Gezond eten
Waarom gezond eten?
Een gezonde voeding wordt gezien als de basis van een goede gezondheid. Gezond eten is daarom een advies dat iedereen krijgt. Voor mensen met migraine geldt het advies met nadruk, omdat zij extra baat kunnen hebben bij een goede gezondheid: het helpt ze om de migraineaanvallen beter te verdragen en er sneller van te herstellen.
Kunnen bepaalde voedingsmiddelen migraine uitlokken?
Veel mensen denken dat hun migraineaanvallen worden uitgelokt door bepaalde voedingsmiddelen of dranken. Daarom kiezen mensen er soms voor bepaalde voedingsmiddelen of dranken niet meer te gebruiken. Doe dit bij voorkeur in overleg met uw huisarts of een diëtist, zodat u zeker weet dat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt die u nodig heeft.
Spelregels van het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum heeft een aantal ‘spelregels' bedacht voor gezond eten. Hieronder leggen we deze spelregels kort uit. U kunt ze zelf nog eens nalezen op de site van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl. Via deze site kunt u ook verschillende brochures over gezond eten bestellen.
1. Eet gevarieerd
Gezond eten betekent allereerst gevarieerd eten, dus verschillende soorten voeding. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Wie voldoende gevarieerd eet, krijgt alle benodigde voedingsstoffen binnen. Ook wordt het risico op het binnenkrijgen van eventuele schadelijke stoffen gespreid.
Als hulpmiddel om gevarieerd te eten heeft het Voedingscentrum de Schijf van Vijf bedacht. Hierin vindt u vijf productsoorten, die u elke dag nodig heeft. Het advies is om elke dag een ruime hoeveelheid brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten en groente en fruit te eten. U kunt dit aanvullen met zuivel, vlees, vis, eieren of vleesvervangers en kleine hoeveelheden halvarine, margarine of bak- en braadproducten. Let er ook op dat u voldoende drinkt: ongeveer anderhalve liter vocht per dag.
2. Eet niet te veel
Overgewicht is een risico voor uw gezondheid, onder andere voor hart- en vaatziekten. Daarom wordt aangeraden het gewicht op een gezond peil te houden. Een gezond gewicht heeft niets te maken met het slankheidsideaal waar we via films, televisie en reclame op worden gewezen. Gezond wil zeggen dat uw gewicht medisch gezien geen risico vormt.
Als u af wilt vallen, is het af te raden om speciale diëten te gebruiken. In het beste geval helpen ze u om snel wat kilo's kwijt te raken, maar na een paar maanden zitten deze er doorgaans weer aan. Dit komt omdat u in de (korte) dieetperiode uw eetgewoonten niet verandert. Na het dieet gaat u op dezelfde manier verder, waardoor u weer snel aankomt. Bovendien kunnen strenge diëten schadelijk voor de gezondheid zijn, zeker als ze lang worden volgehouden.
Een risico van speciale diëten is verder nog dat u gaat ‘jojoën': dat uw gewicht op en neer gaat. U volgt een paar weken of maanden een dieet en valt snel af. Vervolgens eet u weer zoals u gewend was, zodat u weer aankomt. U volgt opnieuw een dieet, valt weer af enzovoort. Dit jojoën is schadelijker voor uw lichaam dan een klein beetje overgewicht.
Afvallen betekent gezonder eten, meer bewegen en zonodig een energiebeperkt dieet volgen. Over een energiebeperkt dieet kunt u meer lezen op de site van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.
3. Gebruik minder verzadigd vet
Verzadigd vet komt vooral voor in dierlijk vet. Maar: ook in plantaardige producten kunnen verzadigde vetten voorkomen, zoals in plantaardige margarine. Let daarom op de etiketaanduiding. Als vuistregel kunt u aanhouden: vloeibare vetten (zoals plantaardige olie) zijn beter dan harde vetten (zoals boter). Kies daarom zo veel mogelijk voor producten met onverzadigd vet.
4. Eet volop groente, fruit en brood
Van fruit, groente en (bruin) brood kunt u eigenlijk nooit te veel eten. Het zijn vezelrijke voedingsmiddelen die veel vitaminen bevatten. In verhouding tot hun volume en gewicht bevatten de voedingsmiddelen weinig calorieën en veel voedingsstoffen. De volgende tips kunnen u helpen:
- Groente hoeft slechts kort te worden gekookt, vaak niet langer dan tien minuten. Op die manier behoudt de groente een volle smaak en blijven waardevolle stoffen behouden.
- Diepvriesgroente bevat net zoveel waardevolle stoffen als verse groente. Groente uit blik of glas bevat wel iets minder waardevolle stoffen, maar is toch een goed alternatief voor verse groenten.
- Fruit en rauwe groente kunnen ook heel goed als tussendoortje dienen. Appels, bananen, kiwi's enzovoort, zijn heel geschikt, maar denk ook eens aan rauwe wortels, bleekselderij, bloemkool of broccoli.
"Ik heb een kookboek gekregen met Italiaanse groenterecepten. Vooral in het zuiden van Italië, dat vroeger erg arm was en waar vlees zelden op het menu stond, maken ze met eenvoudige middelen ongelooflijk lekkere groentegerechten. Vroeger at ik sperziebonen altijd gekookt, met een beetje nootmuskaat, net zoals m'n moeder het maakte. Tegenwoordig kies ik uit zes, zeven verschillende manieren om sperziebonen te bereiden. Het eten van groente wordt zo een stuk aantrekkelijker."
5. Ga veilig met voedsel om
Hoewel ons voedsel tegenwoordig veiliger is dan ooit, kunnen in voedsel nog steeds veel ongezonde stoffen en bacteriën voorkomen. Ga daarom veilig met voedsel om. Er is een aantal eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om het risico van een voedselvergiftiging of voedselinfectie te verkleinen. Op www.voedingscentrum.nl vindt u hierover tips. U kunt hierover ook de brochure 'Alles over veilig eten' bestellen.