Problemen oplossen

Wanneer er toch problemen op het werk ontstaan is er vaak wel een oplossing te bedenken.

Wat is de oorzaak?

Problemen_oplossen_IS_000036986398_LargeBij problemen op het werk, moet u eerst nagaan wat de oorzaak is. Vaak kunt u dit samen met uw bedrijfsarts en hulpverlener(s) achterhalen. Is er iets mis met uw medicijngebruik, uw leefstijl of veroorzaakt de werkplek de problemen? Wanneer u antwoord op deze vraag heeft, kunt u op zoek gaan naar de oplossing.

Ga na wat u nodig heeft

Neem zelf het initiatief om problemen op te lossen en ga na wat mogelijke aanpassingen zijn. Als ervaringsdeskundige weet u het beste wat wel en wat niet werkt.

U kunt hierbij gebruikmaken van mijnwerkscan.nl. Deze scan geeft u binnen 10 minuten meer inzicht in uw werkvermogen plus adviezen om uw werksituatie te verbeteren. Uw werkvermogen is de mate waarin u lichamelijk en geestelijk uw huidige werk kunt doen. Deze scan helpt u om een goed evenwicht te bewaren tussen uw inzet en belastbaarheid, zodat u met meer plezier aan het werk blijft. Het is mogelijk om naar aanleiding van deze werkscan een gesprek aan te vragen met een deskundige. Hieraan zijn kosten verbonden. Werkgevers zijn vaak bereid deze kosten te vergoeden.

Met de online EigenWerkWijzer ontdekt u hoe u zo optimaal mogelijk uw werk kunt blijven doen. Met optimaal bedoelen we: voor langere tijd het beste uit uzelf en uw leven halen, zonder op te branden. U gaat in de EigenWerkWijzer na wat uw beperkingen zijn, en waar passend werk voor u aan zou moeten voldoen. Wat voor werk u ook doet, u heeft altijd te maken met anderen: uw werkgever, uw collega's of klanten. Zo nu en dan moet u met hen praten over uw mogelijkheden en beperkingen en wat u nodig heeft om goed uw werk te kunnen doen. In de EigenWerkWijzer onderzoekt u wie belang heeft bij informatie over u, en op welk moment deze informatie gedeeld kan worden. U gaat ook na met wie welke afspraken moeten worden gemaakt. De EigenWerkWijzer vindt u bij Blik op Werk.

Uw werk aanpassen

Het kan zijn dat u door uw klachten uw oude werk niet meer - volledig - kunt blijven doen. Dit betekent niet automatisch dat u uw baan moet opgeven of dat u arbeidsongeschikt wordt verklaard. Vaak zijn er aanpassingen van uw werk mogelijk, waardoor u toch kunt blijven werken. Uw werkgever is verplicht actief aan deze aanpassingen mee te werken.

Andere taken

De werkgever moet zorgen voor aangepast werk als u het oude werk niet meer kunt doen. Misschien kunt u door uw klachten niet meer al uw werkzaamheden doen, maar nog wel een gedeelte ervan. Bepaalde taken kunnen dan door collega's worden overgenomen of misschien helemaal vervallen.

Probeer in overleg met uw leidinggevende en de bedrijfsarts tot wederzijdse aanpassingen te komen. Dit heet ook wel job carving: het op maat snijden van taken en functies binnen een organisatie.

Aangepaste werkplek

In de Arbowet staan allerlei maatregelen die genomen moeten worden om werknemers veilige, gezonde werkomstandigheden te geven.

Het kan nodig zijn dat uw werkplek wordt aangepast. Een optimaal ingerichte werkplek kan ervoor zorgen dat u weer in staat bent uw werk te doen. Bij aanpassingen kunt u denken aan een andere bureaustoel, maar ook aan andere verlichting of een goed geventileerde, rustige werkruimte. Waarschijnlijk kunt u zich beter concentreren in een rustige, prikkelarme omgeving.

Volgens de nieuwe arbowet moet de werkgever ervoor zorgen dat u de bedrijfsarts moet kunnen bezoeken als u vragen heeft over werk en uw gezondheid. U mag dit zelf desgewenst anoniem aanvragen. De bedrijfsarts koppelt alleen iets terug aan uw werkgever als iets noodzakelijk is voor de uitvoering van uw werk. En alleen met uw toestemming.

Aanpassingen die persoonsgebonden zijn moet u zelf aanvragen bij het UWV, bijvoorbeeld als u een speciaal beeldscherm nodig heeft. Het gaat hierbij om aanpassingen die u mee kunt nemen naar een andere werkplek.

