Bijzondere oorzaken
In dit hoofdstuk
- Soms is er een duidelijke oorzaak. Er zijn aandoeningen die rugpijn kunnen veroorzaken. Dit komt echter maar weinig voor. Zelfs als u een van de hier beschreven aandoeningen heeft, hoeft die niet de oorzaak van uw rugpijn te zijn. Lees verder.
- Hernia. Bij een hernia is een zenuw bekneld geraakt. Hierdoor ontstaan pijn en soms ook uitvalsverschijnselen, vooral in het been. Lees verder.
- Stenose. Stenose is een vernauwing van het wervelkanaal, waardoor een of meer zenuwwortels beklemd kunnen raken. De klachten kunnen erg lijken op die van een hernia. Lees verder.
- Ziekte van Bechterew. Wie de ziekte van Bechterew heeft, krijgt ontstekingen aan de gewrichten tussen het heiligbeen en het bekken. Kenmerkend is een zeurende, doffe pijn en langdurige stijfheid. Lees verder.
- Ziekte van Scheuermann. De ziekte van Scheuermann komt voor bij kinderen tussen elf en veertien jaar oud. Een groeistoornis veroorzaakt een ronde rug, maar lang niet altijd rugklachten. Lees verder.
- Reumatoïde artritis (RA, ‘reuma’). Rugklachten door reumatoïde artritis zijn zeer zeldzaam en komen alleen voor bij mensen die al heel lang RA hebben. Lees verder.
- Ziekte van Paget. Bij de ziekte van Paget kan extra botweefsel een vervorming en verzwakking van de botten veroorzaken. Meestal geeft deze ziekte geen klachten. Lees verder.
- Osteoporose. Osteoporose (botontkalking) komt vaak voor, vooral bij oudere mensen. Door botontkalking kunnen soms na lange tijd wervels inzakken, wat hevige rugpijn kan veroorzaken. Lees verder.
- Beenlengteverschil. Beenlengteverschil geeft meestal geen klachten. Pas bij een groot verschil in lengte kan rugpijn het gevolg hiervan zijn. Lees verder.
- Infectieuze spondylitis. Bij infectieuze spondylitis is er een infectie in de wervels en/of de tussenwervelschijven. Lees verder.
- Spondylolysis. Spondylolysis is een onderbreking in de wervelboog die op zich geen klachten veroorzaakt. Soms leidt spondylolysis tot het verschuiven van een wervel: spondylolisthesis. Lees verder.
- Spondylolisthesis. Spondylolisthesis betekent dat een wervel verschuift ten opzichte van de andere wervels, meestal zonder klachten te geven. Lees verder.
- Scoliose. Scoliose is een aandoening van de wervelkolom. De wervelkolom kan hierdoor naar een kant groeien, waardoor een zogenaamde ‘bochel’ kan ontstaan. Vaak treedt ook rugpijn op. Lees verder.
- Kanker. Kanker kan tot verschillende rugklachten leiden, afhankelijk van waar het gezwel zit. Lees verder.
Bij het schrijven van dit hoofdstuk is dankbaar gebruik gemaakt van P.F. van Akkerveeken, De Rugdokter.