Ziekte van Paget
Wat is de ziekte van Paget?
Bij de ziekte van Paget is er een op bepaalde plaatsen een verstoring in het evenwicht tussen de opbouw en afbraak van bot. Hierdoor wordt te veel bot aangemaakt; dit is bovendien van slechte kwaliteit. Dit extra botweefsel zorgt voor vervorming en verzwakking van het aangedane bot. Dit kan gebeuren in alle botten, het vaakst in het bekken, de wervels en de bovenbenen.
De oorzaak is onbekend. Mogelijk spelen virusinfecties een rol, net als erfelijke factoren. Een andere naam voor de ziekte is osteitis deformans (os = bot, -itis = ontsteking, deformans = vervormingen). Hier gaat het alleen over de klachten die deze ziekte aan de rug kan geven.
Wat zijn de klachten?
- Meestal geeft de ziekte van Paget geen klachten. Naarmate de botgroei verder gaat, wordt de kans op klachten groter. De wervels kunnen verzwakken en daardoor inzakken. Mensen met de ziekte van Paget worden daardoor vaak korter.
- Ook kan door de botaangroei het wortelkanaal nauwer worden (een stenose) waardoor een zenuwwortel beklemd raakt.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal wordt de diagnose pas na het veertigste jaar gesteld, vaak bij toeval, omdat de ziekte geen klachten geeft. De afwijkingen zijn op een röntgenfoto vaak te zien. Ook kan bij bloed- en urineonderzoek een aanwijzing worden gevonden.
Wat is de behandeling?
Er is geen behandeling die de ziekte van Paget geneest. Wel zijn er medicijnen die de ziekte goed onderdrukken. Vroeger werd vaak calcitonine gegeven, tegenwoordig bestaat de behandeling uit bisfosfanaten (medicijnen die ook vaak bij botontkalking worden gegeven). Deze behandeling wordt meestal gegeven door een internist of reumatoloog. Bij pijn kunnen pijnstillers worden gegeven. Houdingsproblemen kunnen vaak gecorrigeerd worden. Soms is een operatie nodig, bijvoorbeeld bij druk op een zenuw of ruggenmerg.
Meer informatie
- De Nederlandse Vereniging van Paget Patiënten beschikt over voorlichtingsmateriaal: www.paget.nl
- Informatie over de ziekte van Paget kunt u ook opvragen bij de Reumalijn: 0900 - 203 03 00 ( € 0,03 pm).
- Zie verder de website van het Reumafonds: www.reumafonds.nl.