Verpleegkundige hulp

Gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen u met raad en daad terzijde staan tijdens de behandeling.

Gespecialiseerde verpleegkundigen

IS_046.jpgOp poliklinieken en in ziekenhuizen werken vaak verpleegkundigen die zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde aandoening. Deze verpleegkundigen vormen vaak een constante factor in de behandeling. Daardoor vormen zij vaak een goed aanspreekpunt als u vragen heeft. U kunt, afhankelijk van uw klachten, onder meer te maken krijgen met de reumaconsulent of de dermatologisch verpleegkundige.

Reumaconsulent (in het ziekenhuis)

Een reumaconsulent is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in reumatische aandoeningen. De reumaconsulent wordt daarom ook wel reumaverpleegkundige genoemd. U kunt bij hem of haar terecht met vragen over de gewrichtsontstekingen. Ook als u praktische problemen heeft door de ontstekingen kunt u bij de reumaconsulent terecht, bijvoorbeeld bij problemen op het werk. Vaak zal de reumaconsulent u bij deze problemen kunnen helpen. Als dit niet lukt, kan hij of zij u doorverwijzen naar andere hulpverleners.

De reumaconsulent is in dienst van een ziekenhuis en werkt samen met de reumatoloog binnen het reumateam op de polikliniek. De reumaconsulent heeft regelmatig spreekuren, maar een huisbezoek behoort ook tot de mogelijkheden. Soms werken reumaconsulenten in een reumacentrum of thuiszorgorganisatie. U wordt naar een reumaconsulent verwezen door de reumatoloog, u kunt ook zelf een afspraak maken.

Wat doet de reumaconsulent?

  • Een reumaconsulent geeft voorlichting, informatie en adviezen aan mensen met een reumatische aandoening. Soms gebeurt dit individueel, soms in groepen. Ook uw naasten kunnen van een reumaconsulent voorlichting krijgen. Deze voorlichting kan praktisch zijn, zoals informatie over aanpassingen en hulpmiddelen, maar kan ook gaan over SLE, het ermee leren leven of over medicijnen.
  • De reumaconsulent kan regelmatig gesprekken met u voeren en zo verschillende dingen bij u opmerken. Bijvoorbeeld: praktische problemen, maar ook psychische of sociale problemen.
  • Bij eventuele praktische problemen, zoals een onhandige inrichting van het huis, kan de reumaconsulent u helpen. Als u bijvoorbeeld grotere aanpassingen nodig heeft of er zijn problemen op uw werk, zal u een verwijzing naar een ergotherapeut krijgen.
  • Bij psychische of sociale problemen kan de reumaconsulent u helpen of doorverwijzen naar een andere hulpverlener. Als u zich bijvoorbeeld erg somber voelt door de SLE en alles wat daarmee te maken heeft, kan de reumaconsulent u in gesprekken proberen te steunen of u doorverwijzen naar een psycholoog of andere hulpverlener, of naar een patiëntenvereniging, waar u met lotgenoten kunt praten.
  • Soms doet de reumaconsulent in opdracht van de reumatoloog bepaalde onderzoeken. Dit kan onderzoek zijn naar de lichamelijke, psychische, sociale en maatschappelijke kanten van SLE.

Adressen

Op de site van het ziekenhuis kunt u zien of er een reumaconsulent werkzaam is. U kunt dit natuurlijk ook navragen bij uw reumatoloog – deze kan u ook doorverwijzen.

“Die reumaconsulente ben ik als een soort vriendin gaan zien. Ik kom nu al zoveel jaar bij haar en ik bespreek ook veel persoonlijke dingen met haar. Ze heeft kinderen in dezelfde leeftijd, dus we hebben ook wel een beetje hetzelfde soort leven. Stiekem zie ik altijd uit naar de controles. Even gezellig bijkletsen, denk ik dan.”

Dermatologieverpleegkundige

Er zijn verpleegkundigen, verzorgenden en doktersassistenten die zich hebben gespecialiseerd in het verplegen van mensen met een huidziekte. Ze werken meestal op een polikliniek of afdeling voor huidziekten in een ziekenhuis. U krijgt dus met ze te maken bij een poliklinische behandeling of een ziekenhuisopname.

Wat kan een dermatologieverpleegkundige voor u doen?

Dermatologieverpleegkundigen kunnen u onder meer uitleg geven over een goede verzorging van de huid, over het gebruik van medicinale smeersels en over bescherming tegen de zon.

Verpleegkundig specialist, physician assistant

Een verpleegkundig specialist is iets anders dan een gespecialiseerd verpleegkundige. De verpleegkundig specialist heeft een opleiding gevolgd om een gedeelte van de medische zorg te kunnen verlenen, dus zorg die gewoonlijk door een arts wordt gegeven.

De functie verpleegkundig specialist is vrij nieuw in Nederland. Ook het beroep physician assistant (arts-ondersteuner) bestaat nog niet zo lang. Ook de physician assistant ondersteunt de reumatoloog bij medische taken en patiëntenbegeleiding, maar is op medisch gebied breder inzetbaar.

Wat kunnen een verpleegkundig specialist en physician assistant voor u doen?

  • De verpleegkundig specialist heeft verpleegkundige taken, zoals het geven van voorlichting en informatie. Hij of zij houdt zelfstandig spreekuren. Daarnaast heeft de verpleegkundig specialist enkele medische taken, bijvoorbeeld het beoordelen van de ziekte-activiteit tijdens een consult.
  • De physician assistant neemt een deel van uw behandeling van de specialist op zich. Ook zal hij of zij met u bespreken hoe het gaat, onderzoeken doen en uitslagen van bijvoorbeeld bloed- en urineonderzoek bespreken. Ondanks de medische taken van de physician assistant, blijft uw specialist altijd de hoofdbehandelaar.