Stichting Voedselallergie

Stichting Voedselallergie is een organisatie voor iedereen met voedselovergevoeligheid. De stichting organiseert niet alleen lotgenotencontact, maar geeft ook voorlichting, behartigt de belangen van mensen met een allergie of intolerantie, en doet mee aan wetenschappelijk onderzoek.

Iedereen met voedselovergevoeligheid

stichting_voedselallergie.jpgDe Stichting Voedselallergie is in 1985 opgericht. De Stichting heeft als doel mensen met voedselallergie of niet-allergische overgevoeligheid te ondersteunen van diagnose tot dagelijkse praktijk, waarbij een optimale kwaliteit van leven mogelijk moet zijn.

Activiteiten

Lotgenotencontact

  • In heel Nederland zijn er ongeveer vijfentwintig contactpersonen. Er woont er dus altijd wel eentje bij u in de buurt. De contactpersonen organiseren verschillende activiteiten, waar vaak alle gelegenheid is om met lotgenoten te praten. Kijk op www.voedselallergie.nl voor gegevens over activiteiten of lees erover in het kwartaalblad van de stichting, Allergie en Voeding.
  • U kunt op de website oproepen plaatsen. U kunt om informatie vragen, maar ook contact leggen met anderen.

Tip

Er worden nog steeds contactpersonen gezocht. Als u in uw eigen regio graag iets wilt doen voor mensen met voedselallergie of -intolerantie kunt u contact opnemen met de stichting, op 033 - 465 50 98 of stuur een mail naar [email protected].

Voorlichting

  • De contactgroepen organiseren informatieavonden. Vaak is daar ook gelegenheid ervaringen uit te wisselen.
  • In het kwartaalblad Allergie en Voeding vindt u veel (praktische) informatie over allerlei onderwerpen rond allergie en intolerantie, ervaringsverhalen, tips, voorlichting over nieuwe behandelmethoden, enzovoort. Het blad is gratis voor leden en donateurs.
  • De stichting verzorgt informatiemateriaal of werkt aan de ontwikkeling hiervan mee: brochures, boeken en beeldmateriaal. Kijk voor een compleet overzicht van het informatiemateriaal op de website: www.voedselallergie.nl.
  • Jaarlijks organiseert de stichting een familiedag in Dierenpark Amersfoort. U kunt hier onder meer langsgaan bij een diëtist op de inloopspreekuren of een  training (gebruik adrenalinepen) krijgen. 
  • De stichting verkoopt buttons die kinderen kunnen dragen om aan te geven dat zij een allergie of intolerantie voor voedsel hebben.
  • Op de website vindt u veel informatie over voedselovergevoeligheid, over de activiteiten van de stichting, etikettenhulp, informatie over vergoeding van ziektekosten, recepten, online dieetondersteuning, een forum en nog veel meer.
  • Op de Facebookpagina vindt u nieuws en kunt u tips en ervaringen lezen en delen. Via Twitter kunt u op de hoogte blijven van wetenschappelijk nieuws.
  • Er is een online 'portal' dieetondersteuning, waar leden gratis advies kunnen krijgen.

"In het begin heb ik alle informatie gelezen die er maar te vinden was. Alles wilde ik weten. Ik heb m'n arts de oren van z'n hoofd gevraagd, de bibliotheek platgelopen en zelfs Internet geleerd, omdat ik had gehoord dat daar veel informatie te vinden is. En uiteraard ben ik lid geworden van de SVA."

Belangenbehartiging

De stichting praat met overheden en verzekeraars over allerlei regelingen rond voedselovergevoeligheid. Hierbij worden de belangen van patiënten behartigd.

Samenwerking

Stichting Voedselallergie speelt een belangrijke rol op weg naar meer erkenning en herkenning van voedselallergie en voedselintolerantie. Om hierbij sterker te staan werkt de Stichting nauw samen met verwante patiëntenorganisaties, ook buiten Nederland. Daarnaast heeft de stichting contacten met het Voedingscentrum.

Lid worden

U kunt lid worden voor € 30,- per jaar (bij een automatisch incasso, 2014). U ontvangt dan vier keer per jaar Allergie en Voeding. U kunt bellen of mailen.

Adres

Stichting Voedselallergie
Postbus 207
3860 AE Nijkerk
033 - 465 50 98 (ma - vr, 09.00 - 17.00 uur)
[email protected]

www.voedselallergie.nl

Facebook: www.facebook.com/Voedselallergie
Twitter: @allergieVoeding

Over anafylaxie

Zie voor uitgebreide informatie over anafylaxie (voor volwassenen én jongeren) ook het Nederlands Anafylaxis Netwerk.

Hulplijn: 078 - 639 03 56 (ma - vr, 10.00 - 17.00 uur, 19.00 - 21.00 uur)