Uw werk aanpassen
Wat is de oorzaak?
Bij problemen op het werk, moet u eerst nagaan wat de oorzaak is. Vaak kunt u dit samen met uw bedrijfsarts en hulpverlener(s) achterhalen. Is er iets mis met de behandeling en uw medicijngebruik, uw leefstijl of veroorzaakt de werkplek de problemen? Wanneer u antwoord op deze vraag heeft, kunt u op zoek gaan naar de oplossing.
Het kan ook zijn dat u door uw klachten uw oude werk niet meer - volledig - kunt blijven doen. Dit betekent niet automatisch dat u uw baan moet opgeven of dat u arbeidsongeschikt wordt verklaard.
Vaak zijn er aanpassingen van uw werk mogelijk, waardoor u toch kunt blijven werken. Uw werkgever is verplicht actief aan deze aanpassingen mee te werken.
Lees meer in ziekteverzuim.
Wat heeft u nodig?
Wat hebben mensen met een (chronische) ziekte nodig om aan het werk te gaan en/of blijven? Uit onderzoek naar de relatie tussen ziek zijn en werken blijkt dat mensen de volgende zaken belangrijk vinden:
- acceptatie van de ziekte
- zelfmanagement
- steun van collega’s en leidinggevende
- steun van hulpverleners als de bedrijfsartsen en andere dokters
- werkaanpassingen
Andere taken
De werkgever moet zorgen voor aangepast werk als u het oude werk niet meer kunt doen. Misschien kunt u door uw klachten niet meer al uw werkzaamheden doen, maar nog wel een gedeelte ervan. Bepaalde taken kunnen dan door collega’s worden overgenomen of misschien helemaal vervallen.
Het is altijd goed om allereerst ZELF na te denken welke taken passend en wenselijk voor u kunnen zijn. De meeste werkgevers waarderen dit initiatief zeer. Kom met ideeën en voorstellen!
Aangepaste werkplek
In de Arbowet staan allerlei maatregelen die genomen moeten worden om werknemers veilige, gezonde werkomstandigheden te geven.
Het kan nodig zijn dat uw werkplek wordt aangepast. Een optimaal ingerichte werkplek kan ervoor zorgen dat u weer in staat bent uw werk te doen. Bij aanpassingen kunt u denken aan een andere bureaustoel, maar ook aan andere verlichting of een goed geventileerde, rustige werkruimte. Waarschijnlijk kunt u zich beter concentreren op een rustige, prikkelarme werkplek. Dus:
- groot pc-scherm en mogelijkheden om werkplek te verduisteren vanwege overgevoeligheid door licht
- aanschaf van een speciale bril voor pc-monitor
- aangepast meubilair op kantoor en aangepaste autostoel
Volgens de nieuwe arbowet moet de werkgever ervoor zorgen dat u de bedrijfsarts moet kunnen bezoeken als u vragen heeft over werk en uw gezondheid. U mag dit zelf desgewenst anoniem aanvragen. De bedrijfsarts koppelt alleen iets terug aan uw werkgever als iets noodzakelijk is voor de uitvoering van uw werk. En alleen met uw toestemming.
Persoonsgebonden aanpassingen
Aanpassingen die persoonsgebonden zijn moet u zelf aanvragen bij het UWV, bijvoorbeeld als u vanwege verminderd gezichtsvermogen een speciale beeldschermbril nodig heeft. Het gaat hierbij om aanpassingen die u mee kunt nemen naar een andere werkplek.
Andere werktijden
Misschien kunt u uw werktijden of rooster aanpassen, wanneer u veel last heeft van vermoeidheid en concentratieproblemen. Misschien heeft u baat bij langere pauzes of is het beter een dag in de week vrij te nemen. Probeer samen met uw leidinggevende te bekijken wat de mogelijkheden zijn.
“E-mail uitzetten en alleen op gezette tijden berichten afhandelen (dit voorkomt afleiding en is daarom beter voor de concentratie en kost minder energie); gebruikmaken van stilte-ruimte op het werk; af en toe een dag thuis werken; om en om intensieve taken en makkelijke taken plannen. Ik heb woensdag vrij om uit te rusten.”