Symptomen
Overzicht
Hoewel de klachten van persoon tot persoon verschillen, zijn er toch klachten die relatief vaak voorkomen bij SLE. Hieronder vindt u een overzicht van deze klachten.
Voor de zekerheid benadrukken we nog een keer dat niet iedereen met SLE met al deze klachten te maken krijgt. Per persoon komen er meestal maar enkele klachten voor. Ook zijn de klachten niet bij iedereen even erg.
- huidklachten
- haaruitval
- gewrichtsklachten
- algeheel gevoel van ziek-zijn
- verhoogd risico op infecties
- problemen met hart en vaten
- longklachten
- nierafwijkingen
- stoornissen in het zenuwstelsel: neurologische en psychiatrische klachten
- afwijkingen in het bloed
Andere klachten
Naast de genoemde klachten kunnen er nog tal van andere klachten voorkomen. Problemen met maag en darmen, lever, lymfeklieren, ogen, blaas, gebit en tandvlees komen bijvoorbeeld ook voor. Helaas is er niet voldoende ruimte beschikbaar om alle mogelijke klachten hier te bespreken. Overleg met uw arts als u een nieuwe klacht krijgt. Samen met uw arts kunt u nagaan of er een verband met SLE is.
“Zelf heb ik een paar keer iritis gehad, dat is een oogontsteking. Volgens mijn specialist is er een duidelijk verband met SLE. Maar ze zei erbij dat het niet vaak voorkomt, en dat moet wel kloppen. Ik ga regelmatig naar bijeenkomsten van de patiëntenvereniging en ik heb nog nooit iemand gesproken die er ook last van had.”
Verloop
De klachten waarmee mensen zich meestal bij hun arts melden zijn gewrichtspijn, huiduitslag en vermoeidheid. Dit zijn klachten die vanaf het begin kunnen voorkomen bij SLE.
Op de lange duur kan SLE tot nieuwe klachten leiden. Het kan dan gaan om ernstige klachten, zoals problemen met de nieren. Dit soort ernstige klachten die op de lange duur kunnen ontstaan, wordt wel ‘complicaties’ genoemd. In de hieronder staande beschrijvingen komen de complicaties ook aan bod. Laat u hierdoor niet afschrikken. Deze klachten ontstaan lang niet bij iedereen. Vaak kunnen ze zelfs voorkomen worden.
Klachten door behandeling
Een enkele keer is het juist de behandeling die tot nieuwe klachten leidt. Mensen met SLE krijgen bijvoorbeeld vaak ontstekingsremmers zoals prednison voorgeschreven. Bij het gebruik van dit middel neemt de kans op osteoporose (botontkalking) toe. Dit betekent dat de botten zo broos worden dat ze gemakkelijk breken. De kans op osteoporose is toch al groter omdat mensen met SLE zonlicht moeten mijden. Daardoor krijgen ze al snel een tekort aan vitamine D, terwijl die vitamine juist zo belangrijk is voor een goede opbouw van de botten.
Bij het voorschrijven van een behandeling zal de specialist steeds zorgvuldig de voor- en nadelen van de behandeling tegen elkaar afwegen. U hoeft niet bang te zijn dat het middel erger is dan de kwaal. Zo nodig zal hij of zij u aanvullende medicijnen voorschrijven. Als u bijvoorbeeld langdurig hoge doses prednison moet gebruiken, krijgt u zo nodig medicijnen die botverlies kunnen voorkomen. Ook krijgt u extra vitamine D en het advies om veel te bewegen: beweging stimuleert de botopbouw. Daarbij is het wel belangrijk dat u iets doet waarbij het lichaam het lichaamsgewicht moet dragen, bijvoorbeeld wandelen of traplopen. Zwemmen is goed voor uw hart en longen, maar niet speciaal voor uw botten.