Huisarts en specialisten

Waarschijnlijk bent u met uw klachten eerst naar uw huisarts gegaan. Deze kan u doorsturen naar verschillende medisch specialisten.

De huisarts

  • IQ_07047217.jpgDe huisarts is waarschijnlijk de eerste naar wie u met uw klachten toe ging. Naar aanleiding van uw klachten heeft uw huisarts u waarschijnlijk doorgestuurd naar een medisch specialist, bijvoorbeeld naar een reumatoloog of internist.
  • Nadat de diagnose SLE is gesteld, wordt uw huisarts hiervan op de hoogte gebracht. Als u met andere klachten bij de huisarts komt, kan deze er rekening mee houden dat u SLE heeft en medicijnen gebruikt.
  • U blijft onder behandeling van de specialist. Toch kan uw huisarts nog veel voor u doen, ook op het gebied van SLE. Hij of zij kan u bijvoorbeeld helpen als u leefregels in praktijk wilt brengen. Zo kan de huisarts u begeleiden als u wilt stoppen met roken of kunt u met hem of haar overleggen als u wilt gaan sporten.

Medisch specialisten

Als u veel verschillende klachten heeft, kunt u te maken krijgen met verschillende specialisten. Veel mensen met SLE krijgen in ieder geval te maken met een reumatoloog en een dermatoloog: gewrichtsklachten en huidklachten komen immers veel voor bij SLE.

Hoofdbehandelaar

Een van de specialisten wordt de hoofdbehandelaar. Hij of zij houdt het verloop van uw ziekte in de gaten en gaat na of de behandeling volgens plan verloopt. De andere specialisten rapporteren aan de hoofdbehandelaar. Vaak is de hoofdbehandelaar een reumatoloog.

Sommige ziekenhuizen beschikken over een centrum of poli voor auto-immuunziekten. Op deze afdeling werken mensen die ervaring hebben met de behandeling van SLE en andere auto-immuunziekten. Er is een multidisciplinair team aanwezig van onder meer een reumatoloog, een neuroloog, een nefroloog, een psychiater en een MRI-deskundige en een neuropsycholoog.

Reumatoloog

Een reumatoloog is een arts die zich gespecialiseerd heeft in reumatische aandoeningen. Bij SLE is de reumatoloog vaak de hoofdbehandelaar: hij of zij stelt of bevestigt de diagnose en adviseert u over mogelijke behandelingen. Zo nodig zal hij of zij u doorverwijzen naar andere hulpverleners.

Een reumatoloog werkt in een ziekenhuis of gespecialiseerd reumacentrum. Voor het eerste bezoek wordt u door de huisarts naar de reumatoloog verwezen. Daarna kunt u zelf afspraken met de reumatoloog maken.

Wat doet een reumatoloog?

  • U wordt naar de reumatoloog verwezen door uw huisarts als u gewrichtsklachten heeft. De huisarts kan de reumatoloog vragen om een diagnose te stellen.
  • De eerste taak van een reumatoloog is meestal om de diagnose SLE te stellen. Dit gebeurt onder meer door u vragen te stellen, uw gewrichten te onderzoeken en via verder aanvullend onderzoek (bloedonderzoek). Aan het stellen van de diagnose gaan ook andere onderzoeken bij andere specialisten vooraf.
  • Vervolgens geeft de reumatoloog u advies over een behandeling. Omdat SLE niet te genezen is, is de behandeling bedoeld om het ontstekingsproces te remmen. Hierdoor worden de klachten zo veel mogelijk beperkt. Zo zal de reumatoloog bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven om de ontstekingsreacties te remmen en de pijn te verminderen. Ook zal hij of zij u adviseren bepaalde therapieën te volgen, bijvoorbeeld fysiotherapie of oefentherapie.
  • Daarnaast zal de reumatoloog proberen u te helpen met de psychische en sociale gevolgen van SLE. Door uitleg over de aandoening te geven kunnen eventuele (misschien onnodige) angsten verminderen. Leefstijladviezen kunnen u helpen om beter met SLE te leren leven. In de praktijk geeft de reumatoloog vaak een korte uitleg van de belangrijkste onderwerpen op dit gebied en verwijst hij of zij u daarna door naar een reumaverpleegkundige voor de daadwerkelijke begeleiding.

