Menstruele migraine

Sommige vrouwen hebben alleen last van migraine tijdens hun menstruatie. Dit wordt menstruele migraine genoemd.

Wat is menstruele migraine?

2006_09_ss31-191.jpgBij menstruele migraine treden de aanvallen op tijdens de menstruatie: meestal beginnen de aanvallen op de eerste dag van de menstruatie of in de eerste twee dagen die eraan voorafgaan, steeds op hetzelfde tijdstip. De aanvallen zijn over het algemeen ernstiger, langduriger en lastiger te behandelen dan die van ‘gewone' migraine. Ze gaan meestal gepaard met meer misselijkheid en braken.

Veel vrouwen merken dat migraineaanvallen tijdens of vlak voor de menstruatie vaker voorkomen en heviger zijn. De activiteit van hormonen is een van de uitlokkende factoren van migraineaanvallen. Dit betekent niet meteen dat het om menstruele migraine gaat. Wanneer de aanvallen ook op andere momenten van de cyclus voorkomen is het geen menstruele migraine, maar menstruatie gerelateerde migraine.

Schommelingen in de hormoonhuishouding

Geslachtshormonen spelen een belangrijke rol in het ontstaan of uitlokken van migraine. Hormonen of ‘boodschapperstoffen' stimuleren of remmen juist de activiteit van organen. Vlak voor en tijdens de menstruatie neemt de hoeveelheid oestrogeen en progestageen (vrouwelijke geslachtshormonen) sterk af. De sterke daling van oestrogenen wordt verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van de aanvallen. Vrouwen met menstruele migraine zijn extra gevoelig voor de normale schommelingen in de hormoonhuishouding.

Behandeling

De klachten van menstruele migraine zijn meestal ernstiger en lastiger te behandelen en de aanvallen komen met vaste regelmaat terug. Er is geen systematisch onderzoek naar menstruele migraine gedaan. In principe worden de algemene migrainemiddelen gebruikt. Wel zijn er adviezen voor de behandeling.

De behandeling wijkt op een paar punten af. Dit hangt samen met de goede voorspelbaarheid van de aanvallen en de relatie tussen menstruele migraine en de hormoonhuishouding.

"Mijn migraine is heel stipt en vertelt me precies wanneer ik ongesteld moet worden. Echt leuk is dat natuurlijk niet, want de aanvallen zelf zijn niet mis. Toch heb ik dit liever dan aanvallen die zich vanuit het niets op je storten. Ik ben in ieder geval voorbereid en weet wanneer ik mijn medicijnen bij de hand moet hebben."

Medicijnen

Vrouwen met menstruele migraine reageren vaak niet of niet voldoende op de aanvalsmedicijnen. Dit lijkt te maken te hebben met de werkingsduur van de middelen. Voor menstruele migraine zijn medicijnen met een langere werkingsduur waarschijnlijk geschikter.

Aangezien de aanvallen maandelijks terugkomen en dus goed te voorspellen zijn, is een gerichte aanpak met preventieve medicijnen mogelijk.

Hormonale behandeling

Een andere preventieve aanpak is een behandeling met hormonen. Deze behandeling is erop gericht de hoeveelheid oestrogenen constant te houden. De hormonale schommelingen worden afgezwakt door bijvoorbeeld de anticonceptiepil (door) te slikken (dus zonder stopweek). Dit kan maar voor een bepaalde tijd.

Uitlokkende factoren

Bij menstruele migraine zijn de hormonale veranderingen de uitlokkende factor. Andere factoren, zoals stress en vermoeidheid, lijken weinig invloed te hebben. Vanzelfsprekend heeft het vermijden van deze uitlokkende factoren weinig effect.