Medische hulp

Doorgaans is de huisarts de belangrijkste behandelaar bij psoriasis. In bepaalde gevallen verwijst de huisarts u naar een andere hulpverlener, bijvoorbeeld naar een dermatoloog (huidarts) of kinderarts.

Huisarts

2006_07_ss26_347.jpg

Doorgaans is de huisarts de belangrijkste behandelaar bij psoriasis. Hij of zij stelt de diagnose, schrijft de behandeling voor en doet ook zelf de controles.

Bij de huisarts kunt u terecht met vragen over alles wat met psoriasis te maken heeft. Dat kunnen vragen over medische zaken zijn, maar ook over de gevolgen van psoriasis. U kunt bijvoorbeeld vragen hebben over vakantie, over seks enzovoort.

Samenwerking met andere hulpverleners

In bepaalde gevallen verwijst de huisarts u naar een andere hulpverlener, bijvoorbeeld naar een dermatoloog of kinderarts. Wél blijft de huisarts steeds bij de behandeling betrokken.

Kosten

De kosten van de huisarts worden vergoed via de zorgverzekering.

Dermatoloog

De dermatoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van huidaandoeningen. Hij of zij werkt in een ziekenhuis of in een zelfstandig behandelcentrum. De huisarts verwijst ongeveer 25% van de mensen met psoriasis door naar de dermatoloog.

  • Dit gebeurt onder meer als het niet helemaal duidelijk is wat er met u aan de hand is. Hoewel de diagnose psoriasis doorgaans niet zo moeilijk te stellen is, kan er toch twijfel zijn. Een dermatoloog kan in dat geval uitsluitsel geven.
  • Een verwijzing naar de dermatoloog gebeurt ook als de behandeling niet goed aanslaat, dus als u ondanks de medicijnen klachten blijft houden. Meestal gebeurt dit als de behandeling na drie maanden nog geen duidelijke verbetering heeft gebracht. De dermatoloog zal onderzoeken waarom dit zo is. Hij of zij kan een nieuwe diagnose stellen en/of de behandeling bijstellen, om te proberen de klachten te laten verdwijnen.
  • Mensen die een zeer ernstige of uitgebreide vorm van psoriasis hebben worden doorgaans naar de dermatoloog verwezen.

Kosten

De kosten van de dermatoloog en verpleegkundig specialist worden vergoed via de zorgverzekering.

Dermatologieverpleegkundigen, verzorgenden en doktersassistenten

Er zijn verpleegkundigen, verzorgenden en doktersassistenten die zich hebben gespecialiseerd in het begeleiden en verplegen van mensen met een huidaandoening. Zij heten dermatologieverpleegkundigen, verzorgenden en doktersassistenten. Ze werken meestal op een polikliniek, dagbehandelcentrum of verpleegafdeling voor huidaandoeningen in een ziekenhuis. U krijgt dus met ze te maken bij een poliklinische behandeling of een ziekenhuisopname.

Dermatologieverpleegkundigen kunnen u onder meer uitleg geven over een goede verzorging van de huid en het gebruik van medicinale smeersels. Omdat ze veel praten met mensen met een huidaandoening, weten ze vaak ook veel over het omgaan met een huidaandoening. Ook begeleidt de dermatologieverpleegkundige vaak de behandeling met systemische medicijnen.

Kosten

Een bezoek aan de dermatologieverpleegkundige valt, net als een bezoek aan de dermatoloog, onder de kosten van een polikliniekbezoek. Deze worden vergoed via de zorgverzekering.

Kinderdermatoloog

Een kinderdermatoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van huidaandoeningen bij kinderen. Hij of zij werkt in een ziekenhuis. De huisarts kan uw kind doorverwijzen. Uw huisarts kan uw kind ook naar de dermatoloog verwijzen.

  • Uw kind wordt doorverwezen als het niet helemaal duidelijk is wat er met uw kind aan de hand is. Bij kinderen is de diagnose psoriasis soms moeilijker te stellen dan bij volwassenen. Een (kinder)dermatoloog kan in dat geval uitsluitsel geven.
  • Een andere reden om door te verwijzen kan zijn dat de huisarts denkt dat er mogelijk een andere aandoening een rol speelt. In dat geval kan uw kind een verwijzing krijgen naar de kinderarts. Dit is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van ernstig zieke kinderen.
  • De huisarts verwijst ook naar de (kinder)dermatoloog als de behandeling niet goed verloopt, dus als de klachten ondanks de behandeling niet duidelijk verbeteren. De kinderdermatoloog kan een nieuwe diagnose stellen en/of de behandeling bijstellen.
  • Ook kinderen met een zeer ernstige of uitgebreide vorm van psoriasis gaan naar de (kinder)dermatoloog.

Kosten

De kosten van de kinderarts worden vergoed via de zorgverzekering.

Dagbehandelcentra

Er is een aantal dagbehandelcentra in Nederland waar u zonder ziekenhuisopname psoriasisbehandelingen kunt krijgen die u niet (of moeilijk) thuis kunt doen. Het kan hierbij gaan om lichtbehandelingen, behandelingen met koolteer of ditranol, of andere behandelingen.

Kosten

Behandelingen in een dagbehandelcentrum worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Reumatoloog

Bij (het vermoeden van) artritis psoriatica zal de huisarts u verwijzen naar de reumatoloog. Dit is een arts die is gespecialiseerd in reumatologische aandoeningen. Hij of zij zal de diagnose stellen, een behandeling starten en u controleren.

Kosten

De kosten van de reumatoloog worden vergoed via de zorgverzekering.