Problemen beschrijven
Oorzaken
Eerst beschrijft u uw problemen. Bijvoorbeeld: u onderneemt weinig, 's avonds bent u zo uitgeput dat u door de televisie in slaap valt, door de constante pijn bent u prikkelbaar en valt u soms tegen de kinderen uit, u heeft geen energie om te gaan sporten.
Vervolgens gaat u op zoek naar de achterliggende redenen. Als u weinig beweegt, is dat dan uit angst om pijn te krijgen? Heeft u moeite met bewegen, bijvoorbeeld omdat u een slechte conditie heeft? Als u weinig onderneemt, is dat dan omdat u geen fut heeft? Of omdat u het te druk heeft en het u niet meer lukt om werk en huishouden te combineren? Maak een lijst: schrijf alle mogelijke redenen op waarom u doetminder lichamelijk actief bent of waarom u bepaalde dagelijkse handelingen/ actviteiten liever 'uit de weg gaat'.
Als u dit op een rijtje heeft, krijgt u meer inzicht in uw problemen. Hierdoor is het makkelijker mogelijke oplossingen te bedenken. De volgende stap is dat u oplossingen voor de problemen bedenkt, eventueel samen met de huisarts, ergo-/ fysio- of oefentherapeut of psycholoog. Heeft u naast de rugklachten bijvoorbeeld een aandoening die het bewegen moeilijk maakt: kijk dan naar mogelijkheden voor 'aangepast' sporten. Heeft u het te druk? Probeer dan het bewegen beter in te plannen. Loop bijvoorbeeld een blokje om in de pauze. Ga vaker op de fiets naar het werk, enzovoort.
Als u weinig activiteiten onderneemt omdat u bang bent dat u meer pijn krijgt, kan de ergotherapeut een analyse van uw activiteiten maken. Vervolgens geeft hij of zij een praktisch advies: u kunt bijvoorbeeld samen activiteiten oefenen, op zo'n manier dat u minder last heeft van de pijn. Ook kan de ergotherapeut uitleggen hoe u activiteiten evenwichtig kunt verdelen over de dag of week. Dit helpt een balans te vinden tussen wat u kunt en wat u doet.