Migraine en sport

Sporten en bewegen zijn echte aanraders, zeker voor mensen met migraine.

Vermijden van inspanning

2008_12_ss55-515.jpgSommige mensen merken dat grote lichamelijke inspanningen tot een migraineaanval kunnen leiden. Een opvallend voorbeeld daarvan is seks: er zijn mensen die tijdens het vrijen heftige migraineaanvallen krijgen. Migraineaanvallen kunnen soms dus kennelijk worden uitgelokt door fikse inspanningen.

Het vervelende is dat heel wat mensen om deze reden lichamelijke inspanning gaan mijden. Dat betekent als vanzelf dat ook sport en bewegen worden vermeden. En dat is jammer, want in het algemeen zijn sport en bewegen juist zeer aan te raden. Ze zijn een uitstekend middel om fit te blijven. Hoe fitter u bent, hoe beter u de migraineaanvallen zult verdragen en hoe beter u ervan zult herstellen. Sport en bewegen horen bij een gezonde leefstijl, en kunnen u helpen om de gevolgen van een aanval zo goed mogelijk op te vangen.

Ga sporten

Kortom: ga vooral sporten. U zult er baat bij hebben. In de rest van deze tekst vindt u tips die u kunnen helpen een actievere leefstijl op te bouwen.

"Ik ben lang bang geweest dat ik inspanningen moest bekopen met een migraineaanval. Sporten was dus niks voor mij... Maar sinds een jaar doe ik regelmatig aan sport. Op woensdagavond een uurtje volleyballen, in het weekend een wandeling en zo nu en dan na mijn werk een half uurtje hardlopen... En het effect is geweldig. Ik voel me jaren jonger, véél fitter dan twee, drie jaar geleden... Of ik er minder aanvallen door heb gekregen vind ik moeilijk te zeggen, maar het is zeker niet meer geworden..."

Verband tussen sporten en migraine

Over het precieze verband tussen sporten en bewegen en migraine bestaan nog veel vragen. Veel informatie die u hier vindt berust meer op de ervaringen van mensen met migraine en op gezond verstand, dan op wetenschappelijk onderzoek. Ga daarom kritisch met de adviezen om: probeer ze uit als ze u aanspreken en ga na een tijdje eerlijk na of u er baat bij heeft.