Problemen oplossen

Heeft u problemen op uw werk als gevolg van de kanker? Meestal is er wel een oplossing te bedenken.

Wat is de oorzaak?

Bij problemen op het werk, moet u eerst nagaan wat de oorzaak is. Vaak kunt u dit samen met uw werkgever, bedrijfsarts en hulpverlener(s) achterhalen.

  • Heeft u veel last van late gevolgen en kan de arts hier iets aan doen?
  • Bent u toch te snel van start gegaan en is de werkdruk te hoog?
  • Is uw functie te belastend geworden?
  • Is er iets mis met de behandeling van uw klachten door de late gevolgen?
  • Zijn er conflicten met uw collega's?

Wanneer u antwoord op deze vraag heeft, kunt u op zoek gaan naar een oplossing.

Afspraken maken

Na de behandeling keert u stapsgewijs terug naar uw werk. Bepaal met uw werkgever en uw collega's wat een realistisch schema is. Maak hierover goede afspraken, zodat uw werk niet blijft liggen tijdens uw afwezigheid.

Uw werk aanpassen

Het kan zijn dat u uw werk niet meer - volledig - kunt blijven doen na uw terugkeer. Dit betekent niet automatisch dat u uw baan moet opgeven of dat u arbeidsongeschikt bent. Vaak zijn er aanpassingen mogelijk, waardoor u toch kunt blijven functioneren. Uw werkgever is verplicht actief aan deze aanpassingen mee te werken.

  • Minder taken. Kunt u door uw klachten niet meer al uw werkzaamheden uitvoeren? Maak in overleg met uw werkgever een herverdeling van uw taken. Bekijk of uw collega's bepaalde taken kunnen overnemen.
  • Een aangepaste werkplek. Heeft u een aangepaste werkplek nodig, bijvoorbeeld door oogproblemen of motorische klachten? In de Arbowet staan allerlei maatregelen om werknemers veilige, gezonde werkomstandigheden te geven. U kunt bijvoorbeeld een aangepaste werkplek krijgen. Hiervoor kan uw werkgever premiekorting aanvragen. Aanpassingen die persoonsgebonden zijn - u heeft bijvoorbeeld een loopkruk nodig - moet u zelf aanvragen bij het UWV. Het gaat hierbij om aanpassingen die u mee kunt nemen naar een andere werkplek.
  • Een ander baan bij uw huidige werkgever. Is uw functie te zwaar of belastend? Vraag uw werkgever of u een andere functie kunt krijgen. Dit gebeurt meestal in overleg met de bedrijfsarts die uw werkgever ondersteunt. De bedrijfsarts kan bepalen welke werkzaamheden u nog kunt doen.
  • Andere werktijden. Misschien heeft u baat bij langere pauzes, zodat u even kan rusten, of is het beter een dag in de week vrij te nemen. Probeer samen met uw leidinggevende te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

"Mijn baas heeft me laten omscholen voor een administratieve functie, gewoon op kantoor. Als verkoper trok ik het gewoon niet meer. Altijd maar onderweg, van hot naar her, was fysiek te zwaar en leverde ook veel stress op. Deze functie gaat me beter af. Het zijn geregelde tijden, geregelde werkzaamheden. De spanning is er wel een beetje af, maar voor mij kan dat geen kwaad."

Tip

Neem zelf het initiatief om problemen op te lossen. Ziekte is niet alleen voor u een probleem, maar heeft ook gevolgen voor uw collega's. Sta daar bij stil.

Steun

Wanneer u er samen met uw werkgever niet uitkomt, is er professionele hulp, zoals de bedrijfsarts.

Bedrijfsarts

De meeste bedrijven werken samen met een bedrijfsarts, die doorgaans in dienst is bij een Arbo-dienst.

De bedrijfsarts begeleidt werkgevers en hun zieke werknemers bij ziekteverzuimbegeleiding en arbeidsre-integratie. Als er door uw kanker problemen op uw werk (dreigen te) ontstaan, kan het advies van een bedrijfsarts zinvol zijn. De inzet van dat advies is om uw werk zo te organiseren, dat u uw werk goed kunt doen. Een iets ander takenpakket, hulp bij bepaalde zaken, misschien andere werktijden - er zijn allerlei mogelijkheden.

Job coach

Op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen kunt u in aanmerking komen voor begeleiding door een 'job coach', iemand die u helpt bij allerlei zaken rondom het werk.

Informatie