Passend werk

Welke functie past bij mijn talenten en vaardigheden? Iedereen die werk zoekt moet deze vraag beantwoorden. Voor mensen met ADD gaat deze vraag nog sterker op.

Nuttige eigenschappen van ADD voor het werk

Bij ADD passen kenmerken die goed kunnen uitpakken op de werkvloer, bijvoorbeeld: creativiteit, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen. Mensen met ADD zijn vaak intuïtief en genieten van uiteenlopende zaken, zoals kunst en natuur. Dit maakt ze tot aangename collega's.

Op een efficiënte manier werken lukt niet altijd. Dit heeft te maken met bepaalde andere kenmerken van ADD, zoals: dromerigheid, gevoeligheid voor prikkels, moeite met plannen en een wisselende concentratie. Hierdoor ontstaan er soms problemen. In het ergste geval krijgt iemand ontslag of een burn-out.

Zie voor meer informatie over ADD de website van de patiëntenvereniging Impuls & Woortblind. Ga voor een overzicht van de kenmerken naar Psyq of naar www.levente.nl.

Problemen op de werkvloer

Sommige eigenschappen komen niet van pas op het werk: wegdromen tijdens vergaderingen, afspraken vergeten door een slechte planning of belangrijke papieren kwijtraken. Vaak zijn deze nadelen te verhelpen met een goede begeleiding (van een collega, de werkgever of een job coach).

AD(H)D zonder de Hyperactiviteit?

ADD en ADHD hebben wel raakvlakken, maar het zijn twee verschillende stoornissen. Toch wordt ADD vaak omschreven als ADHD zonder de hyperactiviteit. Bij ADHD denken mensen meteen aan hyperactiviteit. Dat is precies wat bij bij ADD ontbreekt.

Mensen met ADD hebben wel last van onrust en prikkels, maar ze doen niet druk. De onrust blijft in het hoofd. Collega's denken dan ten onrechte dat iemand lui of slordig is.

Ook werken sommige mensen met ADD beneden hun opleidingsniveau. Ze kiezen een baan die ze gezien hun IQ makkelijk aankunnen. Dit gaat wel ten koste van de uitdaging. Soms hebben ze al een opleiding onder hun niveau gevolgd. Zo doen ze dus twee keer een stap terug: tijdens de opleiding en op het werk. Zo wordt de kans groot dat ze werk doen waarin ze weinig inspiratie of uitdaging vinden.

Een goede aanpak is het halve werk

Met de juiste aanpak kunt u zonder problemen blijven werken. Zorg voor:

  • De juiste behandeling. Raadpleeg een psychiater die verstand heeft van ADD en de gevolgen. Hij of zij kan zorgen voor de juiste diagnose en behandeling. Ook kunt u ondersteuning krijgen van andere zorgverleners, zoals een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, psycholoog of coach. Zie voor meer informatie over de behandeling de website van de patiëntenvereniging. 
  • Goede voorlichting over uw ADD en de gevolgen. Informatie helpt u bij het zelf bedenken van oplossingen voor problemen.
  • Begeleiding op de werkvloer. U kunt hulp krijgen van een (job)coach of psycholoog die veel afweet van ADD op de werkvloer. Een coach vindt u in de Kwaliteitsgids op www.blikopwerk.nl. Hierin staat onafhankelijke informatie over deze dienstverlener. Zie ook de informatie van de patiëntenvereniging. 
  • Hulp van uw werkgever en collega's. Zij kunnen u helpen uw werk zo in te richten dat u goed uit de voeten kunt.
  • Een baan die bij u past. Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar zeker voor mensen met ADD. Ga na wat u wel en niet kunt en probeer een baan te vinden die daar bij past. Maak hiervan een lijstje en vraag vrienden en familieleden wat zij vinden. Er zijn hiervoor speciale online scans en tools beschikbaar.

Uw baan verliezen?

Arbeidsongeschiktheid komt veel voor onder mensen met ADD. Zij verliezen hun werk als gevolg van hun klachten. Vaak spelen er naast de ADD nog andere problemen, bijvoorbeeld een depressie of persoonlijkheidsstoornis.

Arbeidsongeschiktheid heeft veel gevolgen, in financieel, sociaal en praktisch opzicht. U verliest contact met collega's en mist de regelmaat van uw werkdagen. Juist voor mensen met ADD hebben sociaal contact en regelmatigheid positieve effecten. Schakel dus op tijd hulp in. U heeft recht op goede begeleiding, juist met ADD.

Er zit veel vast aan arbeidsongeschiktheid. De overheid heeft de afgelopen jaren veel maatregelen genomen om arbeidsongeschiktheid te voorkómen. Tegelijk is het moeilijker geworden om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen.

Zie voor meer informatie over de verschillende regelingen: