Uw collega's over uw aandoening vertellen
Ongewenste reacties voorkómen
Uw collega's zullen merken dat er iets aan de hand is. U bent regelmatig weg voor controles en behandelingen, u bent minder geconcentreerd of u gaat minder werken. U kunt hier uiteenlopende reacties op krijgen.
Onbegrip
Als uw collega's niet op de hoogte zijn van uw aandoening, zorgt uw gedrag al snel voor onbegrip. Misschien moeten ze taken van u overnemen of zien ze dat u vermoeid bent en langzamer gaat dan anders. Dit kan spanningen geven.
Er kan ook onbegrip ontstaan als u onvoldoende uitleg geeft. Bijvoorbeeld als uw arts wil wachten met een behandeling, maar u legt niet uit waarom dit zo is. Voor veel mensen is het onbegrijpelijk dat iemand met kanker geen behandeling krijgt.
Schrik
Schrik is ook een reactie die kan voorkomen. Uw collega's horen dat u een ernstige aandoening heeft, maar weten niet wat de gevolgen zijn. Dit kan beangstigend zijn. Voor veel mensen is kanker een confronterend onderwerp. Door er zelf over te beginnen, nodigt u ze uit voor een gesprek. Dit kan spanning en ongemak wegnemen.
Bezorgdheid
Uw collega's kunnen ook heel bezorgd reageren op uw bericht. Ze moedigen u misschien aan om veel te rusten en willen taken van u overnemen. Dit gebeurt met goede bedoelingen, maar werkt meestal averechts.
Het is dus aan te raden uw collega's duidelijk te vertellen wat u precies heeft, omdat er anders misverstanden ontstaan. Vertel ze over uw aandoening, de behandelingen en de bijwerkingen. Maak duidelijk dat u met kanker ook kunt werken, alleen dat er aanpassingen nodig zijn.
Informeer uw collega's
U kunt zelf veel doen om ongewenste reacties te voorkómen. Zorg er in elk geval voor dat uw collega's weten wat u heeft. Verwijs ze voor meer informatie naar:
- De informatie op deze website.
- De website van de patiëntenvereniging: www.hematon.nl.
- De apps In het kort en Op het werk. Deze apps geven informatie over de klachten en de mogelijke gevolgen op de werkvloer. Met deze apps brengt u uw werkgever en collega's snel en eenvoudig op de hoogte. Gratis verkrijgbaar in Google Play (Android-apps). De informatie is ook beschikbaar op deze website.
Nieuwsbericht
Houd uw collega's op de hoogte en verstuur bijvoorbeeld iedere maand een nieuwsbulletin. Hierin kunt u vertellen hoe uw ziekte en de behandelingen verlopen. Zo zijn alle collega's in een keer geïnformeerd.
Informatie voor uw werkgever
Voor werkgevers is er veel informatie over werknemers met kanker. Zie:
- De website van het KWF: Kanker op de werkvloer.
- De folder Leven met kanker.