Bewegen en PDS
Een echte aanrader
Bewegen is voor iedereen aan te raden. Door te bewegen krijgt u een betere conditie en traint u uw spieren en gewrichten. Het helpt u ook om te ontspannen.
Een betere conditie wil niet alleen zeggen dat u langer of beter kunt sporten. Het betekent ook dat u natuurlijke weerstand opbouwt. Met een goede weerstand verkleint u de kans dat een ziekteverwekker uw lichaam binnendringt en u ziek(er) maakt.
Voor mensen met PDS geldt dit natuurlijk ook. Er is voor hen zelfs nog een aantal extra redenen waarom bewegen goed is. Tegelijkertijd geldt een aantal beperkingen voor mensen met PDS. Sommige vormen van beweging kunnen de klachten juist erger maken. Daar komen we later op terug. Hieronder bespreken we eerst de positieve punten van beweging.
Voordelen
Betere darmwerking
Deskundigen zeggen dat darmen ‘lui' worden bij te weinig lichaamsbeweging: de darmactiviteit neemt af. Regelmatig bewegen zorgt voor een betere darmwerking. Om die reden heeft bewegen vooral bij mensen die last hebben van verstopping een positieve invloed. Al na een paar dagen kan de stoelgang soepeler worden.
Minder vermoeid
Opvallend veel mensen met PDS zijn ongewoon moe. Die vermoeidheid is vaak een reden om af te zien van lichaamsbeweging: sommige mensen hebben er gewoon niet genoeg energie voor. Bedenk u echter dat mensen die regelmatig sporten zich over het algemeen fitter voelen. Door toch te gaan sporten, zet u de eerste stap in de strijd tegen die altijd aanwezige vermoeidheid.
Veel mensen zeggen ook dat ze beter kunnen slapen als ze overdag gesport hebben. Als u uitgerust bent, kunt u pijn meestal beter verdragen. Mensen met PDS komen soms in een negatieve spiraal terecht: ze kunnen niet slapen van de pijn en zijn door een slaaptekort weer gevoeliger voor pijn. Door te gaan sporten kunt u deze negatieve spiraal misschien doorbreken.
"Mijn vriend houdt heel erg van fietsen. Toen ik hem ontmoette ben ik veel meer gaan bewegen. Samen maakten we de mooiste fietstochten. Ik merkte toen al heel snel dat ik veel meer energie kreeg. Als ik vroeger naar het winkelcentrum moest fietsen, was ik bekaf, en nu doe ik dat fluitend..."
Meer durven
Mensen die regelmatig bewegen voelen zich vaak beter. Niet alleen lichamelijk, ook geestelijk. Ze zitten ‘beter in hun vel'. Juist voor mensen met een chronische ziekte is geestelijke weerstand extra belangrijk. Iedere dag moet u immers weer een gevecht leveren: leven met PDS en de gevolgen daarvan.
Regelmatig bewegen helpt u hierbij. Negatieve gevoelens verdwijnen sneller. U krijgt misschien weer vertrouwen in uw lichaam en kunt problemen beter relativeren. Het positieve gevoel dat u van bewegen krijgt, werkt door in de rest van uw leven. Ineens wordt het gemakkelijker dingen te ondernemen.
"Ik ben absoluut niet sportief. Maar op een gegeven moment moest ik er toch aan geloven. Ik voelde wel dat ik meer beweging nodig had. Nu ga ik iedere week met een vriendin zwemmen. We trekken een paar baantjes en nemen samen de week door. Hartstikke gezellig. Zo vergeet je eigenlijk dat je aan het sporten bent... Soms doen we zelfs meer dan we van plan waren!"
Nadelen
Door te bewegen slaat u heel wat vliegen in één klap. Toch zijn niet alle mensen met PDS zo enthousiast over sporten en bewegen. Zij hebben ervaren dat hun klachten juist erger werden. Bewegen heeft voor mensen met PDS dus ook nadelen.
Overprikkeling
Mensen met PDS hebben gevoelige darmen. Terwijl beweging bij mensen met normale darmen de darmen op een positieve manier prikkelt, kan bewegen bij mensen met PDS leiden tot overprikkeling - en dus tot meer klachten.
"Intensief bewegen is voor mij echt geen goed idee. Dat is zoiets als bij een oververhitte motor het gas nog even goed intrappen... Rustig bewegen, dat gaat goed, maar daar moet het bij blijven..."
Diarree, kramp
Overprikkeling gebeurt bijvoorbeeld nogal eens bij mensen met diarree. Diarree ontstaat door een (veel) te snelle passage van de voeding door de darmen. Door beweging krijgt die snelle passage nog eens een extra prikkel en dus wordt de diarree alleen maar erger.
Ook darmkrampen kunnen door bewegen erger worden, ook door overprikkeling. Een spastisch samengeknepen darm kan verstopping veroorzaken dus op die manier kan een verstopping ook erger worden.
Energie
Bewegen kost energie. Bij heel wat mensen met PDS is de voorraad energie beperkt, onder meer omdat de klachten veel energie vergen. Grotere inspanningen zijn bij deze mensen te veel van het goede en kunnen zelfs averechts werken.