Infectieuze spondylitis

Bij infectieuze spondylitis is er een infectie in de wervels en/of de tussenwervelschijven.

Wat is infectieuze spondylitis?

  • 2005_04_ss6-300.jpgBij infectieuze spondylitis (ook septische spondylitis, osteomyelitis of spondylodiscitis genoemd) is er een infectie in de wervels en/of tussenwervelschijven. Deze infectie wordt veroorzaakt door een bacterie die zich vanuit een infectie elders in het lichaam of via een geïnfecteerde of beschadigde huid naar de rug verplaatst. Soms ontstaat zo'n infectie rechtstreeks als gevolg van een rugoperatie of verwonding.
  • De geïnfecteerde wervels en tussenwervelschijven raken beschadigd en kunnen vervormen of zelfs inzakken.

Wat zijn de klachten?

De ontstekingen kunnen klachten veroorzaken, waaronder pijnklachten. De pijn kan heftig zijn en neemt vaak toe bij bewegen, maar verdwijnt niet in rust.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bloedonderzoek kan in de richting van een infectie wijzen, maar dit is niet altijd het geval. De ontsteking kan zichtbaar zijn op een röntgenfoto, botscan, CT-scan of MRI-scan. Via een prik in het geïnfecteerde gebied kan de veroorzaker worden aangetoond en staat de diagnose vast. Het onderzoek naar een infectieuze spondylitis gebeurt altijd door een specialist in het ziekenhuis.

Wat is de behandeling?

Infectieuze spondylitis wordt behandeld met een hoge dosis antibiotica via een infuus en rust. Soms is een brace of gipskorset nodig. De behandeling duurt vaak lang. Een enkele keer kan een operatie nodig zijn.

Meer informatie

  • Via de website van de NVVR 'de Wervelkolom' kunt u ervaringen uitwisselen met andere patiënten: www.ruginfo.nl