Scoliose
Wat is scoliose?
Scoliose is een aandoening van de wervelkolom (ruggengraat), waarbij de wervelkolom naar één kant krom groeit. Daarbij kan ook een draaiing van de ruggengraat om zijn as optreden. Hierdoor ontstaat op borsthoogte aan de rugzijde een kromming van de ribben. Vaak komt hierdoor de ene schouder hoger te staan dan de ander. Ook de ene heup kan hoger staan dan de andere. Het gevolg is een ‘bochel’ of ‘gibbus’.
Scoliose kan al bij de geboorte aanwezig zijn, maar ontstaat meestal tijdens de groei van baby naar volwassene. Scoliose kan ook op latere leeftijd ontstaan als gevolg van het verouderingsproces. De oorzaak is vaak onbekend.
Wat zijn de klachten?
Op jonge leeftijd is de scoliose vaak licht en geeft deze weinig tot geen klachten. Op latere leeftijd (na de puberteit) kan de kromming verergeren en kunnen klachten als pijn en vermoeidheid ontstaan. In een vergevorderd stadium kan scoliose leiden tot opvallende misvormingen, chronische pijn en kunnen organen, bijvoorbeeld de longen, worden beschadigd.
Bij de meeste mensen zal scoliose geen ernstige vormen aannemen. Om ernstige klachten te voorkomen blijven mensen met scoliose onder controle van de arts.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Als de arts een vermoeden heeft dat het om scoliose gaat, zal hij of zij uitgebreid lichamelijk onderzoek doen. Eerst zal vastgesteld worden of er een bepaalde oorzaak is voor de kromming. Als dat zo is, kan geprobeerd worden deze aan te pakken. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak. In dat geval zal bepaald worden of er verdere behandeling nodig is.
Het onderzoek is vooral gericht op de kromming en beweeglijkheid van de ruggengraat. Röntgenfoto’s kunnen meer duidelijkheid verschaffen. Als er een vermoeden is dat de scoliose zal verergeren, zullen meerdere onderzoeken per jaar plaatsvinden.
Wat is de behandeling?
Welke behandeling wordt gegeven, is afhankelijk van de ernst van de scoliose. Bij een lichte vorm van scoliose is het voldoende om regelmatig te controleren hoe de kromming zich ontwikkelt. Vaak krijgen mensen aanvullend oefentherapie voor het aanleren van de juiste lichaamshouding en om de spieren sterk te houden. Wanneer de scoliose verergert, kan een ‘brace’ (soort korset) of ‘orthese’ (soort beugel) worden overwogen. Deze kunnen helpen om de wervelkolom te stabiliseren in de juiste houding. Wanneer de kromming ernstig is, de kromming erger wordt of wanneer braces niet werken, kan een chirurgische correctie de enige mogelijkheid zijn.
Hoe eerder de scoliose wordt ontdekt, hoe groter de kans is dat met een behandeling verdere verkromming kan worden voorkomen.
Meer informatie
- Via de website van de Vereniging van Scoliosepatiënten, www.scoliose.nl, kunt u meer informatie vinden over voorlichting en lotgenotencontact voor mensen met scoliose.