Vrienden maken

Er zijn verschillende mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten: lotgenotencontact, maatjesdiensten, een sport of hobby, een dagje weg, vrijwilligerswerk, via het internet of contactadvertenties.

Veel mogelijkheden

vrienden_vrienden_maken_IS_000048488478_LargeEr zijn veel mogelijkheden om met mensen in contact te komen, ook voor mensen bij wie dat normaalgesproken niet zo makkelijk gaat.

Internet

Via internet zijn er veel mogelijkheden om mensen te ‘ontmoeten’. U kunt gezamenlijk spelletjes doen, chatten, meedoen aan mailinglijsten, afspreken via datingsites, enzovoort. Er zijn ook speciale sites voor mensen met een aandoening, klacht of handicap.

We geven hier aantal voorbeelden van deze sites, maar de mogelijkheden zijn eindeloos:

  • Populaire media om met mensen in contact te komen zijn Facebook en Twitter. 
  • De website www.leefwijzer.nl is een ontmoetingsplek voor mensen met een chronische aandoening, klacht of handicap. U vindt er informatie over onder meer liefde, seks, vrije tijd en vriendschap.
  • De website www.zeddnet.com richt zich op mensen die door een aandoening, klacht of handicap moeite hebben met sociale contacten.

Let op! Niet iedereen op deze sites is even betrouwbaar. Sommige mensen doen alsof ze je vriend zijn, maar zijn eigenlijk uit op iets anders, zoals geld of seks. Er zijn veel oplichters actief. Houd daar dus rekening mee!

Vrijwilligerswerk

Veel mensen doen vrijwilligerswerk. Ze doen dat omdat ze graag iets willen doen voor onze samenleving, maar ook omdat het een goede manier is om andere mensen te leren kennen.

Een andere mogelijkheid is het activiteitencentrum. Dit is een centrum waar mensen met een aandoening of handicap hun dagen actief kunnen doorbrengen.

Activiteiten via een vereniging of organisatie

U kunt zich aanmelden bij een sportclub of opgeven voor een cursus, bijvoorbeeld in het buurtcentrum. Er zijn ook veel mogelijkheden voor mensen met cognitieve problemen, zoals computercursussen of sportclubs voor mensen met een motorisch probleem.

  • Bij het Servicepunt Sport en Handicap van MEE, kunnen mensen met motorische problemen terecht die behoefte hebben aan sportadvies: www.sportenhandicap.nl. U kunt ook gericht zoeken naar een sport of vereniging bij u in de buurt. Ook sommige scholen bieden begeleiding bij sporten.
  • Voor meer informatie over activiteiten bij u in de buurt kunt u kijken in de gemeentegids of de plaatselijke krant of contact opnemen met een maatschappelijk werker of MEE-organisatie.

Op vakantie of een dagje weg

Op vakantie of een dagje weg is natuurlijk goed voor de ontspanning. Maar het is ook een makkelijke manier om mensen te leren kennen. Er zijn verschillende organisaties voor mensen met een aandoening of klacht. Bijvoorbeeld:

  • www.flowreizen.nl is een site met aanbiedingen voor actieve vakanties over de hele wereld voor mensen met cognitieve problemen.

Een overzicht van mogelijkheden vindt u in de Blauwe Gids. U kunt deze aanvragen via de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (020 - 635 31 65). De gids is ook via internet beschikbaar: www.deblauwegids.nl.

Een MEE-organisatie of de regionale krant kan u informeren over kleinere organisaties bij u in de buurt.

Andere activiteiten

  • Via de website http://buurtlink.nl kunt u uw postcode intoetsen. Vervolgens verschijnt informatie in beeld over alle nieuwtjes en evenementen bij u in de buurt.
  • Via de gemeentegids, de plaatselijke krant of een MEE-kantoor komt u meer te weten over regionale activiteiten. Op de websites van de MEE-kantoren vindt u een Vrijetijdswijzer. Via de zoekmachine kunt u op activiteit en postcode zoeken. Zie bijvoorbeeld: www.meenwh.nl (Noord-Holland), klik op 'Vrije tijd en vakantie'.
  • Via de website van Nationale Vereniging de Zonnebloem kunt u in contact komen met mensen met en zonder aandoening of klachten. Als u graag samen iets leuks wilt doen, kan de vereniging helpen organiseren: www.zonnebloem.nl.

Organisaties

Misschien kunt u wel wat hulp gebruiken als het gaat om contact maken. In dat geval kunt u terecht bij de volgende organisaties.

Patiëntenverenigingen

U kunt veel hebben aan contact met lotgenoten. Een groot voordeel van lotgenotencontact is, dat u niet zo veel hoeft uit te leggen. De ander weet uit ervaring meteen wat u bedoelt. Dat schept al snel een band. Ze begrijpen wat u doormaakt en u kunt veel steun krijgen en bieden. Bovendien organiseren de verenigingen vaak leuke bijeenkomsten. Veel mensen vinden dit een prettige manier om andere mensen te leren kennen.

De patiëntenvereniging voor mensen met galactosemie is de Galactosemie Vereniging Nederland. Ook kunt u veel hebben aan patiëntenverenigingen die zich richten op klachten die bij galactosemie voorkomen, bijvoorbeeld de Vereniging Freya bij vruchtbaarheidsproblemen. Bij uw (huis)arts kunt u navragen welke patiëntenvereniging iets voor u kan betekenen.

