Niet te veel eten

Overgewicht draagt bij aan hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsproblemen en bepaalde vormen van kanker.

Gewicht en gezondheid

gevulde-yoghurt.jpgEten en drinken leveren energie (calorieën) via vet, koolhydraten, eiwit en alcohol. Alle calorieën die u binnenkrijgt, moeten door het lichaam worden verbruikt. Als het lichaam meer calorieën binnenkrijgt dan het nodig heeft, neemt het lichaamsgewicht toe.

Gemiddeld heeft een volwassen man, die niet veel beweegt op zijn werk en in zijn vrije tijd, 2500 calorieën per dag nodig. Voor een volwassen vrouw is dat gemiddeld 2000 calorieën per dag.

Ruim vijftig procent van alle Nederlanders heeft overgewicht. Dat varieert van enkele kilo's tot tientallen kilo's. Overgewicht betekent dat iemand meer weegt, dan goed is voor de gezondheid. Met een gezond gewicht heeft u minder kans op het krijgen van chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker.

Hoeveel eten?

Voor de vijf vakken met voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf heeft het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheden opgesteld. Deze hoeveelheden geven aan hoeveel u per dag zou moeten eten om voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnen te krijgen. De hoeveelheden zijn bedoeld voor de drie hoofdmaaltijden én voor tussendoor. Groente (rauwkost) en fruit kunt u bijvoorbeeld ook goed tussen de maaltijden door eten.

De aanbevolen hoeveelheden verschillen per leeftijd en geslacht. U kunt de dagelijkse hoeveelheden die voor u gelden uitrekenen met Mijn Schijf van Vijf op de site van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl. Hieronder vindt u ook een overzicht.

De hoeveelheden zijn geen absolute voorschriften, u kunt het zien als basis van een gezonde voeding. Wie minder actief is, hoeft minder te eten. Eet u bepaalde groepen voedingsmiddelen niet in verband met een dieet? Vraag dan advies aan de diëtist.

Tabel: gemiddeld aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen (Bron: www.voedingscentrum.nl).

  19 - 50 jaar 51 - 70 jaar 71 jaar en ouder
Fruit

2 porties, 200 g

2 porties, 200 g

2 porties, 200 g

Groente

250 g, 5 opscheplepels

250 g, 5 opscheplepels 250 g, 5 opscheplepels
Volkoren graanproducten of kleine aardappelen

 4 - 5 opscheplepels*

3 - 4 (vrouwen), 4 (mannen)

opscheplepels*

3 (vrouwen), 4 (mannen)

opscheplepels*

Brood

4 - 5 (vrouwen), 6 - 8 (mannen)

sneetjes bruin of volkorenbrood

3 -4 (vrouwen), 6 - 7 (mannen)

sneetjes bruin of volkorenbrood

3 -4 (vrouwen), 4 - 6 (mannen)

sneetjes bruin of volkorenbrood

Kaas

40 g

40 g

40 g

Zuivel

2 - 3 porties, 2 - 3 glazen

of schaaltjes van 150 g

3 porties, 3 glazen

of schaaltjes van 150 g

4 porties, 4 glazen

of schaaltjes van 150 g

vis, peulvruchten, vlees

1 portie vis of vlees (100g),

1 portie peulvruchten (135 g)

1 portie vis of vlees (100g),

1 portie peulvruchten (135 g)

1 portie vis of vlees (100g),

1 portie peulvruchten (135 g)

Smeer- en bereidingsvetten

 40 (vrouwen) - 65 (mannen) g

40 (vrouwen) - 65 (mannen) g

35 (vrouwen) - 55 (mannen) g

Noten 25 g ongezouten noten (handje) 25 g ongezouten noten (handje) 15 g ongezouten noten (klein handje)
Dranken

1,5 - 2 liter

1,5 - 2 liter

1,5 - 2 liter

* Bedenk dat u met het eten van rijst of pasta twee keer zoveel calorieën binnen krijgt als bij een gelijk gewicht aan aardappelen.