Meer informatie hierover leest u op www.uwv.nl. U hoeft geen arbeidsongeschiktheidsverklaring te hebben om hiervan gebruik te maken.

Een andere baan (bij uw huidige werkgever)

Een andere mogelijkheid is dat u bij uw huidige werkgever een andere baan gaat doen. Dit gebeurt meestal in overleg met de bedrijfsarts die uw werkgever ondersteunt bij de ziekteverzuimbegeleiding en de arbeidsre-integratie (arbeidsre-integratie wil zeggen: weer aan het werk gaan, uitgaand van uw mogelijkheden). De bedrijfsarts kan bepalen tot welke werkzaamheden u nog wel in staat bent.

"In goed overleg met mijn werkgever en UWV ben ik niet afgekeurd omdat ik al parttime werkte. Wel ben ik binnen dezelfde afdeling omgeschoold en in een andere functie gaan werken zodat ik niet meer hoefde te worden blootgesteld aan biologische agentia (micro-organismen, zoals virussen en bacteriën, die zeer schadelijk voor de mens kunnen zijn)."

Andere werktijden

Misschien kunt u uw werktijden of rooster aanpassen, wanneer u veel last heeft van vermoeidheid en concentratieproblemen. Misschien heeft u baat bij langere pauzes of bij thuiswerken. Probeer samen met uw leidinggevende te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Ga eerst voor uzelf na wat de beste oplossingen zijn en bespreek deze met de leidinggevende.

Oplossingen van mensen met ITP

Minder gaan werken of iets anders gaan doen:

"Ik ben minder gaan werken. Het was voor ITP 36 uur. Het is nu 32 uur. Daardoor is er meer balans."

"Ik werk niet meer, de verpleging was niet te doen. Ik doe nu vrijwilligerswerk als budgetcoach en coördinator moestuin bij een zorgboerderij. Ik krijg energie van buiten zijn."

Meer rust en ontspanning zoeken:

"Op vrije dagen een middagslaapje doen en proberen de werkdagen beter te doseren, niet meer in de avonduren werken."

"Op juiste momenten rust nemen, kwartier/half uur op bed liggen, de auto 5 minuten aan de kant zetten en ogen dicht doen, mindfulness oefening doen, met de hond wandelen."

"Volgen van programma Herstel en Balans Resultaat: bewust omgaan met beperkte energie, kiezen voor mezelf zonder schuldgevoel, me minder verontschuldigen, een ding tegelijk doen, rustpauzes inlassen, duidelijker grenzen aangeven."

Goed plannen:

"Prioriteiten stellen, maar daar ben ik niet minder gelukkig om."

"Makkelijkere taken doen in de middag. Korter werken."

"Mijn werk gedeeltelijk thuis doen."

"Activiteiten beter verdelen over de dag, veel dingen achter elkaar doen lukt niet."

Gezonder leven:

"In beweging blijven, soms mijzelf voortslepen. Iedere dag wandelen en lichte huishoudelijke werkzaamheden doen. Ik heb hondjes genomen die mij uitlieten. Zo heb ik na jaren van extreme vermoeidheid een weg gevonden en een balans die ik iedere dag moet eren."

Steun

Wanneer u er samen met uw werkgever niet uitkomt, is er professionele hulp, zoals de bedrijfsarts. Voor advies kunt u ook terecht bij mensen uit uw directe omgeving, zoals uw familie en vrienden, bij de medische hulpverlening en de patiëntenvereniging voor mensen met ITP.

Bedrijfsarts

De meeste bedrijven werken samen met een bedrijfsarts, die doorgaans in dienst is bij een Arbodienst. De bedrijfsarts begeleidt zieke werknemers. Als u door uw ITP problemen heeft op het werk - of problemen dreigt te krijgen -, kan het advies van een bedrijfsarts zinvol zijn. De inzet van dat advies is om uw werk zo te organiseren, dat u uw werk goed kunt doen. Een iets ander takenpakket, hulp bij bepaalde zaken, misschien andere werktijden - er zijn allerlei mogelijkheden.

Job coach

Op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen kunt u in aanmerking komen voor begeleiding door een 'job coach', iemand die u helpt bij allerlei zaken rondom het werk. Op www.blikopwerk.nl/keurmerk vindt u job coaches die het kwaliteitskeurmerk van Blik op Werk bezitten.