Goede vetten, suikers en granen

De meeste mensen gebruiken te veel ongezonde vetten, suikers en granen. 

Hart- en vaatziekten

2005_04_ss3-033In de voeding zitten gezonde en ongezonde vetten, suikers en granen.

  • Ongezonde vetten zijn bijvoorbeeld vetten die uw cholesterolgehalte verhogen en daarmee uw kans op hart- en vaatziekten. Er zijn ook gezonde vetten. Deze verlagen de kans op hart- en vaatziekten omdat het uw cholesterolgehalte laat dalen.
  • Geraffineerde granen zitten in bewerkte graanproducten, zoals couscous, pasta, brood, koekjes en pap. 
  • Vrije suikers zijn slechte suikers. Dit zijn alle suikers die aan eten of drinken wordt toegevoegd. Zoals suikers in gebak, koekjes, frisdrank, sauzen, cornflakes, honing en gezoete dranken.

Informatie over de hoeveelheid verzadigd vet en onverzadigd vet in een product kunt u terugvinden op het etiket. Eet zo min mogelijk slechte vetten door te kiezen voor magere varianten of te kiezen voor producten met gezonde vetten. Ook de Eetmeter en de Caloriechecker van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) geven snel inzicht in de samenstelling van de voeding.

Producten die veel slechte vetten bevatten

  • Voor op brood: roomboter.
  • Voor bakken en braden: margarine uit een wikkel/pakje, hard bak- en braadvet uit een wikkel/pakje en hard frituurvet uit een wikkel/blok.
  • Vet vlees zoals gehakt, slavink, runderriblap, schouderkarbonade, speklap en worst.
  • Vette vleeswaren zoals alle soorten worst, salami, leverkaas, paté en ontbijtspek.
  • Volvette kaas (48+), roomkaas, volle melk, volle melkproducten en poedermelk voor de koffie ('creamer').
  • Snacks en chips.
  • Gebak, koekjes, ijs en chocolade.
  • Bewerkte of geraffineerde graanproducten, zoals couscous, pasta, brood, koekjes en pap.
  • Producten met vrije suikers; alle suikers die aan eten of drinken wordt toegevoegd. Zoals gebak, koekjes, frisdrank, sauzen, cornflakes, honing en gezoete dranken.

Producten die mager zijn of goede vetten bevatten

  • Voor op brood: halvarine en (dieet)margarine uit een kuipje.
  • Voor bakken en braden: vloeibaar bak- en braadproduct uit een fles of olie (alle soorten behalve palmolie).
  • Mager vlees zoals tartaar, biefstuk, fricandeau, hamlap, filetlap en kipfilet.
  • Magere vleeswaren zoals rookvlees, rosbief, casselerrib, achterham en kipfilet.
  • Magere kaas (20+, 30+), hüttenkäse, Zwitserse strooikaas, halfvolle of magere melk/yoghurt/kwark, karnemelk en halfvolle koffiemelk
  • Vette vis, zoals haring, zalm en makreel.
  • Avocado.
  • Japanse mix, zoute stokjes, popcorn, noten, biscuit, eierkoek en kruidkoek.
  • Onbewerkte vetten zoals die in noten, zaden, avocado, olijven en olijfolie.