Veilig eten

Jaarlijks lopen vele Nederlanders een voedselinfectie op. Vaak ontstaat deze thuis in eigen keuken. Door zelf veilig om te gaan met uw eten, verkleint u de kans op een voedselinfectie.

Voedselinfectie

2006_09_ss30-238.jpgVoedselveiligheid staat in Nederland op een hoog peil. Alle voedingsmiddelen die u in de winkel koopt zijn in principe veilig en moeten voldoen aan de eisen van de Warenwet. Honderd procent veilig voedsel bestaat niet. In voedingsmiddelen kunnen bacteriën, gisten, schimmels, virussen, parasieten en/of andere ongezonde stoffen voorkomen.

Jaarlijks lopen zo'n 300.000 - 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op na het eten van voedsel dat besmet of bedorven is. Vaak ontstaat deze thuis in eigen keuken.

Door zelf veilig om te gaan met uw eten, verkleint u de kans op een voedselinfectie. Veilig omgaan met eten is vooral belangrijk voor kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen, zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand.

Adviezen

Door hygiënisch te werken bij het kopen, klaarmaken en bewaren van voedsel kunt u voorkomen dat u ziek wordt van eten:

  • Zorg voor schone handen, zeker na het aanraken van rauw vlees, vis, kip of eieren.
  • Voorkom kruisbesmetting: houd vuile en rauwe producten apart van schone en bereide voedingsmiddelen. Leg geen gaar vlees op een snijplank die u voor rauw vlees heeft gebruikt. Messen en ander bestek goed met zeep afwassen voor hergebruik.
  • Koel eten goed: bewaar bederfelijke producten in de koelkast. Zorg dat de temperatuur in de koelkast tussen de 4 – 7 ˚C is.
  • Verhit het eten door en door, vooral vlees, vis, kip en eieren.
  • Volg de bereidings- en bewaaradviezen op de verpakking en let op de houdbaarheidsdatum.
  • Houd alles schoon en droog. Verschoon dagelijks de hand- en theedoek, evenals het doekje op het aanrecht.
  • Maak de koelkast wekelijks schoon. Kijk naar de houdbaarheidsdatum op potjes en flesjes en gooi weg wat niet meer houdbaar is.

Voedingscentrum

Op de website van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) vindt u meer informatie over gezond eten met de Schijf van Vijf. In de webshop kunt u diverse uitgaven over de onderwerpen in dit hoofdstuk downloaden of bestellen.