Dermatoloog

De dermatoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van huidziekten. Hij of zij werkt in een ziekenhuis of een eigen praktijk.

Wat kan een dermatoloog voor u doen?

  • Een dermatoloog kan eventuele twijfel over de diagnose wegnemen. Hoewel de SLE-plekken vaak goed herkenbaar zijn, kan er toch twijfel bestaan. Een dermatoloog geeft in dat geval uitsluitsel.
  • Een dermatoloog kan medicijnen voorschrijven om uw huidklachten te verminderen dan wel te voorkomen.
  • Een dermatoloog kan u helpen als de behandeling niet goed verloopt, dus als u ondanks de medicijnen klachten blijft houden. Hij of zij kan een nieuwe diagnose stellen en/of de behandeling bijstellen, om te proberen de klachten te laten verdwijnen.
  • De dermatoloog kan u uitleg geven over de leefregels. Zo kan hij of zij u bijvoorbeeld uitleggen waarom het verstandig is zonlicht te mijden en hoe u dit het beste kunt doen.

Andere specialisten

Cardioloog

De cardioloog is gespecialiseerd in het hart en de grote bloedvaten. De cardioloog wordt ingeschakeld als u hiermee problemen krijgt.

Hematoloog

Een hematoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in afwijkingen van het bloed. Bij mensen met (de neiging tot) trombose schrijft de arts medicijnen voor die invloed hebben op de stolling, vandaar dat veel mensen deze arts ook wel de stollingsarts noemen.

Internist

Een internist is een arts die zich heeft gespecialiseerd in ‘interne geneeskunde’. Een belangrijke taak van de internist is het herkennen en benoemen van een ziekte. Bij SLE kunt u te maken met veel verschillende klachten. In het begin is vaak niet duidelijk wat die klachten met elkaar te maken hebben. De internist probeert een verband te vinden en probeert een diagnose te stellen.

Als eenmaal duidelijk is wat er aan de hand is, zal de internist u waarschijnlijk doorverwijzen naar een andere specialist. Het is ook mogelijk dat u – voor bepaalde klachten – onder behandeling blijft bij de internist. Sommige internisten hebben zich namelijk weer gespecialiseerd in een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld in diabetes, bloedziekten of leverziekten.

Nefroloog

Een nefroloog is een internist die gespecialiseerd is in nierproblemen. U krijgt met hem of haar te maken als u last krijgt van klachten die te maken hebben met de nieren. Bijvoorbeeld: minder goed werkende nieren.

Neuroloog

Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren. De neuroloog wordt ingeschakeld als u last krijgt van klachten die hiermee te maken hebben. Bijvoorbeeld: epileptische aanvallen, depressieve gevoelens of tintelingen in de armen en benen.

Neuropsycholoog

Een neuropsycholoog is een psycholoog die zich heeft gespecialiseerd in psychologische stoornissen met een neurologische oorzaak. Hij of zij onderzoekt of u ‘onzichtbare' stoornissen heeft. Het kan gaan om veranderingen in het denken, in uw gedrag of gevoelens.

Wanneer u, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, psychische functies kwijt bent, helpt de neuropsycholoog u om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. U leert uw beperkingen kennen en krijgt hulp om ze te verwerken. De neuropsycholoog ondersteunt ook familieleden. De neuropsycholoog werkt nauw samen met de andere hulpverleners.

Psychiater

Het hebben van SLE is psychisch zwaar. De aandoening kan uw leven ernstig verstoren. Bovendien is er altijd het spookbeeld dat de klachten opnieuw opduiken. Tegelijkertijd kunnen er bij SLE lichamelijke oorzaken zijn voor uw psychische klachten.

Een psychiater kan u helpen door met u te praten over wat u voelt en denkt. Hij of zij kan, in overleg met de andere specialisten, nagaan in hoeverre geestelijke klachten als somberheid en depressie een lichamelijke oorzaak hebben. Zo nodig kan hij of zij u medicijnen voorschrijven die uw klachten tegengaan.