Vakantie

Een vakantie vraagt meer voorbereiding, zeker als u niet zelf kookt. Probeer zelf of via uw reisorganisatie vooraf afspraken te maken over het eten in een hotel of pension.

Met een goede voorbereiding is vakantie geen probleem

vakantie.jpgOndanks uw voedselallergie kunt u toch prima op vakantie. U komt dezelfde problemen tegen als in uw eigen omgeving. Door verschillen in taal en cultuur kunnen deze wel lastiger zijn. In een Nederlands restaurant kan het lastig zijn na te gaan welke ingrediënten een gerecht precies bevat. Als u geen Grieks spreekt zal dit in een Grieks restaurant nog lastiger zijn.

Maar als u zich goed voorbereidt, hoeven dit soort dingen geen probleem te zijn. Die voorbereiding kost weliswaar wat tijd en moeite, maar dat betaalt zich terug in een onbezorgde vakantie.

Tips

  • In het blad OverGevoeligHeden van Stichting VoedselAllergie kunt u een oproep plaatsen om vakantie-ervaringen van anderen te vernemen. Ook staan in het blad vakantieadressen waarover mensen met voedselallergie enthousiast zijn.
  • Verder is er de 'Vakantiebrochure' van Stichting VoedselAllergie en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Met behulp van deze brochure kunt u zich goed voorbereiden op uw reis of vakantie. U kunt de brochure bestellen bij Stichting VoedselAllergie.
  • Op de site www.food-info.net vindt u allergiewoordenlijsten in verschillende talen. U kunt vertalingen ook per sms naar uw mobiele telefoon laten toesturen. Handig als u al op vakantie bent!
  • Op het internetforum van het Nederlands Anafylaxis Netwerk vindt u taalhulpen voor een aantal vakantielanden. Daarnaast is het Actieplan voor Anafylaxis in de meeste Europese talen verkrijgbaar via de website.

Eten

U kookt zelf

U maakt het zichzelf vrij gemakkelijk als u zelf voor uw eten zorgt. U weet dan precies wat er in het eten zit. Voedseletiketten zijn in het buitenland misschien moeilijker leesbaar. Ook de merkartikelenlijsten van het Voedingscentrum brengen niet altijd uitkomst. Eventueel kunt u langer houdbare producten zelf meenemen, zodat u altijd wel een maaltijd kunt maken als u er in de supermarkt niet uitkomt.

U logeert in een pension of hotel

Als u de vakantie doorbrengt in een hotel of pension, dan is het goed vooraf contact op te nemen. Ga na of ze ervaring hebben met diëten en of ze raad weten met uw dieet. Stuur een dieetlijstje op, liefst met een overzicht van wat u wel kunt eten. Als u alleen aangeeft wat u niet kunt eten, bestaat het gevaar dat de kok met goedbedoelde maar foutieve ‘oplossingen' komt. Zorg ervoor dat de kok doordrongen is van de risico's die u loopt als het niet goed gaat.

Dit contact zal vaak kunnen verlopen via de reisorganisatie. Ga in zo'n geval goed na of de reisorganisatie precies begrijpt waar het om gaat en de zaken echt goed regelt.

Als u eenmaal bent gearriveerd is het natuurlijk goed om nog een keer te overleggen. Het helpt als u zich voorstelt en persoonlijk nog eens vertelt wat er aan de hand is. Maak ook persoonlijk afspraken over verder overleg, bijvoorbeeld over het dagmenu en alternatieven hiervoor.

Sommige hotels brengen extra kosten in rekening voor het dieet. Informeer hiernaar voordat u op vakantie gaat.

U reist per vliegtuig

Reist u per vliegtuig? Zorg ervoor dat u altijd wat eten in uw handbagage heeft. Omdat er tegenwoordig strikte regels gelden voor handbagage, is het wel verstandig om van tevoren overleggen met de luchthaven en de douane. In de meeste gevallen is een doktersverklaring nodig.

De reisorganisatie kan u informeren over het aantal kilo's bagage dat u mag meenemen. Handig om te weten als u ook etenswaar in uw gewone bagage wilt meenemen. Laat u ook voorlichten over de invoerregels: niet alle voedingsmiddelen mag u zomaar importeren.

Brood

In het vakantieland is het niet altijd mogelijk om geschikt brood te krijgen. Het is daarom aan te raden zelf brood mee te nemen voor de hele vakantie: ingevroren, geroosterd, vacuüm verpakt of lang houdbaar dieetbrood. Misschien kunt u meel meenemen om zelf brood te bakken. Misschien kunt u iemand vinden die het brood voor u wil bakken - met uw eigen meel.

U kunt natuurlijk ook met de diëtist overleggen welke alternatieven u kunt gebruiken. Brood is niet altijd nodig.

"Ik ga nergens meer naar toe zonder de broodbakmachine. Wat een meesterlijke uitvinding! Je stopt de ingrediënten erin en na een tijdje is het brood klaar. En lekker! Ik gebruik hem thuis altijd, maar ook op vakantie. Zelf meel en gist meenemen is geen punt, en met de machine heb ik elke dag fantastisch brood..."

Reisverzekering

U kunt een reisverzekering aanvragen zonder dat dit invloed heeft op de polisvoorwaarden. Wel wordt bij het afsluiten van de polis gevraagd naar bijzonderheden. Hier kunt u (niet verplicht) vermelden dat u voedselallergie heeft.

Houd er rekening mee dat de verzekeringsmaatschappij meestal niet uitkeert wanneer er sprake is van een ‘voorzienbaar risico'. Als u willens en wetens een groot risico neemt, en het gaat mis, dan houdt de verzekeraar uzelf aansprakelijk - en vergoedt dus niets.

Medische informatie

U kunt bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG, 030 - 282 38 00, www.knmg.nl) een medische informatiekaart aanvragen. Op deze kaart kunt u (naast uw persoonsgegevens) invullen wat uw bloedgroep is, waarvoor u een allergie heeft en wie uw huisarts is. Daarnaast kunt u op een bijbehorende medicamentenkaart invullen welke medicijnen in welke dosering worden gebruikt. Hiervoor kunt u bij uw apotheek ook een geneesmiddelenpaspoort halen.

Bij acute reacties, bij een verhoogde kans op levensbedreigende allergische reacties of andere aandoeningen waardoor bewustzijnsverlies mogelijk is, kan het Witte Kruis IMA van nut zijn.

Adviezen van de patiëntenorganisaties

Contactpersonen van de Stichting VoedselAllergie kunnen ook tips geven over uit eten gaan, vakantie en andere aspecten van het dagelijks leven. Er zijn ook werkgroepen over anafylaxie, baby's en jonge kinderen en voor volwassenen.

Ook via de telefonische hulplijn van het Nederlands Anafylaxis Netwerk (078 - 639 03 56) kunt u ondersteuning vragen bij dit soort zaken.