Behandeling van acute ITP

Eerst krijgt u corticosteroïden voorgeschreven.

Medicijnen

Behandeling_van_acute_ITP_IS_000008552292_LargeBij acute ITP schrijft de arts corticosteroïden voor als het aantal bloedplaatjes is gedaald onder de dertig miljard per liter. Een verhoogde bloedingsneiging kan ook reden zijn om te starten met een behandeling, ook al is het aantal bloedplaatjes boven de dertig. Naast het aantal bloedplaatjes, tellen dus ook de klachten mee in het wel of niet kiezen voor een behandeling.

Corticosteroïden zijn medicijnen die een ontstekingsremmend hormoon bevatten. Ze zijn beter bekend onder de naam predniso(lo)n, maar eigenlijk is predniso(lo)n gewoon een van de medicijnen uit de groep corticosteroïden.

Resultaat

Het doel van deze behandeling is om de reactie van het afweersysteem te verminderen. Bij zo’n zeven op de tien mensen lukt dat in eerste instantie ook. Toch keren bij veel mensen de klachten na verloop van tijd weer terug.

Bij ongeveer drie op de tien mensen heeft een behandeling met corticosteroïden een langdurig effect: De ITP komt tot rust en er zijn geen medicijnen meer nodig.

Omdat corticosteroïden veel bijwerkingen kunnen geven, streeft de arts ernaar ze zo kort mogelijk voor te schrijven in een zo laag mogelijke dosis. Toch is het vaak nodig dat u de corticosteroïden enkele weken tot maanden gebruikt. Als u stopt met dit medicijn, moet u langzaam afbouwen. Zo kan uw aanmaak van bijnierschorshormoon weer zelf op gang komen.

Spoedeisende situaties

Als u een ernstige bloeding heeft, is het ook mogelijk dat u medicijnen krijgt via een infuus. De medicijnen waar het dan om gaat zijn immunoglobulinen. Als de bloeding zeer ernstig is, krijgt u daarnaast mogelijk ook een bloedplaatjestransfusie.

Bij een bloedplaatjestransfusie krijgt u bloedplaatjes toegediend. Deze bloedplaatjes zijn uit donorbloed gehaald. Zo’n transfusie biedt geen blijvende oplossing, omdat de toegediende bloedplaatjes ook versneld worden afgebroken. De transfusie is alleen bedoeld voor situaties waarin het aantal bloedplaatjes in korte tijd snel omhoog moet worden gebracht.

Behandeling Helicobacter pylori-bacterie

Een infectie met de Helicobacter pylori-bacterie wordt met een antibioticakuur behandeld. U hoeft overigens geen klachten te hebben bij een dergelijke infectie. Na de behandeling dient gecontroleerd te worden of de behandeling geslaagd is. In een aantal gevallen zal het aantal bloedplaatjes in de weken tot maanden na het geven van deze behandeling stijgen en is geen aanvullende behandeling meer nodig.