Vaak ingeschakelde hulpverleners
Huisarts
Waarschijnlijk bent u met uw rugklachten eerst naar de huisarts gegaan. De huisarts heeft een gesprek met u gevoerd en een lichamelijk onderzoek gedaan. Misschien was dat voldoende om een diagnose te kunnen stellen, bijvoorbeeld ‘aspecifieke lage rugpijn’. Het kan ook zijn dat de huisarts u heeft doorgestuurd naar een medisch specialist, bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg. De huisarts heeft mogelijk ook de begeleiding op zich genomen. Hij of zij kan u geholpen hebben met bewegingsadviezen of met het opstellen van een activiteitenprogramma. Het kan ook zijn dat de huisarts u pijnstillers heeft voorgeschreven. Als u dat wilt, kunt u ook bij de huisarts terecht met vragen over de gevolgen van de rugpijn. Die gevolgen kunnen te maken hebben met uw relaties en met uw seksleven, maar bijvoorbeeld ook met uw werk of hobby’s. Vaak zal de huisarts uw vragen kunnen beantwoorden.
Fysiotherapeut
Sommige mensen met rugklachten worden geholpen door een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan u, als persoonlijke coach, helpen bij het actiever worden. Dit kan op verzoek van de huisarts zijn, maar u kunt ook zonder doorverwijzing van de huisarts bij de fysiotherapeut terecht. Dit gebeurt steeds vaker, vooral bij mensen bij wie de rugklachten herhaaldelijk terugkomen. Zij herkennen hun klachten en nemen vervolgens zelf contact op hun eigen fysiotherapeut. Huisartsen en fysiotherapeuten hebben hierover duidelijke afspraken gemaakt. Samen met de fysiotherapeut stelt u een activiteitenprogramma op. Dit programma helpt u stap voor stap steeds meer activiteiten te gaan doen, totdat u weer alles doet wat u gewend was. Deze aanpak bevordert het herstel van een aanval van rugpijn. De fysiotherapeut kan u ook informatie geven over het oefenen en bewegen. Deze informatie is gericht op uw houding en de manier waarop u uw dagelijkse activiteiten aanpakt. Afhankelijk van de problemen die u hierbij heeft, kan de fysiotherapeut u helpen met specifieke oefeningen, dus gericht op deze problemen.
Oefentherapeut Cesar en oefentherapeut Mensendieck
Een oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en bewegingsgewoonten. U leert voelen welke invloed een bepaalde houding of manier van bewegen heeft op uw klachten en welke rol spanning en ontspanning daarbij spelen. De oefentherapeut leert u op welke manier u uw houding en bewegingen kunt veranderen en hoe u dit dagelijks toepast op het werk, thuis of tijdens het uitoefenen van sport en hobby’s. Op die manier kunt u zelf invloed uitoefenen op uw klachten. De oefentherapeut adviseert en begeleidt u bij het stapsgewijs opbouwen en ondernemen van activiteiten: computeren, huishoudelijke taken doen, sporten enzovoort.Net als de fysiotherapeut kan ook de oefentherapeut u als persoonlijke coach helpen bij het opstellen van een activiteitenprogramma.
Net als naar de fysiotherapeut, kunt u voor een behandeling worden verwezen door de huisarts of specialist. Het is ook mogelijk een afspraak te maken zonder doorverwijzing.
Waar werken fysiotherapeuten en oefentherapeuten?
Fysiotherapeuten en oefentherapeuten Mensendieck of – Cesar werken meestal in een eigen praktijk. Er zijn ook bedrijfsfysiotherapeuten en bedrijfsoefentherapeuten. Deze hebben zich gespecialiseerd in bewegingsklachten die te maken hebben met het werk. Bedrijfsfysiotherapeuten en bedrijfsoefentherapeuten kunnen werken voor arbodiensten, re-integratiebedrijven en revalidatiecentra.
“Mijn fysiotherapeut organiseerde voorlichtingsavonden over rugpijn. De eerste avond was er een orthopeed, de tweede een fysiotherapeut, toen een psycholoog en als laatste een bedrijfsarts. Daar heb ik heel veel geleerd. En wat ik persoonlijk erg leuk vond, je kwam er andere mensen met rugklachten tegen...”
Manueel therapeut
Manueel therapeuten zijn vaak fysiotherapeuten (en soms artsen) die een opleiding manuele therapie hebben gedaan. De behandeling is – net als bij fysiotherapie – gericht op het op de juiste manier omgaan met klachten. De therapeut geeft beweegadviezen, helpt met het tot stand brengen van bepaalde bewegingen en begeleidt u bij de oefeningen om weer actief te worden.
De behandeling van de manuele therapeut is vooral gericht op de stand en functie van de wervelkolom en de ‘perifere’ gewrichten (heup, knie, enkel en voet). De technieken die bij het teweegbrengen van bewegingen worden gebruikt, zijn verschillend. De therapeut kan soms veel bereiken door alleen zacht te trekken of te duwen tegen bepaalde lichaamsdelen. Soms wordt de behandeling aangevuld met zogenaamde ‘impulstechnieken’. De gewrichten worden daarbij sneller bewogen waarbij soms een knappend of knakkend geluid klinkt (het ‘kraken’). De meeste mensen ervaren dit als een vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Niet alle manueel therapeuten zijn voor deze laatste techniek opgeleid.
Manuele therapie kan bij rugklachten zinvol zijn omdat deze helpt de beweging van gewrichten, spieren en zenuwen beweeglijker te maken. De manueel therapeut helpt u actief te blijven, ook in het dagelijks leven (werk, hobby’s).
Ergotherapeut
Ergotherapeuten worden ingeschakeld bij mensen die door een ziekte of handicap hinder ondervinden bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Door deze activiteiten anders aan te pakken, of door gebruik te maken van een hulpmiddel, kunnen mensen dan toch zo zelfstandig mogelijk blijven. Soms is een verandering van de omgeving nodig, bijvoorbeeld een andere indeling van de werkplek om met minder pijn te kunnen werken. Tevens kan een ergotherapeut begeleiden en adviseren bij het plannen van activiteiten over de dag of week.
Soms maken ergotherapeuten deel uit van multidisciplinaire teams in bijvoorbeeld revalidatiecentra of re-integratiebedrijven.
Bedrijfsarts
Hij of zij is gespecialiseerd in gezondheidsproblemen die met het werk te maken hebben. U kunt hem of haar zien als een soort huisarts voor de werksituatie. Rugpijn kan door uw manier van werken zijn ontstaan of er door in stand worden gehouden. Ook als het ontstaan van de rugpijn niets met uw werk te maken heeft, kunnen uw klachten wel gevolgen hebben voor uw werk. In al deze gevallen kan de bedrijfsarts worden ingeschakeld. De hoofdtaak is om u en uw werkgever advies te geven over de beste manier om u weer aan het werk te krijgen. De bedrijfsarts is zelfstandig of werkt bij een arbodienst. Hij of zij is dus onafhankelijk van uw werkgever. Als arts heeft hij of zij een beroepsgeheim. De bedrijfsarts mag dus alleen met uw toestemming informatie uitwisselen met andere hulpverleners. Hij of zij mag uw werkgever alleen informatie geven die direct te maken heeft met werkhervatting of langerdurend verzuim.
De arbodienst is een organisatie die door uw werkgever moet worden ingehuurd om een aantal zaken rond ziekte en arbeidsongeschiktheid te regelen, zoals de verzuimbegeleiding door een bedrijfsarts. U heeft altijd het recht om een afspraak met de bedrijfsarts te maken.