Een cursus of therapie volgen
Sociale vaardigheden verbeteren
U kunt ook professionele hulp zoeken. Dat kan in de vorm van een cursus of training waarbij u leert ‘sociaal vaardiger’ te worden.
Sociale vaardigheidstraining
Er zijn verschillende organisaties waarbij u terecht kunt voor zo’n cursus. Deze cursussen worden aangeboden door instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ), het maatschappelijk werk, een MEE-organisatie maar ook door scholen en in ziekenhuizen.
In de cursus leert u vaardigheden die belangrijk zijn voor een goede omgang met andere mensen. Bijvoorbeeld: kennismaken, meedoen in een groep, voor jezelf opkomen, kritiek geven en ontvangen, omgaan met pesten, herkennen van gevoelens, positief denken en het verbeteren van het zelfvertrouwen.
Vaak zijn er groepslessen, zodat u samen kunt oefenen. Ook krijgt u vaak oefeningen mee voor thuis, zodat u de oefeningen in de praktijk kunt brengen. In de les bespreekt u wat er goed en minder goed ging en wat u eventueel kunt verbeteren.
Weerbaarheidstraining
Bij weerbaarheidstraining leert u voor zichzelf op te komen (weerbaarder te worden). Deelnemers doen oefeningen om hun zelfvertrouwen te verbeteren. Daarnaast leren ze eigen grenzen te stellen en voor zichzelf op te komen. Ook leren ze omgaan met (negatieve) emoties die kunnen ontstaan door conflicten met anderen.
Coaching
Ook tijdens coaching (counseling) is vaak aandacht voor het verbeteren van sociale vaardigheden.
Cognitieve gedragstherapie
Sommige mensen vinden sociale activiteiten zo lastig, dat ze zich het liefst terugtrekken. Ze gaan contact met anderen zo veel mogelijk uit de weg. In dat geval kan cognitieve gedragstherapie nuttig zijn.
Wat houdt de therapie in?
Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychologische therapie die succesvol is gebleken in het behandelen van angsten en vermijdingsdrang. De therapie helpt u om stap voor stap weer een prettig leven op te bouwen, waarin u activiteiten niet meer uit de weg gaat.
Het kan goed zijn dat uw klachten u - als een soort bonus - ook minder in de weg zullen zitten, gewoon omdat u zich in het algemeen beter zult voelen.
De huisarts of psycholoog in het ziekenhuis kan u doorverwijzen naar een gedragstherapeut.
In het kort:
|