In het ziekenhuis
Opvang
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich in het ziekenhuis. Van het ziekenhuis hoort u vooraf waar u zich precies moet melden. Een verpleegkundige brengt u naar uw kamer en vertelt over de gang van zaken.
Voorbereidingen voor onderzoek of behandeling
Vaak beginnen de voorbereidingen voor het onderzoek of de behandeling vrijwel meteen. Het kan dus zijn dat de verpleegkundige uw bloeddruk meet, een deel van uw huid onthaart in verband met een operatie, dat de anesthesist langskomt of dat u bepaalde medicijnen krijgt.
Huisregels
Elk ziekenhuis heeft eigen regels voor de dagelijkse gang van zaken: de huisregels. Hieronder vindt u enkele regels die in veel ziekenhuizen gelden.
Bezoektijden
Er gelden bepaalde bezoektijden. U mag alleen op deze tijden bezoek ontvangen. Vaak geldt er ook een maximum aantal bezoekers per bezoek.
Mobiele telefoons, laptops, internet
Soms gelden beperkende regels voor het gebruik van mobiele telefoons en laptops met internet. Er zijn ziekenhuizen waar u gebruik kunt maken van Wifi. Vraag hiernaar als u gebruik wilt maken van deze voorzieningen.
Roken
In een ziekenhuis geldt een algemeen rookverbod. Dat betekent dat u alleen mag roken in speciaal daarvoor bestemde ruimtes.
Alcohol
Het gebruik van alcohol in het ziekenhuis is verboden, behalve in de daarvoor bestemde ruimtes. Het onder invloed zijn van alcohol in het ziekenhuis is niet toegestaan.
Drugs
Drugs als cannabis, xtc of cocaïne zijn niet toegestaan.
Wapens, diefstal, vandalisme en geweld
Wapenbezit, diefstal, vandalisme, fysiek en verbaal geweld zijn uiteraard niet toegestaan. Ziekenhuizen gaan hier strikt mee om. Bij overtreding doen ze aangifte bij de politie en dragen ze de overtreder over aan de politie. Bij schade wordt een vergoeding geëist van de overtreder.
Aansprakelijkheid
U bent zelf aansprakelijk voor uw eigendommen. Neem daarom liever geen waardevolle zaken mee.
Ontslag
Vaak is al voor uw opname bekend hoe lang uw verblijf in het ziekenhuis (ongeveer) gaat duren. De definitieve ontslagdatum hoort u uiteraard pas in het ziekenhuis en is afhankelijk van uw toestand. Let op: u gaat niet pas met ontslag als u volledig bent hersteld. We schreven het eerder al: ziekenhuizen streven ernaar patiënten zo snel mogelijk te ontslaan - met een goede reden: om wachtlijsten zoveel mogelijk te beperken -, dus de kans is groot dat u thuis verder moet herstellen.
Vervoer naar huis
Veel mensen gaan op eigen gelegenheid naar huis, bijvoorbeeld samen met hun partner. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de taxikosten voor het vervoer van het ziekenhuis naar huis. U kunt dat informeren bij uw eigen ziektekostenverzekeraar.