Wat kunt u doen?
Praat met uw partner over het probleem
Veel mensen vinden het moeilijk om over seksuele problemen te praten. Maar de eerste stap naar een oplossing is het probleem onder ogen te zien. U zult merken dat praten over uw probleem positief werkt. Als u problemen heeft met seks, heeft uw partner óók een probleem. Het zal u opluchten erover te praten. Misschien blijkt dat uw partner heel anders tegen het probleem aankijkt.
Probeer na te gaan wat de oorzaak is
Probeer samen met uw partner uit te zoeken wat de oorzaken kunnen zijn. Zoals eerder gezegd is het mogelijk dat psoriasis er niets mee te maken heeft. Als u weet waardoor de moeilijkheden komen, kunt u het probleem beter aanpakken. Als u er samen niet uitkomt, kunt u met uw vragen terecht bij de huisarts.
Uw partner op een leuke manier betrekken bij de behandeling
Misschien heeft u door het insmeren minder tijd en energie voor samen vrijen. In dat geval kunt u het volgende proberen:
- laat uw partner u insmeren (massage)
- ga samen douchen en insmeren na het vrijen
Opwindingsproblemen
Erectieproblemen kunnen doorgaans goed worden behandeld. Er zijn medicijnen die een erectie veroorzaken. Daarnaast kan psychoseksuele therapie helpen, waarbij u praat over uw problemen en samen met uw partner oefeningen doet.
Een oplossing voor onvoldoende vochtafscheiding is glijmiddel. Op deze manier kunt u vrijen zonder dat u pijn heeft. Glijmiddelen zijn te koop bij de drogist en bij de apotheek.
Zorgboek Erectieproblemen
Stichting September heeft het Zorgboek Erectieproblemen uitgegeven. Het is te koop in uw apotheek. Zie www.stichtingseptember.nl.
Problemen met het orgasme
De beste oplossing bij orgasmeproblemen is psychoseksuele therapie. Dit houdt in dat u - bij voorkeur samen met uw partner - praat over uw problemen. Daarnaast doet u oefeningen.
Als u er zelf niet uitkomt
U en uw partner kunnen professionele hulp krijgen. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een medisch specialist, bijvoorbeeld een uroloog of gynaecoloog of naar een seksuoloog. Wacht niet te lang voordat u hulp zoekt. Meestal geldt: als een probleem binnen zes tot twaalf maanden niet wordt opgelost, verdwijnt het probleem waarschijnlijk niet meer helemaal vanzelf. Houd rekening met eventuele wachtlijsten.
Mogelijk vindt u het moeilijk uw seksuele problemen met een ‘vreemde' te bespreken. Bedenk hierbij dat seksuologen ervaring hebben en regelmatig mensen helpen met seksuele klachten.
Seksuoloog
Voor meer informatie over seksualiteit kunt u terecht bij de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Op de website www.nvvs.info kunt u het adres van een seksuoloog bij u in de buurt zoeken.
Zoek naar alternatieven
Het kan zijn dat uw problemen niet opgelost kunnen worden en dat ze blijven bestaan. Dit betekent niet dat u geen plezier meer kunt beleven aan seks. U kunt samen met uw partner op zoek gaan naar andere manieren om seks te hebben. Of het lukt alternatieven te vinden, hangt af van uw relatie, uw partner en de manier waarop u met seks omgaat.
Ga samen met uw partner op zoek naar een manier om weer te genieten van seks. Hierdoor voorkómt u dat uw klachten tot andere problemen leiden, bijvoorbeeld grote spanningen in uw relatie. Misschien heeft u iets aan seksuele hulpmiddelen, zoals een vibrator. Deze kunt u vinden in erotische (web)winkels. Als u moeite heeft met het vinden van alternatieven, kunt u naar een seksuoloog NVVS gaan.