Niet te veel alcohol drinken

Alcohol kan de gezondheid schaden en heeft een verslavende werking.

Alcohol en ITP

  • Niet_te_veel_alcohol_drinken_IS_000014865272_LargeAlcohol vergroot het risico op ‘ongelukjes’. U stoot zich makkelijker, valt makkelijker. Daardoor neemt het risico op bloedingen toe. Als er iets vervelends gebeurt, bent u minder goed in staat u zelf te helpen en of hulp te zoeken. Als het niveau van de bloedplaatjes erg laag ligt is het risico op bloedingen meestal groter: u kunt dan beter helemaal niet drinken.
  • Sommige medicijnen kunt u niet combineren met alcohol. Vraag bij uw arts of apotheker na of dat ook voor uw medicijnen geldt.

Drink met mate

Matig drinken wil zeggen dat u:

  • maximaal 1 glas (vrouwen) of 2 glazen (mannen) alcohol per dag drinkt
  • twee dagen per week helemaal geen alcohol gebruikt
  • alleen drinkt voor plezier en ontspanning en niet om bijvoorbeeld stress of andere problemen ‘weg te drinken’
  • verantwoord drinkt, dus niet als u moet werken, sporten of nog moet rijden

De grens tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’ alcoholgebruik is overigens niet zo scherp. Als u twijfelt, kunt u op internet een test doen: www.drinktest.nl.

Minder gaan drinken

Als u meer of anders drinkt dan hierboven staat beschreven, heeft u een goede reden om minder te gaan drinken. Het werkt goed om hierover met uzelf een duidelijke afspraak te maken, waarin u precies aangeeft hoeveel u nog wilt drinken en wanneer u dat wilt doen. Sommige mensen lassen eerst een alcoholvrije periode in, dus een paar weken waarin ze helemaal niet drinken. Tips over het verminderen van uw alcoholgebruik vindt u ook op www.alcoholvoorlichting.nl.

Als het u niet lukt om op eigen kracht te minderen, is het sterk aan te raden hulp te zoeken. U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts.

“Het sluipt er snel in. Als ik thuiskwam schonk ik mezelf een wijntje in, voor bij het koken. Aan tafel nam ik er dan nog een. En nog een, als het gezellig was en we met z’n allen nog wat bleven natafelen. Toen ik een keer zo’n online vragenlijst inschonk, schrok ik wel een beetje. Als je dan al die glazen naast elkaar ziet staan, is het toch wel veel.”

Drugs

Net als alcohol kunnen drugs veel invloed hebben op uw inschattingsvermogen: u reageert minder snel, hoort en ziet misschien minder goed... Het risico op ongelukken – en daarmee ook het risico dat er een bloeding ontstaat – neemt toe. Als u meer wilt weten over drugs of drugsgebruik kunt u bellen met de Drugs Infolijn (0900 – 19 95, € 0,10 pm).