bij het afsluiten van een verzekering, zoals een hogere premie of uitsluiting van uitkering bij uw ziekte. Als alternatief kunt u een vangnetverzekering afsluiten bij een particuliere verzekeraar. Dit is een verzekering met een vaste premie voor een uitkering op het niveau van het sociale minimum. De vangnetverzekering is toegankelijk voor ondernemers die korter dan vijftien maanden aan de slag zijn. Informeer bij verzekeraars naar de mogelijkheden.

Aftrekbaar van inkomstenbelasting

De premie van een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is vaak hoog, maar wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Collectieve beroepsgroepkorting

Sommige beroeps- en brancheverenigingen bieden collectieve verzekeringen met een lagere premie aan voor ondernemers.

Tip: informeer bij andere ondernemers (met een chronische aandoening) hoe zij dit geregeld hebben.

Pensioen

Als zelfstandig ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor uw pensioen. Er zijn diverse financiële producten op de markt waarmee u een oudedagsvoorziening kunt regelen. - Informeer bij diverse aanbieders naar mogelijkheden. Zie www.mijnpensioenoverzicht.nl voor inzicht in uw huidige AOW en pensioen.

Tip: informeer bij andere ondernemers (met een chronische aandoening) hoe zij dit geregeld hebben.

Hypotheek

Ook het afsluiten van een hypotheek kan lastig zijn als zelfstandig ondernemer, zeker met een ziekte of chronische aandoening. Voor advies en begeleiding van een hypotheekaanvraag kunt u onder meer terecht bij: www.chronischziekenhypotheek.nl.

Handige websites

  • www.belastingdienst.nl: voor fiscale aspecten
  • www.uwv.nl: ondernemen met een uitkering
  • www.werk.nl > informatie en tips > Een eigen bedrijf
  • www.blikopwerk.nl: informatie over gezondheid, arbeid en participatie
  • www.fnvzzp.nl: belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemers
  • www.zzp-nederland.nl: leden krijgen via telefonische helpdesk advies over juridische zaken, administratie, belastingen, verzekeringen, incassohulp, marketing. Verder zijn er voor leden gratis juridische documenten zoals leveringsvoorwaarden, modelcontracten, debiteurenbeleid, VAR Verklaring enzovoort beschikbaar
  • www.mkb.nl: brancheorganisatie voor het MKB

Fora