Kan ik blijven werken?

'Gewoon' blijven werken kan steeds lastiger worden. Hier zijn verschillende redenen voor.

Met korte en lange pauzes

Deze vorm van kanker heeft uiteenlopende gevolgen, ook voor het werk. Toch lukt het veel mensen om aan de slag te blijven, al is het met onderbrekingen. In perioden van weinig klachten en behandelingen hoeft uw baan geen probleem te zijn. Dit verandert bij ernstige klachten en ingrijpende behandelingen.

U raakt bijvoorbeeld steeds vermoeider, u heeft veel pijn of u kunt zich niet meer concentreren. Sommige mensen passen hun werktempo aan of stoten taken af. Dit is lastiger bij een drukke, veeleisende of fysiek zware baan. Bijvoorbeeld als u docent, arts, bouwakker of verpleegkundige bent.

Ook de behandelingen verstoren uw werk. Bij deze vorm van kanker zijn er verschillende behandelmogelijkheden, variërend van een 'milde' onderhoudsbehandeling tot intensieve chemotherapie en stamceltransplantatie. Daarnaast zijn er perioden waarin u geen behandeling krijgt. Deze kunnen maanden, maar ook jaren duren.

Gevolgen voor uw werk

Uw aandoening kan uw werk op verschillende manier verstoren. We geven een aantal voorbeelden:

  • Door terugkerende infecties moet u vaker verzuimen. Hierdoor blijft het werk liggen of moet u veel afspraken afzeggen.
  • U heeft last van vermoeidheid en vindt het zwaar om hele dagen te werken.
  • Door pijn in uw rug kunt u geen fysiek zware taken doen, zoals dozen tillen.
  • U heeft meer kans op bloedingen en moet verwondingen vermijden. Dit kan betekenen dat sommige werkzaamheden te gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld in de bouw.
  • De behandelingen zorgen ervoor dat u voor korte of langere tijd eruit bent. U moet uw werk laten liggen of overdragen. Dit kan problemen geven.
  • Behandelingen voor kanker hebben vaak bijwerkingen. Bijvoorbeeld: ernstige vermoeidheid en concentratieproblemen na chemotherapie. Of: late gevolgen, zoals longproblemen, oogklachten en jeuk, na stamceltransplantatie.

Negatieve emoties

Naast lichamelijke klachten spelen emoties vaak een rol. Van de ene op de andere dag heeft u een ernstige ziekte die niet te genezen is. Dit kan angstig, boos en onzeker maken, ook omdat u niet weet wat er gaat komen. Bijna een derde van de mensen met kanker heeft psychische klachten. Vaak gaat het om somberheid, angst en depressie.

U krijgt te maken met allerlei vragen. Wat staat mij te wachten? Wat zijn de gevolgen voor anderen – gezinsleden, vrienden, collega's? Welke behandeling moet ik kiezen? Zal ik minder gaan werken of niet? Enzovoort. U goed concentreren kan dan lastig zijn.

Gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid?

Bij gevorderde kanker kunt u misschien niet meer (volledig) weken. In dat geval wordt u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard.

Een goede aanpak helpt

De kans dat u gedeeltelijk of volledig kunt blijven werken, is het grootst bij de juiste aanpak. Dit betekent in de eerste plaats: een goede aanpak van uw klachten en de bijwerkingen van de behandelingen.

Informeer uw werkgever en bedrijfsarts

Informeer uw werkgever en de bedrijfsarts. Zij moeten op de hoogte zijn van uw aandoening. Bespreek ook de mogelijke oplossingen. Door hier samen over te praten zijn jullie beter voorbereid. Vaak kunt u op deze manier eventuele problemen voor zijn.

Overleg met uw arts

Heeft u veel last heeft van uw klachten, ook na een geslaagde behandeling? Bespreek ze altijd met uw behandelend arts. Vaak is er een oplossing of oorzaak te vinden. U kunt bijvoorbeeld erg moe zijn door een te laag hb-gehalte. Dit is te verhelpen.

Bent u angstig of somber? Vertel dit ook aan uw arts. Het verwerken en accepteren van een ernstige aandoening als kanker is niet eenvoudig. U kunt psychische begeleiding krijgen, bijvoorbeeld van een psycholoog of via de patiëntenvereniging.

Zelfmanagement

Leven met kanker alleen al vraagt om een goede aanpak. Wanneer u wilt blijven werken, komen er meer zaken bij kijken. Door die zaken op een rijtje te zetten – zelfmanagement -, weet u precies wat u nodig heeft en kunt u meedenken over oplossingen. Bijvoorbeeld:

  • Tijd voor controlebezoeken, behandelingen, revalidatie en integratie
  • De mogelijkheid om te rusten bij een lichamelijk inspannend beroep
  • Steun en begrip van uw leidinggevende en collega's
  • Aanpassing van de werkomstandigheden, zoals een andere bureaustoel
  • Aanpassing van uw werktijd
  • Aanpassing van de werkdruk
  • De mogelijkheid om thuis te werken

Bewaar uw gegevens

Na de diagnose kanker krijgt u veel informatie. U voert gesprekken en maakt afspraken, met zorgverleners, uw werkgever, bedrijfsarts en zakelijke instanties. Bewaar deze gegevens in een map of op de computer. Dit heeft veel voordelen:

  • U kunt de informatie over de behandelingen en medicijnen makkelijk terugvinden. Deze gegevens heeft u nodig bij gesprekken met de bedrijfsarts.
  • U heeft de afspraken met uw werkgever en bedrijfsarts vastgelegd en weet dus precies waar iedereen zich aan moet houden. Deze informatie kunt u ook gebruiken als u moet re-integreren.
  • Een overzicht van uw ziektegeschiedenis geeft houvast en helpt u bij het maken van lastige keuzes over de behandeling of de invulling van uw werk.