Met wie krijgt u te maken?

Er is veel hulp beschikbaar voor mensen met (langdurige) rugklachten. Met wie u te maken krijgt, hangt af van uw situatie.

Verschillende hulpverleners voor verschillende situaties

2006_07_ss27_124.jpgUiteraard krijgt u niet met alle hulpverleners te maken. Hieronder wordt kort beschreven wanneer welke hulpverleners ingeschakeld worden.

Acute klachten (korter dan drie maanden)

In veel gevallen gaan rugklachten vrij snel over. Soms krijgt u te maken met de huisarts, de fysiotherapeut, de manueel therapeut of de oefentherapeut Mensendieck of Cesar. Als u door uw rugklachten niet werkt kan via uw werk de bedrijfsarts worden ingeschakeld. Een enkele keer wordt rugpijn veroorzaakt door een bijzondere oorzaak. Als dit wordt vermoed, kan een medisch specialist voor nader onderzoek worden ingeschakeld. Afhankelijk van het vermoeden van de oorzaak is dit een orthopedisch chirurg, een neuroloog of een reumatoloog.

Chronische klachten (langer dan drie maanden)

Bij chronische klachten wordt u vaak behandeld door een team van verschillende hulpverleners, die elk een bepaald onderdeel van de behandeling uitvoeren. De samenstelling van zo’n team verschilt, afhankelijk van uw situatie. Het team kan onder andere bestaan uit een revalidatiearts, een psycholoog, een fysiotherapeut, een oefentherapeut Mensendieck of – Cesar, een ergonoom en een ergotherapeut. Deze multidisciplinaire teams werken bij arbodiensten, re-integratiebedrijven en revalidatiecentra.

Andere hulpverleners

In bijzondere gevallen worden andere hulpverleners ingeschakeld. Als u wordt gekeurd voor de WIA krijgt u te maken met een verzekeringsarts. In sommige gevallen worden mensen met rugpijn behandeld door een anesthesioloog. Ook zijn er mensen die zelf kiezen voor een alternatieve behandelaar.