Misverstanden

Er bestaan veel misverstanden over galactosemie. We beschrijven hier de voornaamste fabels en zetten er de feiten tegenover. 

Misverstanden

watisgalactosemie_misverstanden_IS_000019075767_LargeNu u heeft gelezen hoe galactosemie ontstaat, kunnen we meteen een aantal misverstanden uit de wereld helpen.

Spijsverteringsziekte?

Een veelgehoord misverstand is dat er bij galactosemie iets fout gaat tijdens de spijsvertering. Nu begrijpt u dat dit niet klopt. Bij galactosemie werkt een specifiek stofwisselingsenzym niet of minder goed.

Lactose-intolerantie?

Ook wordt galactosemie vaak verward met lactose-intolerantie. Dat is echter een heel andere aandoening.

Bij een lactose-intolerantie ontbreekt een enzym dat werkzaam is in het spijsverteringskanaal. Het enzym heet lactase, en is verantwoordelijk voor de vertering van lactose.

Er gaat hierbij dus al eerder iets mis, namelijk in de darmen (en niet in de lichaamscellen zelf, zoals bij galactosemie). Mensen met een lactose-intolerantie krijgen klachten direct na het eten van lactose. Bovendien zijn dit heel andere klachten, zoals misselijkheid, buikkrampen, een vol gevoel, winderigheid of diarree. Ook is er geen sprake van opstapeling van stoffen in de organen.

(Koemelk)allergie?

Galactosemie is ook iets heel anders dan een (koemelk)allergie. Bij een allergie is er een probleem met het afweersysteem. Het lichaam maakt afweerstoffen als reactie op een onbekende stof, bijvoorbeeld graspollen of koemelk. De klachten zijn anders. Het zijn typisch allergische klachten zoals jeuk, roodheid, zwelling, niezen en loopneus.

“Als je zegt dat je geen lactose mag, denken mensen dat je allergisch voor melk bent ofzo. Als ik daarna uitleg dat mijn organen door galactose beschadigd raken, snappen ze er niets meer van. Ze denken dat je alleen maar een beetje misselijk wordt. Helaas is er wel wat meer aan de hand…”

Medicijnen?

Sommige mensen beweren dat er medicijnen bestaan om galactosemie te behandelen. Als u bijvoorbeeld wel eens een forum op internet bezoekt, kunt u deze berichten aantreffen. U wordt in dat geval verkeerd voorgelicht! Er bestaan geen medicijnen tegen galactosemie.

Het kan ook zijn dat u in verwarring wordt gebracht. U leest bijvoorbeeld over een medicijn dat helpt lactose te verteren. Of: u komt in een natuurwinkel en de verkoopster vertelt dat een bepaald middel goed is voor de spijsvertering. Het gaat hier echter om medicijnen of middelen voor een andere klacht of ziekte. Op internet wordt bijvoorbeeld veel gesproken over medicijnen tegen lactose-intolerantie. Hierboven las u al dat dit iets heel anders is.

Laat u dus niet verleiden medicijnen te gaan gebruiken die lactose kunnen afbreken. Als u toch denkt dat ze u kunnen helpen, overleg dan eerst met uw arts. Verkeerd medicijngebruik kan ernstige klachten geven.

“Mijn buurvrouw was heel stellig: er zouden medicijnen bestaan waardoor je weer lactose kon eten. Ze had een kennis, en die had weer een kennis die ook niet tegen lactose kon. Door de medicijnen kon ze weer alles eten. En inderdaad: toen ik op internet ging zoeken op ‘lactose’ en ‘medicijnen’, leek het alsof ze gelijk had. Waarom had mijn arts mij hier niets over verteld?

Ik kwam van een koude kermis thuis. Het bleek om heel andere medicijnen te gaan. Volgens mijn arts bestaan er aandoeningen waarvan het dieet erg op het dieet van galactosemie lijkt, maar waarvoor de behandeling heel anders is. Zo zie je maar weer. Informatie van internet is niet altijd even betrouwbaar!”

In het kort:

  • Over galactosemie bestaat een aantal misverstanden.
  • Zo is galactosemie geen spijsverteringsziekte, maar een stofwisselingsziekte.
  • Ook is galactosemie geen lactose-intolerantie.
  • Bij lactose-intolerantie ontbreekt een enzym dat werkzaam is in het spijsverteringskanaal. Ook zijn er andere klachten.
  • Galactosemie is ook geen allergie, waarbij er iets mis is met de afweer.
  • Tot slot bestaan er geen medicijnen voor galactosemie.
  • De enige behandeling is een dieet.