Problemen oplossen

Veroorzaakt uw Tietze problemen op het werk? Meestal is er wel een oplossing te bedenken.

Wat is de oorzaak?

Problemen_oplossen_IS_000036986398_LargeBij problemen op het werk, moet u eerst nagaan wat de oorzaak is. Vaak kunt u dit samen met uw bedrijfsarts en hulpverlener(s) achterhalen. Is er iets mis met de behandeling of veroorzaakt de werkplek de problemen? Wanneer u antwoord op deze vraag heeft, kunt u op zoek gaan naar oplossingen.

Ga na wat u nodig heeft

Neem zelf het initiatief om problemen op te lossen en ga na wat mogelijke aanpassingen zijn. Als ervaringsdeskundige weet u het beste wat wel en wat niet werkt. Wanneer u zelf al oplossingen heeft bedacht, kunt u deze met uw leidinggevende en de bedrijfsarts bespreken.

U kunt hierbij gebruikmaken van mijnwerkscan.nl. Deze scan geeft u binnen 10 minuten meer inzicht in uw werkvermogen plus adviezen om uw werksituatie te verbeteren. Uw werkvermogen is de mate waarin u lichamelijk en geestelijk uw huidige werk kunt doen. Deze scan helpt u om een goed evenwicht te bewaren tussen uw inzet en belastbaarheid, zodat u met meer plezier aan het werk blijft. Het is mogelijk om naar aanleiding van deze werkscan een gesprek aan te vragen met een deskundige. Hieraan zijn kosten verbonden. Werkgevers zijn vaak bereid deze kosten te vergoeden.

Met de online EigenWerkWijzer ontdekt u hoe u zo optimaal mogelijk uw werk kunt blijven doen. Met optimaal bedoelen we: voor langere tijd het beste uit uzelf en uw leven halen, zonder op te branden. U gaat in de EigenWerkWijzer na wat uw beperkingen zijn, en waar passend werk voor u aan zou moeten voldoen. Wat voor werk u ook doet, u heeft altijd te maken met anderen: uw werkgever, uw collega's of klanten. Zo nu en dan moet u met hen praten over uw mogelijkheden en beperkingen en wat u nodig heeft om goed uw werk te kunnen doen. In de EigenWerkWijzer onderzoekt u wie belang heeft bij informatie over u, en op welk moment deze informatie gedeeld kan worden. U gaat ook na met wie welke afspraken moeten worden gemaakt. De EigenWerkWijzer vindt u bij Blik op Werk.

Uw werk aanpassen

Door uw klachten kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld in uw taken, werkplek en werktijden.

Andere taken

Wanneer uw werk fysiek (tijdelijk) te belastend is, moet uw werkgever zorgen voor aangepast werk. Misschien kunt u bepaalde dingen niet doen, zoals autorijden, veel bukken en tillen. Sommige taken kunnen dan door collega's worden overgenomen of misschien helemaal vervallen.

Dit kan betekenen dat uw werkgever u gedeeltelijk ziek meldt. U krijgt dan te maken met de Wet Verbetering Poortwachter. Voor u en uw werkgever schept dat verplichtingen. Meer hierover leest u op de website van het UWV, zie: www.uwv.nl.

"Stress beïnvloedt volgens mij de ziekte, maar ook voorover hellend bewegingen maken (bijvoorbeeld bukken en tillen), slechte ademhaling en een slechte houding bij liggen, zitten en staan."

Probeer in overleg met uw leidinggevende en de bedrijfsarts tot wederzijdse aanpassingen te komen. Dit heet ook wel job carving: het op maat snijden van taken en functies binnen een organisatie.

Aangepaste werkplek

In de Arbowet staan allerlei maatregelen die genomen moeten worden om werknemers veilige, gezonde werkomstandigheden te geven. Bijvoorbeeld: uw werkgever moet zorgen voor een goede bureaustoel en voor apparaten en machines waarmee veilig kan worden gewerkt.

Soms zijn de werkomstandigheden niet goed. Pijnklachten kunnen in dat geval te maken hebben met een te zware of eenzijdige lichamelijke belasting. Als u het idee heeft dat dit bij u een rol speelt, is het goed dit met de bedrijfsarts te bespreken. 

Volgens de nieuwe arbowet moet de werkgever ervoor zorgen dat u de bedrijfsarts moet kunnen bezoeken als u vragen heeft over werk en uw gezondheid. U mag dit zelf desgewenst anoniem aanvragen. De bedrijfsarts koppelt alleen iets terug aan uw werkgever als iets noodzakelijk is voor de uitvoering van uw werk. En alleen met uw toestemming.

