Aanvullende hulpverlening
Maatschappelijk werker, psychologen, psychiaters
Sommige mensen vinden het moeilijk hun psoriasis een plek te geven. Ze vinden zichzelf lelijk en onaantrekkelijk, trekken zich daarom terug, voelen zich eenzaam enzovoort. Dat is begrijpelijk, vooral bij ernstige en meer uitgebreide vormen van psoriasis: onze samenleving gaat niet altijd even tactvol om met mensen die een zichtbare afwijking hebben. Tegelijk is het een doodlopende weg om zich dan terug te trekken: de psoriasis drukt dan een wel heel groot stempel op het leven.
Als u verstrikt raakt in dit soort problemen, kan het helpen met een maatschappelijk werker of een psycholoog/psychiater te praten.
Maatschappelijk werker
Een maatschappelijk werker kan helpen door een aantal gesprekken met u te voeren. U vindt een luisterend oor en krijgt praktische, nuchtere adviezen. Maatschappelijk werkers werken veel met mensen die - onder meer door een chronische aandoening - in de verdrukking zitten en zij kennen de problemen die dan gaan spelen.
U vindt een maatschappelijk werker onder meer bij het Algemeen Maatschappelijk Werk (kijk in het telefoonboek of de gemeentegids). De hulp is gratis.
Psycholoog, psychiater
Ook met een psycholoog of psychiater voert u gesprekken. Denk hierbij niet meteen aan ‘gewroet in de ziel': psychotherapie heeft een heel praktisch karaker en richt zich op bepaalde, concrete problemen. Psychologen en psychiaters kunnen u helpen om anders met uw problemen om te gaan. Dat doen ze door met u te praten en vragen te stellen. Door de vragen die ze stellen, zult u andere kanten van uw probleem gaan zien, en dat helpt vaak om er anders mee om te gaan.
"Ik ben nuchterder geworden door de gesprekken... Ik heb duidelijk zichtbare plekken, dat is een feit. Wat kan ik doen met dat feit? Schiet ik er iets mee op om me druk te maken om de reacties van anderen? Nee. Schiet ik ermee op om me te schamen? Nee. Schiet ik ermee op om me zorgen te maken over de dingen die andere mensen misschien denken of gaan zeggen? Nee... Loslaten dus: geen energie steken in dingen die ik niet kan veranderen..."
Psychologen en psychiaters werken in ziekenhuizen, GGZ-instellingen of hebben een eigen praktijk. De kosten van psychotherapie worden tot een bepaald bedrag vergoed via het basispakket van de zorgverzekering of de AWBZ. Dit is afhankelijk van vorm van hulpverlening die u krijgt. Informeer bij uw zorgverzekeraar.
Seksuoloog
Psoriasis leidt soms tot seksuele problemen. Als u deze samen met uw partner niet kunt oplossen, is het aan te raden professionele hulp te zoeken. U kunt terecht bij de huisarts, maar deze zal soms verwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener, een seksuoloog. U kunt daar ook zelf om vragen.
Een seksuoloog is meestal een psycholoog of psychiater die zich heeft gespecialiseerd in seksuele problemen. Door met u en uw partner over de problemen te praten, ontstaat vaak ruimte om problemen op te lossen - bijvoorbeeld door er anders mee om te gaan. Vaak betekent psychoseksuele therapie ook dat u en uw partner weer gaan ‘oefenen': stap voor stap weer leren genieten van het vrijen - want daar is het tenslotte om begonnen.
Omdat seksuoloog een onbeschermde titel is, mag iedereen zich zo noemen. Om die reden heeft de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) de titel seksuoloog NVVS ingevoerd. Seksuologen NVVS zijn lid van de vereniging en voldoen aan een aantal eisen. U kunt er in dat geval zeker van zijn dat u met een goede, betrouwbare hulpverlener te maken krijgt.
Kosten
Seksuologen werken in GGZ-instellingen of hebben een eigen praktijk. Psychoseksuele therapie door seksuologen NVVS die eerstelijnspsycholoog of GZ-psycholoog zijn, worden deels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, maar u betaalt wel een eigen bijdrage. Therapie door seksuologen die dat niet zijn, worden door sommige verzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vaak geldt een maximum aantal gesprekken. Informeer bij uw zorgverzekeraar.
Huidtherapeuten
Huidtherapeuten zijn paramedici - net zoals bijvoorbeeld fysio- en ergotherapeuten - en gespecialiseerd in de behandeling van huidproblemen. De huisarts, dermatoloog of kinderarts kunnen u verwijzen.
Een huidtherapeut kan u helpen om uw huid op de juiste manier te verzorgen en zo uw klachten te beperken. In bepaalde gevallen kan de huidtherapeut u leren om plekken te camoufleren, zodat ze minder in het oog vallen.
Kosten
Huidtherapeuten werken in ziekenhuizen of hebben een eigen praktijk. De kosten worden niet vergoed via de basisverzekering, vaak wel via een aanvullende verzekering. Informeer vooraf bij uw zorgverzekeraar.