“Voor mij is internet de uitvinding van de eeuw: ik lees er de krant, vind er informatie over mijn hobby duiken, chat dagelijks met vrienden...Maar het lukte me maar niet om met iemand met galactosemie in contact te komen. Ik was daarom blij met die patiëntenvereniging. Ik heb lang nagedacht, maar heb toch de stap gezet. Ik ben achter mijn computer vandaan gekomen en naar een bijeenkomst gegaan. In het begin was dat raar. Het is toch wel weer even totaal iets anders dan ‘digitaal’ contact. Maar wel erg nuttig! Ik heb daar iemand ontmoet met wie ik nu, zeker wekelijks, mail en chat. Ik zou zo’n bijeenkomst iedereen aanraden. Ik kan nu nog steeds lekker achter mijn computer zitten, maar heb er toch een ‘echte’ vriend bij!”

Maatjesproject of vriendendienst

Misschien zijn de ‘maatjesprojecten’ of ‘vriendendiensten’ voor u een manier om uw sociale leven opnieuw op te bouwen. U heeft dan contact met een vrijwilliger, die bijvoorbeeld een jaar lang elke week langskomt. Hij of zij geeft geen hulp, maar komt vooral om er voor u te zijn, een wandeling te maken, koffie te drinken, samen boodschappen te doen enzovoort. Voorbeelden zijn de maatjesprojecten van Humanitas (www.humanitas.nl) of www.vriendendiensten.nl.

Ook organisaties als het Rode Kruis en Nationale Vereniging de Zonnebloem organiseren verschillende activiteiten waarbij u nieuwe mensen kunt ontmoeten: sporten, telefooncirkels, huisbezoek, enzovoort.

Bureau Community Support Nederland

Er zijn organisaties die u met andere mensen in contact kunnen brengen. Dat kunnen andere mensen met galactosemie of zijn, maar bijvoorbeeld ook mensen met een stofwisselingsstoornis of een bepaalde klacht, zoals een cognitief probleem.

Een voorbeeld van zo’n organisatie is Bureau Community Support Nederland. De hulp is niet gratis, maar sommige mensen kunnen deze vergoed krijgen uit het persoonsgebonden budget (PGB). Voor meer informatie: 050 - 311 72 72, www.communitysupport.nl.

Ook MEE ondersteunt mensen die moeite hebben met sociale contacten. MEE kan u in contact brengen met iemand om leuke dingen mee te doen. U kunt persoonlijk afspreken, maar u kunt ook speciale contactavonden bezoeken. U kunt een afspraak maken met een MEE-consulent bij u in de buurt.

Op zoek naar een partner

Misschien zoekt u meer dan nieuwe kennissen of vriendschappen. Misschien wilt u graag een nieuwe partner. Ook dan kunt u met de eerder genoemde tips uit de voeten, maar u kunt ook verder gaan: u kunt een partner zoeken via een datingwebsite, een advertentie zetten of een bemiddelingsbureau inschakelen.

Contactadvertenties

Contactadvertenties kunnen in veel bladen worden geplaatst. Het bekendst zijn de advertenties in landelijke kranten. Het plaatsen kost wel behoorlijk wat geld. Regionale en lokale kranten zijn minder duur.

Internetdating

Een steeds populairder wordend alternatief is een oproepje op internet. Via een zogenoemde ‘datingsite’. U kunt een profiel aanmaken (een soort vragenlijstje waarin u iets over uzelf vertelt) en u kunt profielen (en eventueel foto’s) van anderen bekijken. Als u iemand vindt die u leuk lijkt, kunt u via e-mail contact opnemen. Anderen kunnen natuurlijk ook contact met u opnemen. Kijk op dating.startpagina.nl.

Relatie- en huwelijksbemiddeling

Er bestaan veel organisaties die zich bezighouden met relatie -en huwelijksbemiddeling. Ze werken ongeveer op dezelfde manier. Eerst worden allerlei persoonlijke gegevens van u verzameld. Daarbij wordt ook gevraagd naar wat voor partner u zoekt. Vervolgens wordt in het bestand gekeken of er mensen zijn die goed bij u lijken te passen. Als dit zo is, wordt een ontmoeting geregeld.

Meer informatie

Een uitgebreid overzicht van informatie op het gebied van relaties en seksualiteit vindt u bijvoorbeeld op www.sense.info en www.seksualiteit.nl

“Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest als toen ik een ‘blind date’ had, via een bemiddelingsbureau. We hadden afgesproken in een café. en natuurlijk was ik veel te vroeg. In de tijd dat ik heb staan wachten, heb ik wel tien keer op het punt gestaan om weg te lopen… Maar goed, afspraak is afspraak. Uiteindelijk bleek het een erg leuke vrouw te zijn en werd het een prima avond. Volgens mij kwam dat vooral omdat we allebei al vrij snel wisten dat het geen relatie zou worden. We konden ons vrij snel ontspannen en ‘normaal’ doen.”

In het kort:

  • Er zijn verschillende manieren om nieuwe mensen te ontmoeten.
  • Denk aan lotgenotencontact, maatjesdiensten, een sport of hobby, een dagje uit, vrijwilligerswerk, contact via internet of contactadvertenties.
  • Ook zijn er organisaties die zich inzetten om sociale contacten tussen groepen mensen te stimuleren.
  • Als u een nieuwe partner zoekt, kunt u deze tips ook gebruiken.
  • Daarnaast kunt u contact maken via een datingwebsite, een advertentie of een bemiddelingsbureau.