Meer kans op infecties
Invloed op het dagelijks leven
Als u zonder milt leeft, heeft u meer kans een infectie te krijgen dan mensen die nog wel een milt hebben. Met de milt is immers een belangrijk deel van het afweersysteem verwijderd. Als u een infectie krijgt, kan deze sneller en ernstiger verlopen dan bij andere mensen.
Dit betekent dat u in uw dagelijks leven de nodige voorzorgsmaatregelen zult moeten nemen. Hieronder vindt u een overzicht van de maatregelen die u kunt nemen.
Voorzorgsmaatregelen
Eerste twee jaar na de operatie: dagelijks antibiotica nemen
Het risico op een infectie is het hoogst in de eerste twee jaar na de operatie. Daarom krijgt u het advies om de eerste twee jaar dagelijks een antibioticum in te nemen. Het middel dat u krijgt voorgeschreven is feneticilline (Broxil). Zijn er toch tekenen van infectie, dan zijn andere (nood)antibiotica nodig en moet u direct contact opnemen met uw arts.
- Dit middel is verkrijgbaar als capsule of als poeder waarmee u een drankje kunt maken. Overleg met uw apotheker over wat u het prettigst vindt.
- Als u een volle maag heeft wordt het middel minder goed opgenomen. Daarom kunt u het middel het beste een uur voor of twee uur na de maaltijd innemen.
- U gebruikt het middel in een lage dosis, daarom is de kans op bijwerkingen klein.
- Meer informatie over dit middel vindt u op www.apotheek.nl. Overleg met uw apotheker als iets u niet duidelijk is.
Daarna: noodvoorraad antibiotica
Na twee jaar stopt u met het dagelijks innemen van de antibiotica. Als u daarna tekenen van een infectie krijgt, moet u meteen weer starten met antibiotica. Daarom krijgt u van uw arts een recept. U kunt de antibiotica in huis halen en er direct mee beginnen als dat nodig is.
- Start met de antibiotica zodra u koorts krijgt en uw temperatuur oploopt tot boven de 38,5 graden Celsius. Neem de eerste pil binnen een uur.
- Neem direct contact op met uw huisarts. Deze kan aangeven hoe lang u de antibiotica moet blijven gebruiken. De arts kan ook beoordelen of de infectie ernstig is en of er nog meer maatregelen nodig zijn.
- Mogelijk is uw eigen huisarts niet aanwezig en krijgt u te maken met een vervanger. Geef dan duidelijk aan dat u geen milt meer heeft.
Neem de antibiotica mee als u langere tijd van huis gaat, dus bijvoorbeeld als u op vakantie of op zakenreis gaat.
“Bij mijn man is vier jaar geleden de milt verwijderd. Hij heeft nooit problemen gehad. Eigenlijk dacht ik dat hij nu wel veilig was, dat het allemaal wel in orde was omdat hij de eerste paar jaar goed was doorgekomen. Maar toevallig las ik van de week in een folder van de patiëntenvereniging dat je ook jaren na de operatie nog ernstige infecties kunt krijgen. Er schijnen zelfs mensen te zijn die na twintig jaar nog problemen krijgen. Je moet dus echt blijven opletten!”
Vaccinaties
Voorafgaand aan de operatie heeft u een aantal vaccinaties gekregen om u tegen infecties te beschermen. Twee van deze infecties moeten herhaald worden:
- Een keer per jaar krijgt u de griepprik. Hiervoor krijgt u een oproep van uw huisarts.
- Het vaccin tegen pneumokokken krijgt u iedere vijf jaar opnieuw ingespoten.
De vaccinaties verkleinen het risico van een infectie aanzienlijk. Toch blijft het risico altijd aanwezig, blijf daarom bedacht op verschijnselen van een infectie, zoals koorts en een grieperig gevoel.
- Tip. Overleg met uw arts als u op vakantie gaat. Voor bepaalde gebieden zijn extra vaccinaties nodig.
Informeer anderen
Draag altijd informatie bij u waaruit blijkt dat u geen milt meer heeft. Als u dan iets overkomt, weten hulpverleners waar zij rekening mee moeten houden. U kunt bijvoorbeeld altijd een registratiekaartje (in de vorm van een creditcard) of een SOS‑bandje of -kettinkje bij u dragen. Deze kunt u bestellen via www.sostalisman.nl.
Draag de informatie op een duidelijke plaats, want EHBO'ers mogen niet zomaar iemand ‘doorzoeken'. Een SOS‑bandje kunt u bijvoorbeeld om de pols dragen. Het is niet opvallend, maar anderen kunnen het wel makkelijk vinden.
U kunt er ook voor kiezen om uw medische gegevens te laten registreren bij het Witte Kruis Internationaal Medisch Alarmsysteem (Witte Kruis IMA). Deze gegevens kunnen in spoedgevallen door een hulpverlener worden opgevraagd via een telefoonnummer dat altijd bereikbaar is. U draagt dit telefoonnummer aan een kettinkje om uw hals of pols of op een polshorloge, zodat het altijd te vinden is. Meer informatie vindt u op www.internationaalmedischalarmsysteem.nl. Er zijn aan deze hulp kosten verbonden. Informeer bij uw zorgverzekeraar over de vergoeding hiervan.
Leef gezond
Door gezond te leven bouwt u een goede weerstand op en bent u minder gevoelig voor infecties.
“Voor de operatie kreeg ik van het ziekenhuis een informatieboekje over het leven zonder milt. Dat heb ik heel vaak doorgelezen. Ik dacht steeds: o, als ik dat allemaal maar kan onthouden. Maar nu het zover is gaat het eigenlijk vanzelf, het spreekt wel voor zich. Ik heb dat boekje niet meer ingekeken.”