De specialist
Wanneer verwijst de huisarts u door?
In bepaalde gevallen kan de huisarts u doorverwijzen naar een specialist: de dermatoloog (huidarts) of, als uw psoriasis gepaard gaat met gewrichtsontstekingen, een reumatoloog.
De dermatoloog
Een dermatoloog is gespecialiseerd in huidafwijkingen. Wanneer de huisarts er niet uitkomt, kan de dermatoloog vaak wel een diagnose stellen. Ook wanneer u een specialistische behandeling nodig heeft, zal de huisarts u doorverwijzen.
De huisarts verwijst u naar een dermatoloog
- wanneer er twijfel blijft bestaan over de diagnose
- wanneer uw klachten na drie maanden niet (voldoende) reageren op een behandeling
- bij matig uitgebreide psoriasis (als meer dan vijf procent van de huid is aangedaan)
- bij hevige klachten van psoriasis guttata of als deze niet in twee tot vier weken geneest
- bij psoriasis erytrodermie (de hele huid is rood)
- bij over het lichaam verspreide psoriasis pustulosa
Labaratoriumonderzoek
Wanneer er blijvend twijfel bestaat over de diagnose, kan een stukje aangedane huid in het labaratorium worden onderzocht. Dit is echter zelden nodig om de diagnose te kunnen stellen.
"Ik had al heel lang last van plekken voordat ik naar de huisarts ging. Ze gingen altijd vanzelf weer weg net als ik ze wou laten nakijken. Ik dacht dat het geen zin had. Toen ik na aandringen van mijn vrouw toch ging, stelde de huisarts een paar vragen en krabde met een spatel op een kleine plek die ik nog had op mijn arm. ‘Duidelijk geval van psoriasis,' zei hij toen ik pas drie minuten binnen was..."
De reumatoloog
Bij artritis psoriatica is het zinvol om snel te behandelen. Als een ontsteking lang duurt, kan deze namelijk het kraakbeen van het gewricht beschadigen. Bewegen gaat dan moeilijk en is pijnlijk. Als het botweefsel beschadigd raakt en vergroeit, beperkt dat blijvend uw bewegingen. Dit gebeurt overigens pas in een vergevorderd stadium.
Omdat de gevolgen groot kunnen zijn, zal de huisarts u doorverwijzen naar een reumatoloog zodra hij of zij het vermoeden heeft dat u artritis psoriatica heeft. Soms is dit een spreekuur met de dermatoloog samen, zodat de behandelingen op elkaar kunnen worden afgestemd.
Het kan soms lastig zijn om deze soort artritis te onderscheiden van reumatoïde artritis. Dit is vooral het geval wanneer de gewrichtsklachten zich voordoen voordat duidelijk is dat u psoriasis heeft of wanneer de huidafwijkingen minimaal zijn.
Een reumatoloog kan lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en röntgenonderzoek doen. Hij of zij kan ook wat vloeistof uit een gewricht zuigen met een injectienaald en dat laten onderzoeken. Deze onderzoeken leveren niet altijd duidelijke afwijkingen op. Het verhaal van de patiënt en de ziektegeschiedenis spelen een belangrijke rol bij het stellen van de diagnose. Het kan soms lang duren voordat de diagnose artritis psoriatica zeker is.
"Ik had opeens pijn in mijn handen, niet normaal. Mijn huisarts heeft me gelijk doorgestuurd naar een reumatoloog. Zij begon me vragen te stellen over mijn psoriasis. Ik dacht even dat mijn huisarts mij per ongeluk naar de verkeerde specialist had gestuurd! 'Mevrouw,' zei ik een beetje geïrriteerd, ‘mijn psoriasis is een oud verhaal, daar maak ik me niet druk om. Ik ben hier omdat ik denk dat ik reuma heb.' Bleek ik artritis psoriatica te hebben. Zo gek waren die vragen dus niet..."