Naar de specialist
U wordt doorverwezen
Als de huisarts vermoedt dat er iets niet in orde is met uw hormoonhuishouding, kan hij of zij eerst een aantal eenvoudige bloedonderzoeken laten doen. Als deze duidelijk maken dat u een grote hoeveelheid van een bepaald hormoon in uw bloed heeft, verwijst de huisarts u naar een medisch specialist.
Meestal is dit een internist-endocrinoloog: dit is een specialist, een internist, die zich nog verder heeft gespecialiseerd in hormoonstoornissen en stofwisselingsstoornissen. Het is ook mogelijk dat de arts u eerst naar een internist stuurt, dit is een arts die zich gespecialiseerd heeft in 'interne geneeskunde'. Hij of zij probeert de verschillende klachten met elkaar in verband te brengen.
De medisch specialist gaat op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Met behulp van een aantal onderzoeken kan de arts nagaan of er iets mis is met uw hypofyse. Bij deze onderzoeken kunt u te maken krijgen met verschillende andere medisch specialisten, zoals de oogarts, de neurochirurg, neuroradioloog en de radiotherapeut.
Als eenmaal duidelijk is dat er iets mis is met uw hormoonhuishouding, wordt de internist-endocrinoloog de hoofdbehandelaar. Bij de eerste afspraak kunt u vragen of uw internist ook echt een specialisatie in de endocrinologie heeft. Bij uw aandoening is het echt noodzakelijk dat uw behandelaar over de juiste kennis en ervaring beschikt. Eventueel kunt u ook bij de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (www.nve.nl) navragen of uw internist een 'aantekening in de endocrinologie' heeft.
Misschien vindt u het moeilijk om dit na te vragen, of gaat u ervan uit dat het wel goed zit. Toch is controle echt aan te raden. Er zijn nog steeds veel mensen met een hypofyseaandoening onder behandeling bij artsen die er niet geschikt voor zijn. Dat geeft een hoop ellende.
Centrum van expertise
Sommige ziekenhuizen beschikken over een centrum van expertise (ook wel: kenniscentrum). Dit wil zeggen dat het ziekenhuis is berekend op de hulp aan mensen met een hypofyse-aandoening. Het personeel is ervaren en de infrastructuur is erop ingericht. Er is een multidisciplinair team aanwezig van onder meer een internist-endocrinoloog, neurochirurg, neuroradioloog en oogarts die uw aandoening goed kunnen beoordelen. Zo kunnen onder andere de uitslagen van de bloedonderzoeken en MRI-scans gemakkelijk worden besproken en beoordeeld. Vraag aan uw arts of u naar een dergelijk centrum kunt worden doorverwezen.
Andere wegen
Als u last heeft (gehad) van gezichtsuitval, bent u mogelijk via een andere weg bij de endocrinoloog terechtgekomen. Veel mensen die problemen hebben met zien wenden zich eerst tot de opticien. Deze verwijst naar de oogarts, die op zijn beurt weer naar de internist(-endocrinoloog) verwijst.
Een enkeling komt als 'spoedgeval' bij de endocrinoloog terecht. Dit kan gebeuren als er een bloeding ontstaat in de hypofyse: dit heet apoplexie. De bloeding ontstaat meestal in of bij een hypofysetumor.
Door de bloeding neemt de hypofyse ineens sterk in omvang toe. Daardoor ontstaat plotseling zeer hevige hoofdpijn, die gepaard gaat met misselijkheid en braken. Ook ontstaat er hevige druk op de ogen, waardoor grote delen van het gezichtsveld weg kunnen vallen. Mensen met apoplexie kunnen een suffe en afwezige indruk maken. Directe behandeling van apoplexie is noodzakelijk. Let op: apoplexie is zeer zeldzaam.