De bedrijfsarts kan nagaan of uw werkomstandigheden inderdaad een rol spelen. Eventueel kan uw werkplek onderzocht worden door een ergonoom, iemand die gespecialiseerd is in de inrichting van werkplekken. De bedrijfsarts (of de ergonoom) kan uw leidinggevende vervolgens gericht advies geven over maatregelen om de situatie te verbeteren. Uw werkgever behoort op grond van de Arbowet aan deze maatregelen mee te werken.

Een optimaal ingerichte werkplek kan ervoor zorgen dat u beter in staat bent uw werk te doen. Bij aanpassingen kunt u denken aan een andere bureaustoel, maar ook: een gelijke, niet gladde ondergrond en voldoende ruimte om u heen, zodat u makkelijk kunt bewegen. Zijn er volgens u andere aanpassingen nodig? Maak deze dan bespreekbaar met de bedrijfsarts of werkgever.

Persoonsgebonden aanpassingen kunt u meenemen naar een andere werkplek. U hoeft geen arbeidsongeschiktheidsuitkering te hebben om hiervan gebruik te maken. Zie voor meer informatie www.uwv.nl.

Mijn re-integratieplan

Deze online tool helpt u te achterhalen wat er van u en uw werkgever verwacht wordt, waarom u niet meer (volledig) kunt werken, welke aanpassingen en maatregelen er nodig zijn en hoe u de gesprekken met uw werkgever en bedrijfsarts kunt voeren. Zie www.mijnreintegratieplan.nl.

Een andere baan bij uw huidige werkgever

Een andere mogelijkheid is dat u bij uw huidige werkgever (tijdelijk) een andere baan gaat doen. Dit gebeurt meestal in overleg met de bedrijfsarts die uw werkgever ondersteunt bij de ziekteverzuimbegeleiding en de arbeidsre-integratie (arbeidsre-integratie wil zeggen: weer aan het werk gaan, uitgaand van uw mogelijkheden). De bedrijfsarts kan bepalen tot welke werkzaamheden u nog wel in staat bent.

Andere werktijden

Een aanpassing in de werktijden kan ook een oplossing zijn. Er is veel mogelijk: korter werken, flexibele werktijden, een andere pauzeregeling of soms een dag thuiswerken. Door te 'spelen' met uw werktijden, is het makkelijker om rekening te houden met uw klachten.

Steun

Wanneer u er samen met uw werkgever niet uitkomt, is er professionele hulp, zoals de bedrijfsarts.

Bedrijfsarts

De meeste bedrijven werken samen met een bedrijfsarts, die doorgaans in dienst is bij een arbodienst. De bedrijfsarts begeleidt zieke werknemers. Als u door uw klachten problemen heeft op het werk - of problemen dreigt te krijgen -, kan het advies van een bedrijfsarts zinvol zijn. De inzet van dat advies is om uw werk zo te organiseren, dat u uw werk goed kunt doen. Een iets ander takenpakket, hulp bij bepaalde zaken, misschien andere werktijden - er zijn allerlei mogelijkheden.

Job coach

Op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen kunt u in aanmerking komen voor begeleiding door een 'job coach', iemand die u helpt bij allerlei zaken rondom het werk. Op www.blikopwerk.nl/keurmerk vindt u job coaches die het kwaliteitskeurmerk van Blik op Werk bezitten.

Actuele informatie

Maak gebruik van alle beschikbare kennis en adviezen. Laat u informeren door onafhankelijke instanties en schakel deskundigen in, bijvoorbeeld via de ondernemingsraad (OR), een vakbond, rechtsbijstand of een organisatie voor mensen met een aandoening of beperking, zoals Ieder(in), Blik op Werk en MEE. U kunt ook veel online informatie krijgen: bijvoorbeeld via www.werkhoezithet.nl. Op deze website vindt u ook een forum waarop u (anoniem) uw vragen kunt stellen.

Blijf op de hoogte van de huidige wetgeving. Regelingen rondom werken met een chronische ziekte veranderen regelmatig, dus zorg voor actuele informatie. Zie hiervoor www.rijksoverheid.nl.

Tips

Wanneer u door uw klachten in de problemen komt op uw werk, is het goed om te weten wat uw mogelijkheden zijn. Hier leest u welke oplossingen andere mensen met het syndroom van Tietze hebben gevonden.

