Regelmatig leven

Mensen met migraine hebben veel aan een regelmatig leven. Onregelmatig eten en slapen kunnen migraineaanvallen uitlokken.

Waarom regelmatig leven?

IS_019.jpgDe meeste mensen zijn gewend om min of meer regelmatig te leven. Hun dagen verlopen allemaal zo'n beetje volgens hetzelfde patroon: slapen, opstaan, eten, werken, het huishouden doen en ontspannen gebeuren op bepaalde tijden. Dat is niet voor niets: veel mensen voelen zich prettig bij zo'n regelmaat.

Voor mensen met migraine zijn er extra redenen waarom ze gebaat kunnen zijn bij regelmaat. Met name regelmatig eten en regelmatig slapen kunnen helpen.

Regelmatig eten

Eten levert energie. Als we eten stijgt de bloedsuikerspiegel. Als we energie verbruiken daalt de bloedsuikerspiegel geleidelijk, totdat we weer gaan eten. De bloedsuikerspiegel beweegt zich dus tussen een maximum en een minimum.

Deze maxima en minima zijn altijd zo'n beetje hetzelfde. Tenminste: zolang u regelmatig eet. Als u te lang niet eet, bijvoorbeeld omdat u een maaltijd overslaat, daalt de bloedsuikerspiegel verder dan gewoonlijk. En dat kan tot klachten leiden, waarvan migraine er een kan zijn.

Door regelmatig te eten voorkómt u dit. Regelmatig eten betekent: gebruik drie maaltijden per dag (ontbijt, lunch, avondeten), en eet tussen de maaltijden een of twee snacks (een appel, een koekje, een bakje yoghurt enzovoort). Af en toe een uitschieter is trouwens niet erg.

Regelmatig slapen

Pijn - dus ook migraine - vergt veel energie. Mensen die regelmatig migraineaanvallen hebben, lopen kans steeds vermoeider te raken. Dat is vervelend, want bij oververmoeidheid liggen nieuwe migraineaanvallen op de loer. Ook zal een migraineaanval minder gemakkelijk te verdragen zijn als iemand moe is. Moeheid, en zeker oververmoeidheid moeten dus worden voorkómen.

Bovendien kan een slechte slaap migraineaanvallen uitlokken. Vooral migraineaanvallen kunnen optreden als de slaap steeds onderbroken wordt, als u veel wakker ligt of als u juist heel veel slaapt.

Kortom, een regelmatige en voldoende slaap is belangrijk. Ga elke avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed en sta op ongeveer dezelfde tijd op. Zo slaapt u elke nacht zo'n beetje hetzelfde aantal uren. De meeste mensen slapen ongeveer acht uur per nacht, maar dit verschilt nogal per persoon. Er is, net als bij het eten, overigens niets op tegen om een keertje korter of langer te slapen, zolang dit maar geen gewoonte wordt. Uitschieters zijn normaal en zelfs nodig (bijvoorbeeld een feestje).

Slapeloosheid

Er kunnen veel redenen zijn waardoor u slecht slaapt: zorgen, een te warme slaapkamer, te veel drinken, vaak moeten plassen enzovoort. Meestal zijn deze redenen tijdelijk, zodat ook de slapeloosheid tijdelijk is.

Als u langere tijd last heeft van slapeloosheid, is het aan te raden naar uw huisarts te gaan. Hij of zij kan u helpen om de oorzaak te vinden en deze te behandelen. Vaak is het voldoende uw ‘slaapgewoonten' aan te passen (eerder naar bed, 's avonds geen koffie drinken, meer bewegen enzovoort).

Eventueel kan de huisarts u helpen met slaaptabletten, maar deze hebben veel nadelen. Het grootste nadeel is dat ze verslavend zijn, zodat u er steeds meer van nodig heeft. Soms worden mensen afhankelijk van de slaapmiddelen en denken ze zonder de middelen niet meer te kunnen slapen. Slaapmiddelen zijn daarom alleen geschikt om een heel korte periode van slaapproblemen te overbruggen.

"Slaaptabletten raak ik niet meer aan. Ik werd er duf van, ook overdag, en bovendien voelde ik me niet uitgerust. Je slaapt niet echt, lijkt het, maar wordt gewoon een paar uur uitgeschakeld, als een machine... Dat doe ik dus niet meer..."