Bescherming van het ruggenmerg
De wervelkolom beschermt het ruggenmerg
De derde belangrijke taak van de rug is de bescherming van het ruggenmerg. Onze bewegingen worden gestuurd door het zenuwstelsel.
Ons zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. De hersenen liggen in de schedel. Het ruggenmerg loopt vanuit de hersenen door het wervelkanaal tot aan de eerste lendenwervel. Via openingen tussen de wervels treden aan de linker- en rechterkant zenuwen uit. Deze vertakken zich vervolgens steeds verder, zodat overal in het lichaam zenuwen te vinden zijn.
Het zenuwstelsel maakt het mogelijk dat we reageren op de buitenwereld. Bijvoorbeeld: we horen een geluid, worden nieuwsgierig en draaien ons in de richting van dat geluid. Het zenuwstelsel bestuurt ook onze organen, zoals het hart. Als we ons inspannen, gaat er een signaal naar het hart om krachtiger te pompen, zodat er meer zuurstofrijk bloed wordt rondgepompt. Ten slotte maakt het zenuwstelsel het mogelijk dat we gedachten en gevoelens hebben.
Het ruggenmerg loopt door de wervelkolom
Het ruggenmerg wordt beschermd door de wervelkolom. Wie van bovenaf een wervel bekijkt ziet dat deze uit twee delen bestaat: het wervellichaam en de wervelboog. Omdat de wervels op elkaar liggen, liggen ook de wervelbogen op elkaar. Samen vormen ze een soort holle buis, het wervelkanaal. In dat wervelkanaal loopt het ruggenmerg. Tussen de wervels ontspringen zowel links als rechts twee zenuwwortels aan het ruggenmerg. Deze wortels voegen zich samen tot één zenuw. Deze zenuw vertakt zich vervolgens verder naar alle delen van het lichaam.
Zenuwwortels vertakken zich vanuit het ruggenmerg
De ruimte tussen de wervels ontstaat door de bijzondere bouw van de wervelboog: zie de tekening.
De zenuwen die ontstaan na het samenvoegen van de zenuwwortels lopen zowel links als rechts het wervelkanaal uit in de ruimtes tussen twee wervels. Deze zenuwen noemt men de ruggenmergzenuwen. Deze vertakken zich al snel en lopen naar allerlei plaatsen in het hele lichaam: armen, romp, benen. Ze maken het mogelijk dat we voelen en kunnen bewegen.
Vertakking van de zenuwen
Ook de zenuwen die in uw billen en benen lopen, vertakken zich vanuit het ruggenmerg. Als in de rug een zenuw bekneld of geïrriteerd raakt, zoals bij een hernia, kan het gevolg zijn dat u klachten heeft in uw been of voet.