Problemen

Soms brengt de nieuwe situatie zoveel spanning met zich mee dat er problemen ontstaan.

Soms ontstaan er problemen

IQ_06036491.jpgHet blijkt dat er soms problemen ontstaan als mensen een ander proberen te helpen. Hieronder beschrijven we een paar van die problemen.

Uw partner kan zich afhankelijk gaan voelen

Door SLE voelt uw partner zich misschien angstig en onzeker. Hij of zij zal dan bij u steun proberen te zoeken. Soms slaat dit wat door en wordt de ander afhankelijk. Bijvoorbeeld: uw partner wil niet meer in z’n eentje dingen doen, maar alleen als u meegaat. Zulk afhankelijk gedrag maakt de verhouding ongelijk­waardig: het maakt u tot een ‘hulpverlener’ en uw partner tot een ‘patiënt’.

Probeer dit te voorkómen. Probeer uw partner met uw steun sterker te maken. Bijvoorbeeld: ga mee naar de afspraak met de specialist (want twee onthouden meer dan één). U steunt uw partner dan op een moeilijk moment. Maar: ga niet altíjd mee als uw partner iets onderneemt, want in dat geval maakt u de ander zwakker en afhankelijker.

“Ze heeft een tijdje ziek thuis gezeten. De klachten waren zo erg dat werken niet meer ging. Als ik dan uit mijn werk kwam, wilde ze gelijk mijn onverdeelde aandacht. Ja, ze had natuurlijk weinig aanspraak omdat ze de hele dag alleen was, dus als ik thuiskwam dan gebeurde er eindelijk iets. Al snel ging het me benauwen dat ze zich zo op mij richtte. Zeker omdat ze moeilijk ging doen als ik dan ’s avonds nog even weg wilde of als ik een keer moest overwerken of zo. ‘Ga je nu nog hardlopen?’ kon ze dan zo heel verontwaardigd vragen. Ik vond de situatie erg vervelend, maar wist niet zo goed wat ik ermee moest. Eigenlijk wilde ik er wel iets van zeggen, maar ik was ook bang om haar te kwetsen. Ze voelde zich al zo ellendig en kritiek van mij was waarschijnlijk het laatste wat ze kon gebruiken. Uiteindelijk heeft het probleem zichzelf opgelost. Haar klachten werden minder en ze kon weer naar haar werk. Toch zit ik er nog wel eens over te denken. Hoe moet ik dit nou aanpakken als het nog een keer gebeurt?”

U behandelt uw partner als een kind

Soms gaan mensen hun partner behandelen als een kind. Bijvoorbeeld: u gaat allerlei dingen voor de ander doen die hij of zij zelf ook kan, u geeft voortdurend allerlei raad en advies, enzovoort.

Misschien is dit goed bedoeld, maar te veel steun kan averechts werken. Uw partner kan zich ‘betutteld’ voelen.

U krijgt weinig waardering voor uw steun

Het kan zijn dat uw partner uw steun niet waardeert. Ook al doet u nog zo uw best, plotseling krijgt u toch allerlei verwijten naar het hoofd geslingerd. Het kan geen kwaad dat u zich hiertegen verzet: dan maar ruzie. Maar bedenk dat uw partner door SLE moeilijke momenten zal hebben. Misschien voelt hij of zij zich betutteld en daardoor ‘zieker’ en ‘zieliger’. Maar het kan ook zijn dat uw partner een slechte bui heeft, om welke reden dan ook, en dat hij of zij deze slechte bui op u afreageert - gewoon omdat u nu eenmaal in de buurt bent.