Stoppen met roken
Roken en ITP
- Als u rookt gaat de conditie van uw bloedvaten sneller achteruit. Hiermee vergroot u de kans op inwendige bloedingen, waaronder een hersenbloeding.
- Door de behandeling van ITP kunt u gevoeliger zijn voor infecties. Door te roken verhoogt u het risico op een infectie nog eens: er zit namelijk minder zuurstof in het bloed, waardoor de lichaamsweefsels ook minder zuurstof ontvangen. Zo verzwakt het afweersysteem. Rokers hebben vaker luchtweginfecties, zoals verkoudheid, keelpijn, oorontsteking en bijholteontsteking. Bovendien zijn de klachten vaak erger en houden ze vaak langer aan. Ook ontstekingen aan het tandvlees komen vaker voor bij rokers. Verder zit in tabak een schimmel (aspergillus) die een longontsteking kan veroorzaken.
Aanpak
De kans op een succesvolle stoppoging is het grootst als u zich laat begeleiden, bijvoorbeeld door de huisarts of door een cursus ‘stoppen met roken’. Veel ziekenhuizen hebben ook een ‘stoppen-met-roken-poli’: vraag uw (huis)arts naar de mogelijkheden.
Huisarts
De huisarts kan u begeleiden bij het stoppen met roken. Dit gebeurt volgens een bepaalde methode. De huisarts (soms de praktijkverpleegkundige of de praktijkassistent) kijkt eerst naar uw ‘rookgedrag’: hoeveel, wanneer, hoe lang al. Ook bespreekt hij of zij met u de redenen om te stoppen. Vervolgens bekijkt u met elkaar welke problemen zich bij het stoppen kunnen voordoen en hoe u hiermee het beste om kunt gaan. Ten slotte spreekt u een stopdatum af. Eventueel kan de huisarts u helpen om de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken met nicotinevervangende middelen of met medicijnen.
“Er wordt door veel mensen gedacht dat stoppen met roken een kwestie van wilskracht is. Als je maar sterk genoeg bent, dan red je het. Vooral niet-rokers denken zo, die begrijpen niets van de verslaving. Ik heb als huisarts heel wat rokers begeleid bij het stoppen. Natuurlijk is wilskracht belangrijk: als je heel graag met roken wilt stoppen, dan heb je meer kans dat je het redt… Toch heb ik ook gemerkt dat er meer bij komt kijken, zoals een goede begeleiding. Iedereen krijgt moeilijke momenten en juist dan is het belangrijk dat je gesteund wordt.”
Cursus
In veel plaatsen kunt u bij de thuiszorgorganisatie, de polikliniek of de GGD een cursus Stoppen met roken doen. U stopt dan samen met een aantal andere mensen en wordt hierbij begeleid.
Begeleiding bij het stoppen met roken wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar welke voorwaarden deze aan de begeleiding stelt. Nicotinevervangende middelen en ondersteunende medicijnen worden alleen vergoed als u zich daarnaast ook laat begeleiden door een erkende aanbieder.
Voor een overzicht van adressen waar u deze cursus kunt volgen kunt u bellen met de Roken Infolijn (0900 – 19 95, € 0,10 pm) of kijken op de website www.rokeninfo.nl.
Meer informatie
- Voor meer informatie over roken, de gevolgen van roken en stoppen met roken kunt u terecht bij de Roken Infolijn. Op de site www.rokeninfo.nl vindt u informatieve teksten en de antwoorden op veelgestelde vragen. Bovendien kunt u voor advies bellen met de Roken Infolijn: 0900 – 19 95, € 0,10 pm, bereikbaar van ma – vr, 9.00 – 17.00 uur. De Roken Infolijn is opgezet door het Trimbos-instituut dat ook de Alcohol Infolijn en de Drugs Infolijn verzorgt.
- Als u gaat stoppen met roken is het verstandig om dit in de apotheek ter sprake te brengen. Wel of niet roken kan namelijk invloed hebben op het effect van uw medicijnen. Kijk voor meer informatie op www.apotheek.nl onder het thema ‘Stoppen met roken’.