"Op mijn werk heb ik een aangepaste stoel. Toen ik twee weken ziek thuis was heb ik alleen schriftelijk contact gehad met de bedrijfsarts. Sommige mensen vinden de aandoening wel vreemd, want aan de buitenkant zie je het niet, maar er is wel begrip voor. Ik moet bij veel en stressvol werk tijdig en tijdelijk kiezen om te stoppen, omdat ik het anders niet red. Ik sta nu wel sterker in mijn schoenen om mijn keuzes te maken en uit te leggen waarom ik een bepaalde keuze maak."

"Tegen medepatiënten zou ik willen zeggen: Kijk waar je spanningen vandaan komen, verwerk ze en laat ze los. Doe je schouders naar achteren, ondanks je pijn."

"Tietze zie je niet aan de buitenkant en dat maakt het zo moeilijk. Van binnen verandert je leven en daarna ook langzaam van buiten. Mijn advies? Focus je op de dingen die je nog wel kunt en niet op wat je allemaal niet meer kunt."

"Ik heb ervaren dat je door rust nemen en naar je lichaam te luisteren, je toch positief kunt blijven."

"Ik voel en denk dat mensen met Tietze vooral zichzelf moeten blijven. Wat goed is voor jou is dat niet altijd voor een ander. Kom dus op voor jezelf. Een beetje minder kan ook best nog heel goed zijn."

Bereid gesprekken goed voor

  • Zorg altijd voor voldoende persoonlijke gegevens en informatie: schriftelijke gegevens van uw arts, uitslagen van onderzoeken, brochures, relevante artikelen, uw eigen aantekeningen, een logboek enzovoort.
    Wees zo volledig mogelijk. Vertel niet alleen wat u allemaal kunt op een goede dag, maar ook wat u wel en niet kunt op een slechte dag.
  • Oefen gesprekken met uw werkgever en/of bedrijfsarts van tevoren. Zo zorgt u ervoor dat u de informatie over uw klachten en de gevolgen voor uw functioneren paraat heeft. Ook leert u zo beter hoe u om kunt gaan met het beantwoorden van kritische vragen.
  • Schrijf al uw vragen van te voren op en neem iemand die u vertrouwt mee naar het gesprek. Vertel diegene wat u allemaal wilt bespreken.
  • Ga na wat uw mogelijkheden en beperkingen zijn en welke oplossingen u kunt verzinnen. Zo laat u zien dat u verantwoordelijkheid neemt voor uw verzuim. Soms is een oplossing niet meteen kant-en-klaar. Maar door er over na te denken en in gesprek te gaan, zet u de eerste stap.
  • Leg alle afspraken van het gesprek vast in een verslag. Geef uw gesprekspartner een kopie van het verslag.

Geef duidelijke uitleg over uw aandoening

  • Vermijd ingewikkelde – medische – termen of leg ze uit.
  • Probeer niet emotioneel te zijn, maar zo rustig en feitelijk mogelijk over uw aandoening en klachten te vertellen.
  • Hou het kort: vertel in een paar zinnen welke beperking(en) u heeft door uw klachten en wat u nodig heeft om uw werk goed te kunnen doen.
  • Wees eerlijk over welke werkzaamheden u niet kunt uitvoeren vanwege uw beperking. Geef zo veel mogelijk aan wat u daarvoor in de plaats zou kunnen doen.
  • Benadruk op een positieve manier wat u wel kunt.
  • Geef oplossingen voor de problemen die uw klachten met zich mee kunnen brengen, ook voor het werk.
  • Oefen uw verhaal met iemand die u vertrouwt, zoals een goede vriend of vriendin, uw partner of een ander familielid.

Zoek steun en advies

  • Zoek steun bij anderen. Er zijn veel mensen die steun kunnen geven, van familie en vrienden tot lotgenoten.
  • Maak gebruik van de beschikbare kennis en adviezen: laat u informeren door onafhankelijke instanties en schakel deskundigen in, bijvoorbeeld via de ondernemingsraad (OR), een vakbond, rechtsbijstand of een organisatie voor mensen met een aandoening of beperking, zoals Blik op Werk en MEE.
  • Blijf op de hoogte van de huidige wetgeving. Regelingen rondom werken met een chronische ziekte veranderen regelmatig, dus zorg voor actuele informatie.
  • Zoek ook hulp voor uw gezondheidsproblemen, raadpleeg uw huisarts, een reumatoloog, therapeut, pijnspecialist enzovoort.