Kan ik weer aan het werk?
Ja, maar in uw eigen tempo
U heeft een behandeling voor lymfeklierkanker achter de rug en wilt de draad weer oppakken? Veel mensen gaan het liefst zo snel mogelijk terug naar hun normale leven. Maar, er is veel veranderd, dus het werk oppakken gaat niet vanzelf. Voor mensen met een drukke of fysiek inspannende baan geldt dit nog meer. We bespreken hier de mogelijke gevolgen van de behandelingen.
Te snel aan het werk
Sommige mensen pakken zo snel mogelijk hun dagelijkse bezigheden weer op, het huishouden, hobby's, sociale leven en werk... Voor u het weet zit u in een ritme, dat u eigenlijk niet aankunt. U wilt te snel – of anderen verwachten te veel. Als u meer doet dan u aankunt neemt de kans op een burn-out toe.
Onzekerheid
Na een geslaagde behandeling bent u in het beste geval in complete remissie. Er worden geen kankercellen meer aangetroffen. De kanker kan echter terugkomen. Daarom blijft u onder controle bij uw arts. Als de lymfeklierkanker jaren wegblijft, kan de arts u genezen verklaren. In de tussentijd leeft u met de angst dat u weer ziek wordt en alles opnieuw begint.
Een andere kijk
Door uw ziekte en de behandeling heeft u ingrijpende ervaringen opgedaan. Misschien staat u anders in het leven en heeft u andere behoeftes gekregen. Misschien beseft u beter wat u belangrijk vindt. Dit kan prettig zijn, maar ook lastige vragen opleveren: wat vind ik zelf nou echt belangrijk in het leven? Waar wil ik mijn energie insteken? En: wil ik wel terug naar mijn oude baas of ga ik liever ergens anders werken?
Late gevolgen
De behandelingen bij lymfeklierkanker zijn vaak zwaar en ingrijpend. Veel mensen hebben lang last van vermoeidheid. Sommige behandelingen staan bekend om hun bijwerkingen en late gevolgen, zoals chemotherapie en stamceltransplantatie. Voorbeelden van deze lange termijngevolgen zijn concentratieproblemen, geheugenproblemen, vochtophoping in de lymfevaten, botontkalking, longklachten, oogproblemen of jeuk.
Deze gevolgen kunnen uw werk op verschillende manier verstoren. We geven een aantal voorbeelden:
- Door vermoeidheid lukt het niet mee om hele dagen te werken.
- Door geheugenproblemen vergeet u bepaalde afspraken.
- Door concentratieproblemen bent u snel afgeleid in een rumoerige omgeving.
- Door een slechter zicht kunt u niet meer autorijden en bijvoorbeeld klanten bezoeken.
- Door terugkerende infecties moet u vaker verzuimen. Hierdoor blijft het werk liggen of moet u veel afspraken afzeggen.
Gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid?
Als u na de behandeling niet meer (volledig) kunt werken, wordt u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard.
Plan van aanpak
De kans dat u gedeeltelijk of volledig kunt blijven werken, is het grootst bij de juiste aanpak. Dit betekent in de eerste plaats: een goede behandeling van uw klachten door de late gevolgen van de behandelingen.
Vraag steun aan uw werkgever en bedrijfsarts
Vertel uw werkgever hoe het met u gaat en welke behandeling u heeft gekregen. Zo begrijpt hij of zij beter wat er speelt en wat u nodig heeft. Door hier samen over te praten zijn jullie beter voorbereid. Vaak kunt u op deze manier eventuele problemen voor zijn.
Overleg met uw arts
Blijft u veel last houden van klachten? Bespreek ze altijd met uw behandelend arts. Vaak is er een oplossing of oorzaak te vinden. U kunt bijvoorbeeld erg moe zijn door een te laag hb-gehalte of een traag werkende schildklier. Dit is te verhelpen.
Bent u angstig of somber? Vertel dit ook aan uw arts. Leren leven met de gevolgen van kanker en de behandelingen is niet eenvoudig. U kunt psychische begeleiding krijgen, bijvoorbeeld van een psycholoog of via de patiëntenvereniging.
Zelfmanagement
Het leven als (ex)kankerpatiënt alleen al vraagt om een goede aanpak. Wanneer u wilt blijven werken, komen er meer zaken bij kijken. Door die zaken op een rijtje te zetten – zelfmanagement -, weet u precies wat u nodig heeft en kunt u meedenken over oplossingen. Bijvoorbeeld:
- Tijd voor controlebezoeken, revalidatie en integratie
- De mogelijkheid om te rusten bij een lichamelijk inspannend beroep
- Steun en begrip van uw leidinggevende en collega's
- Aanpassing van de werkomstandigheden, zoals een andere bureaustoel
- Aanpassing van uw werktijd
- Aanpassing van de werkdruk
- De mogelijkheid om thuis te werken
Bewaar uw gegevens
Na de diagnose kanker en tijdens de behandelperiode heeft u veel informatie gekregen, van uw zorgverleners, uw werkgever, bedrijfsarts en zakelijke instanties. Bewaar alle gegevens, ook als de behandelperiode is afgesloten. Dit heeft veel voordelen:
- U kunt de informatie over de behandelingen en medicijnen makkelijk terugvinden. Deze gegevens heeft u nodig bij gesprekken met de bedrijfsarts.
- U heeft de afspraken met uw werkgever en bedrijfsarts vastgelegd en weet dus precies waar iedereen zich aan moet houden. Deze informatie kunt u ook gebruiken als u moet re-integreren.
- Een overzicht van uw ziektegeschiedenis geeft houvast en helpt u bij het maken van lastige keuzes, bijvoorbeeld over de invulling van uw werk.