Kan ik blijven werken?
Voor wie?
De meeste mensen met ITP kunnen gewoon aan het werk blijven, al dan niet met wat aanpassingen. Sommigen hebben echter zoveel last van de aandoening of de bijwerkingen van de behandeling(en) dat zij tijdelijk moeten verzuimen. De ernst van de aandoening hangt onder meer samen met het aantal bloedplaatjes. Ook komt het regelmatig voor dat mensen met ITP een andere aandoening hebben, zoals schildklierproblemen, reuma, een hart- en vaatziekte of diabetes.
De informatie die u hier vindt, is met name relevant voor u, als u te maken heeft met hinderlijke en steeds terugkerende klachten.
Problemen vóór de diagnose
Het kan zijn dat u al vóór de diagnose problemen had op uw werk. Dit is het geval wanneer u zich regelmatig ziek moest melden omdat u last had van uw klachten - bij de meeste mensen duurt het enige tijd voor hun ITP aan het licht komt. Tijdens de periode van de onderzoeken en behandeling is ziekteverzuim ook niet te voorkomen. De onderzoeken en behandeling kunnen veel tijd in beslag nemen.
Weer aan het werk?
Wanneer de behandeling aanslaat en uw klachten verminderen, kunt u weer aan het werk. Dit geldt echter niet voor iedereen. Sommige mensen kunnen hun werk niet meer goed doen door blijvende klachten. Bijvoorbeeld:
- U bent zo vermoeid dat u zich niet meer kunt concentreren op uw werkzaamheden.
- Door de verwijdering van uw milt heeft u een verminderde weerstand en bent u vaker ziek.
- U bent niet meer in staat fysiek inspannend werk te verrichten als gevolg van de medicatie (verminderde spierkracht kan een bijwerking zijn).
Naar hematoloog en werkgever
Als uw klachten u belemmeren in uw werk of misschien zelfs werken voor u onmogelijk maken, ga dan naar uw hematoloog. Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker ook voor aan het werk blijven. Samen met u kijkt uw arts wat er nodig is om aan het werk te blijven of weer (gedeeltelijk) aan het werk te gaan. Wacht hier niet te lang mee. Hoe eerder u klachten aanpakt, hoe makkelijker het is problemen te voorkomen.
Samen met uw hematoloog kijkt u wat er nodig is om de klachten te verhelpen, zodat u weer kunt gaan werken. Het kan zijn dat u medicijnen krijgt in combinatie met leefstijladviezen. Soms helpt de juiste aanpak om weer aan het werk te kunnen.
Vertel uw werkgever dat u door uw gezondheid uw werk minder goed kunt uitoefenen. Bespreek ook de mogelijke oplossing(en). Vaak kunt u op deze manier al veel problemen verhelpen.
Als de klachten en problemen op het werk blijven, kunt u uw werkgever om een afspraak met de bedrijfsarts vragen. De bedrijfsarts kan zowel u als uw werkgever adviezen geven. Voor een gesprek met de bedrijfsarts is het niet nodig ziek gemeld te zijn.
Een goede aanpak helpt
De kans dat u zonder al te veel problemen weer gedeeltelijk of volledig kunt gaan werken, is het grootst bij de juiste behandeling. Bij ITP kan dit verschillende dingen betekenen: een behandeling met medicijnen of een operatie (miltverwijdering). Uw hematoloog kan u hierbij begeleiden.
Wat heeft u nodig?
Leven met ITP alleen al vraagt om een goede aanpak. Wanneer u wilt blijven werken, komen er meer zaken bij kijken. Door die zaken op een rijtje te zetten – zelfmanagement -, weet u precies wat u nodig heeft en kunt u meedenken over oplossingen. Bijvoorbeeld:
- tijd voor bezoek aan uw hematoloog of een andere hulpverlener
- de mogelijkheid om te rusten bij een lichamelijk inspannend beroep
- steun en begrip van uw leidinggevende en collega's
- aanpassing van de werkomstandigheden, zoals een rustige (prikkelarme) werkruimte waarin u zich goed kunt concentreren.
- aanpassing van uw werktijd
- aanpassing van de werkdruk
- de mogelijkheid om thuis te werken
- Nadenken over de vraag of u uw werk over langere tijd nog kunt doen. En wat daar voor nodig is. Er zijn hiervoor speciale online scans en tools beschikbaar.
- Regelmatig met uw werkgever spreken over uw loopbaan (zit u nog op de juiste plek?)
- Wanneer nodig: aanpassing in uw leefstijl. Soms kan uw werkgever u daarbij helpen, zoals met een cursus stoppen met roken. Of een training 'omgaan met stress'